Arhiva 04.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Rampe dignute, a vlakovi prolaze!

Ne vjerujemo da se netko samo tako može poigravati ljudskim životima – rekli su ljudi koji žive blizu željezničkog prijelaza kod stare čakovečke vojarne.
- Naime, na tom prijelazu i još dva (u Hrvatskoj), blizu čakovečkog groblja i blizu Ivanca, rampe nedjeljom i blagdanom imaju „slobodan dan“?!
- Mogu vam reći da je bilo strašno. Vozila sam se autom kući, a na zadnjem sjedištu bila su moja djeca od pet i sedam godina. Kad sam došla desetak metara do željezničkog prijelaza, iz suprotnog pravca prijelaz je prošla jedna opel astra boje zlata. U trenutku u kojem je prešla prijelaz, samo pola metra iza nje, proletio je vlak. Da je išla malo sporije, završila bi pod kotačima vagona. Ukočila sam se i zaustavila auto. Polubranik je bio visoko uzdignut, nikakvog svjetla nije bilo. Ništa mi nije bilo jasno. Vlak je išao bar 40 na sat. Onda mi je slučajni prolaznik rekao: - Pa rampa ne radi nedjeljom.
- Molim? – uzviknula sam šokirano i u prvi sam mah mislila da nisam dobro čula. Pogledala sam u autu svoju djecu koja su, kao i ja, zbunjeno gledala. Mogli smo svi izginuti – ispričala nam je svoj doživljaj 35–godišnja vozačica koja je uoči božićnih blagdana posjetila svoje prijatelje u blizini čakovečke stare vojarne. Napravila je uzbunu i pozvala u HŽ, ali su joj rekli da može protiv vlakovođe podnijeti kaznenu prijavu. Odustala je jer smatra da je silazak konduktera s vlaka, provjera na ovakav način da je prolaz slobodan, više nego apsurdan. Protekle nedjelje javila se jedna mlada žena koja je mobitelom uspjela snimiti prolaz vlaka koji je dugo trubio dok se približavao, smanjio brzinu, no, nije se zaustavio. Stajala je i gledala kako se automobili i zbunjeni vozači zaustavljaju u blizini prijelaza, zaslijepljeni jačinom svjetala vlaka. Neki su se tu našli prvi put i nisu vjerovali da se to događa na tako frekventnoj prometnici.
- Ja svakog dana prolazim tim putem na posao i šest dana se rampa normalno spušta, a nedjeljom ne. Ponekad zaboravim da je nedjelja, stoga nismo ni mi koji živimo u blizini izuzeti opasnosti. To je apsurd.
Osim toga, ta dva vlaka prometuju u večernjim satima. Mladi u automobilima slušaju glazbu, ne čuju, a i svi gledaju u rampe koje su gore.
Iako je o ovim prijelazima svojevremeno bilo pisano s dozom upozorenja, izgleda da je stanje ostalo nepromijenjeno. Tragom ovih priča odgovor smo potražili u Zagrebu u HŽ Infrastrukturi d.o.o. koji brinu, prema informaciji njihove službenice, o 1515 takvih ili sličnih željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj. Odgovor je stigao od ravnateljice Odjela za komunikacije HŽ Zdenke Francetić, prof.
- Riječ je o dvama željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP) na pruzi Čakovec - Mursko Središće - državna granica, i to o ŽCP-u nazvanome Čakovec-vojarna i ŽCP-u nazvanome Čakovec-groblje. Zbog provedbe mjera štednje i racionalizacije poslovanja, mehaničkim uređajem za osiguranje tih dvaju ŽCP-ova čuvari privremeno ne rukuju nedjeljom i blagdanom jer tada na navedenoj pruzi cijeloga dana vozi samo jedan par putničkih vlakova, dakle dva vlaka u oba smjera tijekom 24 sata. U spomenute dane ta dva vlaka obvezatno se zaustavljaju ispred navedenih ŽCP-ova, a vožnju smiju nastaviti kada na ŽCP-u nema sudionika u cestovnom prometu.
Osim toga, obavješćujemo vas da se na ta dva ŽCP-a upravo ugrađuje najsuvremeniji automatski sigurnosni uređaj. Ugradnja je pri kraju, pa se očekuje da će automatski sigurnosni uređaj za dva-tri mjeseca biti pušten u rad. Nakon toga, tim ŽCP-ovima više neće rukovati čuvari, kao što je sada slučaj. 
Na pružnoj mreži HŽ Infrastrukture d.o.o. ima još nekoliko ŽCP-ova koji su osigurani na sličan način, kao na primjer ŽCP Ivanec na željezničkoj pruzi Varaždin – Golubovec – piše u dopisu ravnateljice Francetić. 
Riječi „osigurani na ovaj način“ zvučale bi sasvim normalno da o njima ne ovisi trenutak dovođenja u opasnost života ljudi, što su nam potvrdili i u PU međimurskoj
- Kad nas je Sindikat HŽ-a obavijestio da će prijelazi funkcionirati na ovaj način i da se polubranici neće spuštati, a to je bilo u travnju prošle godine. Odmah smo se obratili njihovoj pravnoj službi, no, zajednički jezik nije pronađen. Jedno smo vrijeme vršili kontrolu i snimili taj prelazak vlakova kako bismo se uvjerili da će zaista tako funkcionirati. Odmah potom, ODO-u smo kazneno prijavili HŽ, zbog dovođenja  u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Isti dan podnijeli smo i optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Čakovcu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kontaktirali smo i u Ministarstvo prometa i s naše strane učinili što moramo. Gdje je zapelo, ne znamo. Samo znamo da su prijelazi vrlo frekventni, a jedan je čak nedaleko groblja kojem gravitira nekoliko naselja – rekli su u policiji.
Obližnji stanari kod prijelaza blizu stare vojarne kažu da je teško živjeti u takvom stresu. Čak vele da su suvremene rampe postavljene, ali nemaju uporabnu dozvolu nadležnog ministarstva „iz nekog razloga“. Zbog toga igra ljudskim životima traje punih devet mjeseci.
- Apsurd je na taj se način igrati ljudskim životima. Zamislite kako je nama koji živimo u blizini. Automobili stalno prelaze preko prijelaza, vlak se često zaustavi uz kočenje i kondukter izađe, a vlak zatim ponovo krene. U mnogim slučajevima samo trubi, uspori i nastavi. No, bile smo svjedoci da vozi kao da prijelaza i nema.
U tom se trenutku pitamo zar je ljudski život zaista postao lutrija, rekle su razočarane ovakvom situacijom obližnje susjede Jagoda Kolarić (60) i Mira Jalšovec (62), sretne što su svi do sada uspjeli izbjeći opasnost, a poneki „za dlaku“. No, od natpisa koji smo već mnogo puta pročitali, a često se i uvjerili da je vlak uvijek brži, dijeli nas samo tanka linija koja nekome može biti – put bez povratka.
Zinka Čižmešija

MEĐIMURSKI ŽUPAN IVICA PERHOČ

Iznenađen?!

- Moram priznati da sam neugodno iznenađen, odnosno šokiran činjenicom s kojom nisam bio upoznat, a to je da na međimurskom području dva željeznička cestovna prijelaza ovako funkcioniraju punih devet mjeseci. Zatražio sam hitno očitovanje Ministarstva prometa i veza jer je nedopustivo da se ovako nesavjesno ljudski životi dovode u pitanje. Zatražit ću hitno rješenje ove situacije – ističe Perhoč.

Izvor: 2962