Arhiva 04.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Razbijena mreža preprodavača droge

U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, policijske uprave varaždinska i međimurska od sredine ožujka do 26. srpnja provele su operativnu akciju pod nazivom LUP kojom je razbijen lanac preprodavača marihuane i “speeda” na međimurskom i varaždinskom području. O tijeku i rezultatima akcije na konferenciji za novinstvo u PU međimurskoj izvijestili su Darko Dragičević, načelnik Odjela kriminalističke policije u PU međimurskoj, i Darko Jurčec, njegov kolega po dužnosti u varaždinskoj upravi. Službenici PU međimurske uočili su na međimurskom području nekoliko osoba u preprodaji opojnih droga, a uskoro potom i proširili krug onih čije su ih aktivnosti zanimale iz profesionalnih razloga. Pokazalo se da su u uhodanom lancu preprodaje droge nositelji bili trojica mještana Trnovca Bartolovečkog, u Varaždinskoj županiji. Među njima, glavni je organizator 28-godišnjak koji je drogu nabavljenu u Zagrebu preprodavao u ugostiteljskim objektima u svom mjestu, prema dogovorima s kupcima. Druga dvojica, stari 55 i 25 godina, drogu su čuvali i po pozivu je dostavljali njemu.
Marihuanu su prodavali u količinama od 15 do 100 grama. Cijena je za 15 grama iznosila 600 kuna, a za 50 grama od 1.500 do 2 tisuće kuna. Iz prodanih količina vidi se da su kupci drogu nabavljali radi daljnje prodaju. Tako je uočeno osam osoba s međimurskog i varaždinskog područja koje su drogu raspačavale u Čakovcu, Nedelišću, Orehovici, Varaždinu, Ludbregu i Trnovcu Bartolovečkom. Policija je za vrijeme akcije popratila deset isporuka droge, a zaplijenila oko 500 grama marihuane. Prošlog utorka, 26. srpnja policijski su službenici pretražili stanove i druge prostorije na osam adresa na kojima su praćeni prebivali. Pronađeno je ukupno 1.370 grama marihuane, tri biljke indijske konoplje u rastu, 5 digitalnih vaga, 15 mobilnih uređaja, ali i malokalibarska puška sa 168 komada pripadajućih metaka, pištolj marke M-70 kalibra 7,65 i 7 tisuća kuna. U srijedu je dovršeno kriminalističko istraživanje i podnijete kaznene prijave protiv svih 11 osoba zbog kaznenih djela zloporaba opojnih droga. Prepraćeni su u Istražni centar Županijskog suda u Varaždinu, a nakon saslušanja pet je osoba pušteno da se brane sa slobode, dok je ostalima određen pritvor.
Procjenjuje se da je putem ove mreže u četiri mjeseca prodano oko 8 kilograma marihuane, čime je njen organizator ostvario korist od najmanje 180 tisuća kuna. U prosjeku, tjedno je prodao najmanje 500 grama, a vrijednost se pojedinačno procjenjuje na oko 15 tisuća kuna. Dragičević je posebno istaknuo novu tendenciju koju je policija uočila u načinu na koji je “posao” bio organiziran u ovoj mreži. Preprodavači su sklopili velik broj kontakata s vrlo mladim osobama, starima najviše 14 godina, koje su vrbovali za dilanje vršnjacima, uz mjesečnu zaradu od 6 do 8 tisuća kuna. Najviše takvih kontakata zabilježeno je u Nedelišću. Komuniciralo se domišljato: kao kanal je korišten internet, osobito putem skypea i facebooka, čime su kontakti s dobrim uspjehom prikrivani, ne samo pred policijom, već i pred roditelima. Neki od roditelja bili su zadovoljni time što su se računi za mobitel smanjili, ne sluteći što se iza toga krije. Neke od ovih mlađih osoba bit će saslušane u nastavku kaznenog postupka. Uočeno je 15 osoba koje su bile uključene u aktivnosti uhićenih - znak još jedne tendencije, blagonaklonog stava mladih prema tzv. lakim drogama.

Izvor: 2936