Arhiva 24.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

RAZBOJNICI: Od žrtava tri puta tražili novac

U četvrtak, 10. srpnja, oko pola sata nakon podneva razbojnički par - 28-godišnjak iz Hodošana i 48-godišnjak iz Pribislavca, kroz otvorena vrata terase ušao je u obiteljsku kuću u Ludbreškoj ulici, u Donjem Kraljevcu, u kojoj je sjedište obrta, i uz prijetnju nožem od vlasnice (64) zatražili novac. Ona im je predala nekoliko stotina kuna, nakon čega su oni počeli pretraživati kuću. Pritom su ukrali nakit i satove, ali je vlasnica njihovu “zauzetost” iskoristila da obavijesti policiju. Stariji je pobjegao prije dolaska policajaca, ali je kasnije pronađen i uhićen. Mlađeg su policajci zatekli u kući, a on je nožem napao policijskog službenika koji je prema njemu upotrijebio sredstva prisile, odnosno raspršivač, fizičku snagu i sredstva za vezivanje, i tako ga savladao i uhitio.

Kriminalistička obrada je, međutim, pokazala da je uznemirujuća priča o razbojništvu imala nekoliko nastavaka - počela je već prethodne srijede, 2. srpnja. Dvojica s početka priče, a s njima i mlađi brat razbojnika iz Pribislavca, star 38 godina, tog su dana vlasnika kuće i obrta u Donjem Kraljevcu (64) namamili u kuću dvojice razbojničke braće u Pribislavcu, lažnim pozivom da im dostavi svoje proizvode. Prvo su ga zatvorili u jednu prostoriju, a onda, udarajući ga rukama po tijelu i uz prijetnju smrću, prisilili da im preda novac koji je imao kod sebe, potom i da ih svojim vozilom odveze svojoj kući. Tamo im je njegova supruga iz straha predala još novca koji su tražili, nakon čega su ga pustili na slobodu. Tako su iznudili više stotina kuna. No, nasilnici su za dva dana, u petak, 4. srpnja ponovo udarili. Oko 13.30 sati tog dana su mlađi od dvojice braće i 28-godišnjak došli u kuću u Ludbreškoj i vlasnika zatekli na dvorištu, a mlađi, iz Hodošana letvom ga je udario po tijelu, a onda uz prijetnju smrću ponovo iznudili nekoliko stotina kuna.

Oštećeni vlasnik obrta, koji je želio ostati anoniman, rekao nam je da je glavnina štete zapravo nastala već prvog dana - roba koja mu je tada oduzeta vrijedi oko 4 tisuće kuna.  Odbacio je govorkanja koja su već počela kružiti o tome da se radilo o namirivanju nekih starih računa. Napadač iz Hodošana doista je radio kod njega, ali je tome već desetak godina - vezu s ovim napadima čini možda to što se u kriminalnom umu javila pomisao u kojoj bi to kući moglo biti novca.

Policija je protiv sve trojice županijskom državnom odvjetniku u Varaždinu podnijela kaznene prijave zbog nekoliko kaznenih djela - razbojništva, iznude, protupravnog lišenja slobode, a i prisile prema službenoj osobi. Sva trojica inače su već poznata policiji - stariji od dvojice Pribislavčana doduše ne našoj, nego švicarskoj. Istina, ne radi se o djelima baš ove težine, ali u njihovim se spisima nađe nasilničkog ponašanja, uništenja ili oštećenja tuđih stvari i remećenja javnog reda i mira. Sudac istrage Županijskog suda u Varaždinu odredio im je istražni zatvor. Jasno je da upornost koju su pokazali daje razloga za bojazan da bi pokušali zastrašiti svoje žrtve kao svjedoke.

Izvor: 3091