Arhiva 18.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

RASKOL u Laburistima!

Suspendirani laburist Branko Vukšić prošli je utorak prozvao bivšeg predsjednika stranke Dragutina Lesara zbog autokracije i zapošljavanja vlastitog sina u središnjem uredu stranke, a aktualnu v.d. predsjednicu Nansi Tireli zbog nedoraslosti poslu.

Najavio je i osnivanje novog zastupničkog kluba u Hrvatskom saboru, poručivši kako je suspendiran zbog delikta mišljenja jer je rekao kako Hrvatske laburiste u provaliju vodi nesposobno rukovodstvo.

- Suspendiran sam nestatutarno jer su se prilikom moje suspenzije pozvali na pogrešan članak, no, ja priznajem i takvu nevažeću suspenziju, poručio je Vukšić s konferencije za novinare, dodajući kako je on u stranci ionako najčešće bio usamljeni glas protiv Lesarove autokracije, nepotizma i Predsjedništva koje diže ruke na štetu vlastite stranke.

Optužili su me zbog narušavanja jedinstva stranke, podsjetio je Vukšić, dodavši kako jedinstvo u Hrvatskim laburistima znači misliti jednom glavom.

- Svatko tko drugačije misli, unosi nemir u stranku, ustvrdio je Vukšić.

Napomenuo je i kako je od dva zaposlena u Središnjem uredu stranke jedan sin bivšeg predsjednika stranke.

- Godinu i pol kolega Vuljanić i ja upozoravali smo Predsjedništvo da sin predsjednika ne može sudjelovati na sjednicama i voditi glavnu riječ te biti svakom loncu poklopac, nastavio je Vukšić prozivati bivšeg predsjednika, optuživši ga i za petogodišnju fobiju da mu on (Vukšić) želi preuzeti stranku.

Dodao je i kako je osobno u stranku dovodio neke od poznatijih ljudi u Hrvatskoj, no, oni su, tvrdi Vukšić, nakon razgovora s Lesarom odmah ‘dali petama vjetra’.

- U stranku u kojoj je sin predsjednika druga osoba, a zaposlen je tek kao web-administrator s plaćom većom od 10 tisuća kuna nitko pametan neće ući, ustvrdio je Vukšić.

Po njegovoj ocjeni, stranka tone još od parlamentarnih izbora, kada su Hrvatski laburisti mandate shvatili ne kao obvezu, već kao nagradu, a Lesar je, kaže, morao otići jer je od stranke koja je imala 13 posto doveo stranku u poziciju ispod tri posto.

Aktualna autokratska vršiteljica dužnosti Nansi Tireli, kaže Vukšić, nedorasla je poslu.

- Od 100 posto rasprava u ime Kluba koje je prijavila na Klubu zastupnika, 90 posto njih nije održala, tvrdi Vukšić.

Zamjera joj i na javnim istupima zbog kojih je, kaže, trebala biti izbačena iz stranke. Podsjeća kako je podržala HDZ-ovu kandidatkinju za predsjednicu Republike, dala je podršku Svjetskoj banci koja je u svojim preporukama navela da se sve u Hrvatskoj mora privatizirati, a javno se žalila zbog toga što neće biti referenduma o ćirilici.

Najavio je i prijavu DORH-u zbog sumnje da jedan od članova Predsjedništva stranke živi u Zagrebu, a prijavljen je na adresi izvan Zagreba.

- Već danas imam razgovore o osnivanju novog Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru, rekao je suspendirani laburist Branko Vukšić, ne želeći novinarima otkriti detalje.(r)

 

Upoznat sa sadržajem konferencije za novinare koju je održao Branko Vukšić po suspenziji u Hrvatskim laburistima - Stranci rada, Dragutin Lesar, bivši predsjednik laburista, odazvao se komentirati Vukšićeve navode, ali tek dio koji zahvaća osobnu razinu, optužbu za nepotizam, za zapošljavanje vlastitog sina (Igora Lesara, op.n.) u središnjem uredu laburista, o čemu kaže:

- Odluku o ustroju središnjeg ureda i profesionalizaciji dotadašnjih volontera koji su u uredu radili donijelo je Predsjedništvo stranke nakon parlamentarnih izbora 2011. godine. 

Predsjedništvo je sistematiziralo pet radnih mjesta, od kojih su tada popunjena dva s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, a dio je poslova pokriven ugovorima o djelu (honorarni poslovi).

Prilikom odluke o zapošljavanju stručnog suradnika Igora Lesara, upozorio sam kolege u Predsjedništvu da će - prije ili kasnije - netko tome prigovoriti ili nazvati to nepotizmom. Tadašnji potpredsjednik stranke g. Branko Vukšić rekao je da se tu raspravlja o zapošljavanju jednog od osnivača stranke, o čovjeku koji je godinu i pol radio volonterski te poslove bez lipe naknade i koji nam u stranci treba! Pri odlučivanju o tome, ja sam se izuzeo od glasanja, a odluke koje sam spominjao (ustroj ureda, sistematizacija, zapošljavanje), kao i sve druge objavljene su na web-stranici stranke... Nisu skrivane, nisu “tajne”, još i danas stoje na webu dostupne svima, popis zaposlenika i stručnih suradnika uvijek je aktualan na stranicama. A isti kriteriji odlučivanja bili su kad se raspravljalo o prijedlogu da se supruga g. Vukšića na prvom saboru stranke kandidira za članicu jednog od središnjih tijela stranke. Tada je Predsjedništvo stranke stalo na stanovište da se ne radi o nepotizmu, nego o kandidaturi osobe čije znanje i sposobnosti su stranci potrebni. Vjerujem da su sada stvari vezane uz “nepotizam” jasnije...

Nijedan drugi navod ni izjavu g. Branka Vukšića ne želim komentirati jer se ipak radi o jednom od rijetkih preostalih intelekualaca ljevičara na hrvatskoj političkoj sceni i uvjeren sam da je pred njim sjajna politička karijera, samo mi je iskreno žao što birači na prošlim lokalnim izborima u Zagrebu to nisu, nažalost, prepoznali, pa su mu dali tek 1,96 % glasova...

Iz javnih istupa g. Branka Vukšića u proteklih nekoliko dana stekao sam saznanja o njegovom doprinosu stranci za koji je malo tko u stranci znao! Priznajem, ni ja nisam znao, a da sam to na vrijeme prepoznao, onda bih predložio da se stranka ne zove Hrvatski laburisti - Stranka rada, nego Stranka Branka Vukšića! 

M.Belčić

Snimio 

Dubravko Lesar 

Izvor: 3099