Arhiva 06.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

RAT AUTOBUSNIH PRIJEVOZNIKA: Župan umalo dobio batine!

Protekli je tjedan bio u znaku potpunog kaosa u autobusnom prijevozu u Međimurju, kako u prijevozu učenika osnovnih škola, tako i u redovitom i posebnom linijskom prijevozu srednjoškolaca. Nakon što su domaći prijevoznici potpisali ugovore o posebnom linijskom prijevozu i tvrtki Presečki, koja učenike vozi u redovnom linijskom prijevozu, “uzeli” gotovo 60 posto tržišta, protekle srijede dvadesetak vozača Presečkog, uz podršku Franje Veblea iz SSSH-a, demonstrativno je svoje autobuse parkiralo na čakovečkom kolodvoru. Više od tisuću osnovnoškolaca tako je u srijedu ujutro uzalud čekalo prijevoz do svojih škola, a da niti školama, niti roditeljima, a niti županu Ivici Perhoču, koji je upravo pokušavao pomiriti zaraćene prijevoznike, nije najavio obustavu vožnje. Srećom, nitko od osnovnoškolaca, koji su se na razne načine, pa i pješice, snalazili kako bi došli na nastavu, nije stradao. Toga dana, prema izvodu iz očevidnika, nisu održane čak 43 linije u linijskom prijevozu. Prijevoznici Presečki grupe, Jambrošić, Jakopić i Rudi EX svoj su postupak pred ljutitim županom, koji ih je došao upozoriti da neće tolerirati ovakve nenajavljene i jednostrane akcije, u kojima je prije svega ugrožena sigurnost djece, pravdali činjenicom da je javni linijski prijevoz, nakon uspostave posebnog linijskog prijevoza, na koljenima. Također tvrde da Presečki grupa nije ta koja ne želi surađivati s međimurskim prijevoznicima te da im je u nekoliko navrata nuđena poslovna suradnja koju su ovi glatko odbili. Čudi ih također što se u medijima nije pisalo o prijevozu za školu u Macincu za koju su se domaći prijevoznici javili, a nisu željeli voziti. Također upozoravaju da je Presečki grupa ponudila najnižu cijenu prijevoza srednjoškolaca u okruženju, a da su sadašnje cijene koje su ponudili domaći prijevoznici nerealne i neodržive...Kako bilo, što prijetnjama, što molbama, župan je nezadovoljne vozače u srijedu nagovorio da se vrate na linije, a novinarima je kasnije toga dana najavio da će biti sankcija.

“Samo što se nismo dogovorili”

Tada su zaredali sastanci i bilo je upravo tragikomično koliko je različitih informacija tipa - “evo, tek što se nismo dogovorili” kolalo po županijskom hodnicima. U tom smislu stiglo nam je i službeno priopćenje - na izvanredno sazvanoj press konferenciji župan je govorio da je postignut dogovor o jedinstvenoj cijeni po zonama, po kojima bi cijena karata bila od 260 do 500 kuna, ali već u četvrtak dogodio se novi zaplet. Oko podneva, dok je još trajala sjednica Županijske skupštine, a u isto vrijeme vodili su se u maloj vijećnici pregovori prijevoznika, na teren su izašli inspektori iz Zagreba i jednom međimurskom prijevozniku ispred Tehničke škole u Čakovcu istjerali djecu iz autobusa koji je trebao voziti za Prelog, a drugom skinuli registarske pločice jer mu se među djecom našao i jedan učenik koji je putovao za Prelog. Po djecu su u Čakovec morali doći roditelji, a cijela akcija prometnih inspektora doživljena je kao županov šamar “malim” prijevoznicima koji su tvrdili da im je Perhoč na sastanku zaprijetio da će ih pod svaku cijenu izbaciti s ceste. Perhoč je, naravno, demantirao da je nešto takvo rekao. Na molbu ogorčenih roditelja, pozvali smo župana, a pred Tehničkom školom padale su zaista teške riječi od kojih se župan branio konstatacijama da ga ništa drugo, osim sigurnosti djece, ne zanima.

Perhoč: Ispričavam se...

I ranije je bilo jasno da dogovora, unatoč svim nastojanjima neće biti, a župan je to službeno priznao tek u petak u svom priopćenju.
- Usprkos svim dogovorima i mojim pokušajima posredovanja oko normaliziranja situacije koja je nastala u autobusnom prijevozu u Međimurskoj županiji, moram konstatirati da se, na žalost, stvari nisu pomaknule s početne točke. Stoga od svih uključenih u javni linijski prijevoz i prijevoz učenika osnovnih škola tražim da poštuju ugovorne obveze. Tražim i da se sva odstupanja od ugovorenog pravovremeno najave, kako naručitelju prijevoza, tako i javnosti, jer je nedopustivo da učenici, njihovi roditelji i svi građani koji koriste javni linijski prijevoz budu taoci nadmudrivanja suprotstavljenih grupacija autobusnih prijevoznika. Oni su, naime, dokazali da, unatoč svim naporima i inicijativama koje su došle s naše strane, nisu spremni međusobno sjesti, pronaći kompromis i predložiti prihvatljivo rješenje. Uzimajući u obzir događaje od srijede i četvrtka, i dalje inzistiram da svi oni koji se bave autobusnim prijevozom poštuju sve zakonske odredbe koje se tiču sigurnosti putnika i ispravnosti vozila, da poštuju vozni red te da se njihovim postupanjima u pitanje ne dovodi odvijanje nastave u osnovnim školama, ali i da se gospodarstvu ne stvara šteta zbog nepravovremenog dolaska na posao radnika koji koriste javni linijski prijevoz - piše, između ostalog, župan u svom priopćenju, uz javnu ispriku svima koji su bili pogođeni ovom situacijom.
V.Trstenjak

Franjo Berdin iz Miklavca: Nemam što dodati, ovo je zaista sramota. Zbog nečije nesposobnosti, moraju ispaštati naša djeca. Nije mi jasno kako se do sada nisu uspjeli dogovoriti, imali su sasvim dovoljno vremena.

Biljana Hrk iz Ferketinca: Sramota je da se tako prepucavaju preko naše djece. Naš je izbor bio ovaj prijevoznik jer je jefitniji i djeca su zadovoljna. Zašto bi nam netko nametao drugog, skupljeg, prijevoznika.

Ogorčeni roditelji, koji su u četvrtak morali po svoju djecu u Čakovec, ljuti su na županijsku vlast i na Presečkog kojeg smatraju najvećim krivcem za nemila događanja i za kojeg tvrde da je upravo on poslao inspekciju. Nije im jasno zašto se njihova djeca ne bi vozila s prijevoznikom koji je ponudio niže cijene, ali i sigurnost. Roditelji Zdenka Antolović, Slavica Berdin, Snježana Babić, Klara Šantl, bez dlake na jeziku, oprale su župana Ivicu Perhoča.

Inspektori ne poznaju zakon!

U četvrtak, kad je eruptirao vulkan zvan prijevoz srednjoškolaca, slučajno (?) su na cesti, kod Tehničke škole u Čakovcu, svoju dužnost (nadzora autobusa koji prevoze djecu) obavljali i državni inspektori. Rat između prijevoznika i Županije dosegao je vrhunac i aktualna je tema koju novinari trebaju prenijeti, u ovom slučaju, posebno velikom broju ljudi kojih se ona direktno tiče. Prilikom fotografskog bilježenja događaja dvojica muškaraca iz Državnog inspektorata obrušila su se na našeg fotoreportera pokušavajući mu zabraniti snimanje te prijetili pozivom policiji. Apsurd prvi: riječ je o ljudima koji su na ovom javnom mjestu nadzirali provođenje zakona! Kako im vjerovati kad zakone ne poznaju? Kako im objasniti kad su verbalno agresivni?
Apsurd drugi: isti su inspektori samo nekoliko dana ranije isti posao obavljali u suradnji s policijom te se, prilikom novinarskog bilježenja akcije, razdragano smiješili u objektive kamera i fotoaparata i - diktirali mi svoja imena.
Dakle, inspektori - zakonske paragrafe u ruke, pravnike pod uho i - ponoviti gradivo!
Željka Drljić

Izvor: 2945