Arhiva 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Ravnatelji međimurskih škola pred reizborom

Ravnatelji devet osnovnih i jedne srednje škole u našoj županiji ovu jesen dočekuju u posljednjim mjesecima svojih mandata. Tijekom studenoga i prosinca ističu mandati ravnateljima osnovnih škola Belica, Donja Dubrava, Goričan, Gornji Mihaljevec, Hodošan, Mursko Središće, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, pa su natječaji za imenovanja već u pripremi.

Interesi po školama su različiti - od nastojanja da se zadrži dosadašnja postojanost u radu do želja za promjenama. Ma kako bilo i o kojim imenima bila riječ, zakonodavac je izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (ZOOOSŠ) koji na snagu stupa 1. siječnja 2015. pridonio apsrudu o kojem se u prosvjetnim krugovima danas govori sa skepsom. Ravnatelji koji će novim natječajem biti birani i imenovani po starom (aktualnom) zakonu tijekom listopada ove godine morali bi u reizbor po novom zakonu u siječnju iduće godine. Prosvjetni krugovi na ovu “pojavu” uglavnom odmahuju rukom - većina smatra da će primjena zakona još jednom biti odgođena. Treba li dodati da je primjena već bila odgađana tri, četiri ili koliko već puta? Gdje je problem? U činjenici da će budući ravnatelji morati imati visoku stručnu spremu i posjedovati licencu za rad, a procedura i kriteriji dobivanja licence još ne postoje. Riječju, još uvijek ne postoji način da se natječaji i imenovanja prema novom zakonu doista provedu. Ravnateljici OŠ Mursko Središće Mariji Trstenjak mandat ističe u prosincu, pa iako bi, s obzirom na dob, mogla raditi još dvije, tri godine, ona se pripremila za odlazak u mirovinu.

- S istekom mandata, idem u mirovinu jer za to imam uvjete. Radim 41 godinu, 14 godina sam ravnateljica i mislim da sam dovoljno dala.

Zadovoljna sam, neke stvari možda nisu odrađene zato što uvijek važete prioritete ili naprosto čekate bolje uvjete. Onome tko me naslijedi želim da se dobro snađe u novoj ulozi jer ravnateljski posao je višestruko širi od učiteljskog. Tu su zakoni, propisi i pravilnici, roditelji, djeca, kolegice i kolege. Puno vam treba da uhvatite tu širinu poslova, morate se snaći, morate znati puno. Što se licenci tiče, smatram da su one potrebne i ravnateljima i učiteljima. Za 1. siječnja 2015. ta priča s licencama još nije dovršena, treba napraviti pripremu. Kao ravnateljica, dobro znam da se o tome govori više od deset, a o reformi školstva već petnaest godina. Znanja za to sigurno ima, no, pitanje je snage i volje da se stvar provede.

Odgovornostima morate dorasti

Na koncu konca, to je uvijek političko pitanje. U tom smislu, ne pogoduju nam česte promjene ministara i njihovih kabineta jer izostaje kontinuitet svih procesa, zaključuje Marija Trstenjak koja će buduća događanja u odgoju i obrazovanju gledati iz perspektive publike s iskustvom.

Ravnateljica OŠ Gornji Mihaljevec Karmen Sklepić također smatra da su licence za ravnatelje osnovnih i srednjih škola ideja s pokrićem. Postupak i kriteriji licenciranja nepoznati su, no, naša sugovornica ne bježi od toga da će u siječnju 2015. možda morati raspisivati nove natječaje za ravnatelje.

- Naš školski odbor već je donio odluku o raspisivanju natječaja za ravnatelja s obzirom da meni mandat ističe 1. prosinca. Natječaj se mora provesti dva mjeseca prije, sve radimo na vrijeme. Ravnateljica sam od 1997. godine i mnogo je toga u školstvu postalo zahtjevnije. Ideja licence je za raspravu, no, smatram da bi je ravnatelji trebali imati. To kažem zbog toga što je uloga ravnatelja višestruko zahtjevna, morate biti dobro upućeni u brojna polja rada i razumjeti se u procese i postupke kojima se kolegice i kolege u razredu ne bave. Vođenje škole jest menadžerski posao jer uspješnost ustanove, pri čemu mislim i na motiviranje učiteljskog kadra koji onda učenicima daje najbolje od sebe, uvelike ovisi upravo o osobi koja je vodi, zaključuje Karmen Sklepić.

A. Ličanin

Izvor: 3097