Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Rajko Dobošić: MEF ide dalje...

Jedini smo festival tog tipa u Hrvatskoj koji nema stalni i stabilan izvor financiranja, pa smo ga sveli u nešto drukčije okvire nego ranije, no, bit će održan i ove godine – riječi su izvršnog direktora Međimurskog festivala zabavne glazbe Rajka Dobošića. Ove će godine MEF, 11. po redu, biti održan u nedjelju, 24. studenoga, s početkom u 20 sati u čakovečkom Centru za kulturu.
- U toj smo dvorani i počeli, a svjesni smo i da je vrijeme krize, kaže Dobošić, no, ipak izražava žaljenje što šira društvena zajednica ne prepoznaje vrijednost MEF-a.
- I splitski festival, i onaj u Požegi i Melodije Istre i Kvarnera svake godine imaju unaprijed određena sredstva, dok mi uvijek krećemo od nule. S druge strane, MEF je u proteklih 10 godina iznjedrio mnoga imena domaće i inozemne glazbene scene, nametnuo se kao brand na ovim prostorima, ali postao je prepoznatljiv i izvan granica zemlje.
Prvenstveno radeći na promociji pjevača, bendova, pjesama i autorstva općenito, danas je postao nezaobilazan festivalski događaj u našoj zemlji u partnerstvu s Hrvatskim društvom skladatelja. Prigodni popratni sadržaji, nadasve vožnja kroz gornje Međimurje i upoznavanje vinske ceste, samo su dodatak i ukupnoj turističkoj ponudi Međimurja - ističe Dobošić.
Utopiti festival u mladom vinu?
Sličnog je stava i predsjednica Organizacijskog odbora MEF-a, zamjenica župana Sandra Herman. Ona smatra da se festival proteklih godina dovoljno profilirao te je značajan i kao turistički proizvod.
- MEF daje sliku Međimurja i izvan granica naše regije te predstavlja doprinos ukupnoj promociji. No, da bi se to dodatno pojačalo, razmišljamo da ga u budućnosti, možda već od iduće godine, uklopimo u neku drugu manifestaciju. Hoćemo li ga vezati uz martinjska događanja ili uz nešto drugo, tek ćemo vidjeti. No, mislim da bi se MEF morao razvijati u takvome smjeru - naglašava Herman.
Prolazi i već - otpjevano?
Na ovogodišnji je MEF prijavljeno dosad najviše skladbi u povijesti festivala. Odabrana su 22 izvođača.
To su redom: Igor Brešan koji će nastupiti s pjesmom “Sjećaš se”, zatim Jurica Pađen i Aerodrom – „Dovela si me u red“, Mila Elegović – „Koka“, Bumerang – „Daj mi mrvu ljubavi“, Zdravko Škender – „Tvoje suze mira ne daju“, Mladen Burnać – „Nema šanse da te opet zavolim“, Nano Prša – „Oči zelene“, Nenad Kumrić Čarli – „Šapnut ću ti slatke tajne“, Boris Barbarović – „Nekad smo bili mi“, Marina Tomašević – „Nova žena“, Supermarket – „Jelica“, Igor Baksa – „Tvoje su usne ukusne“, Jerko Fabić – „Međimurski dečko“, Martina i Marko – “Nova rana ljubavi“, Globus – „Kad te poljubim“, Dora Bačić – „Preboli me“, Anita Kralj – „Ni trnja brez greha“; Angello i Mirjana Bajzec – „Prekmurka“, Jutarnja zvijezda – „Poštar“, Vladimir Košir Tonka – „Ruža bela ili črlena“, Josip Sanjković Mitrica – „Reci jedina“ te Mirko Švenda Žiga – „Prosjak ljubavi“.
Na pitanje zašto su uvrštene već izvođene pjesme, Dobošić pojašnjava:
- Jedan od osnovnih kriterija za uvrštavanje na festival bio je da pjesma mora biti nova, no, zapreka nije ni činjenica ako je izdana nekoliko mjeseci prije festivala te već puštana u radijskom eteru - kaže Dobošić o ovoj kontradikciji.
Sve pjesme bit će izvođene uživo, uz pratnju festivalskog orkestra kojim će ravnati Damir Rodiger.
Selektori festivala su Josip Turk i Davor Dominić, a žirijem koji će odabrati najbolje predsjedat će Đuka Čaić. MEF će prenositi lokalne televizije u zemlji.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3054