Arhiva 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

RAZDOR U UDRUZI INVALIDA RADA: Isplate su tajna?!

‘Baš sve isplate ne mogu se vidjeti jer je to tajna koju mogu znati samo određene osobe!’

Rukovodstvo Udruge invalida rada Međimurske županije, koja okuplja 400-injak članova, sazvalo je 12. travnja izvanrednu sjednicu Skupštine na kojoj su smijenjeni članovi Nadzornog odbora. Predsjednica ove udruge Ivana Srpak dočekala me srdačno pred početak skupa, naglasivši kako joj je drago što će predstavnici medija prisustvovati sjednici. No, nije joj bilo drago. Bila je vidno uznemirena. Nazvala me istoga dana poslijepodne traživši podatak tko nas je obavijestio o skupu(?!). Reakcija predsjednice, ali i smjena Nadzornog odbora prije redovne godišnje skupštine, “mirisala” je na tajne... Izvanrednoj skupštini u čakovečkom Domu sindikata odazvalo se 50 članova, a tijek skupa bio je kakofonija iz koje se iščitavalo nerazumijevanje većine sudionika da im se nešto važno zbiva u Udruzi. Većina je stala uz predsjednicu Ivanu Srpak koja je sama predložila, a potom, na osnovi većine glasova, i imenovala novi sastav Nadzornog odbora u čijem su sada sastavu: Josip Požgaj, Vlatka Minđek te Dragica Gaćeša, a Slavica Mihalic je zamjenski član.
Bivši Nadzorni odbor je, prema riječima predsjednice Srpak, smijenjen jer je jedan član Radić Proković u ožujku podnio ostavku te su preostala samo dva člana - Dragica Braniša i Ivan Horvat koji, prema Statutu ove udruge, ne mogu više činiti dvotrećinsku većinu i odlučivati. Predsjednica je dodala da je “načinjena mala greška jer nije na vrijeme izabran i zamjenski član za Nadzorni odbor”. No, ostaje pitanje: zašto nije zamjenski, odnosno treći član NO-a izabran na izvanrednoj skupštini, već se išlo na smjenu? Predsjednica Srpak kaže da razlog leži (i) u predsjednici bivšeg NO-a:
- S Dragicom Branišom se nije moglo surađivati. Inzistirala je, između ostalog, na popisu naših članova koji su primili pomoć iz Udruge, na što smo joj odgovorili da se to kosi sa zakonom o zaštiti osobnih podataka, zbog čega joj traženo ne možemo dostaviti. Nadležno Ministarstvo prihvatilo je sva naša izvješća, kao i naše projekte, a Državna revizija nije imala primjedbi na financijsko poslovanje. Što se tiče ove izvanredne sjednice i smjene NO-a, konzultirali smo se s našom krovnom udrugom - Hrvatskim savezom udruga invalida, u kojoj su nam sugerirali da učinimo upravo ovako - kaže Ivana Srpak.

LAŽEEEŠ!

Ipak, predsjednica Srpak tijekom sjednice (iz)gubila je kontrolu u nekoliko navrata. Granice pristojnog ponašanja prelazila je svaki put kad bi bivša predsjednica Nadzornog odbora Dragica Braniša spomenula financijsko poslovanje. Ivana Srpak vikala je - LAŽEEEEŠ! Potom bi oduzimala riječ neistomišljenicima, a na isti je način i završila sjednicu.

KRONOLOGIJA

Pokušala sam saznati što se krije iza zida koji Ivana Srpak naziva - LAŽ. Na osnovi podataka do kojih smo došli, vrlo se jednostavno može rekonstruirati kronologija razdora i žarište problema u ovoj asocijaciji.
- 29. prosinca 2009. tročlani Nadzorni odbor na čelu s Dragicom Branišom upućuje dopis predsjednici Ivani Srpak i članovima Izvršnog odbora u kojem, između ostalog, traže da se svako putovanje, seminar i sl. bilo kojeg člana opravda pojedinačnim pisanim izvještajem, financijskim troškovima te jedan primjerak navedenog dostavi Nadzornom odboru. Traže i uvid u prihode iz 2009. (iz države, Županije itd.) te razrađene rashode (naknade članovima IO-a i ostalima). S obzirom da je iz 2008. prenijeto 66.939 kuna, članovi NO-a tražili su prikaz na što su utrošena ta strogo namjenska sredstva. Također sugeriraju da se za 40 posto (zbog situacije u državi) smanje naknade predsjedici, tajniku te članovima IO-a, te se u istom zahtjevu članovi NO-a odriču svojih eventualnih naknada za rad. Zbog nezadovoljstva velikog broja članova, NO traži i popis svih članova Udruge koji plaćaju članarinu, kao i podatke o pravnoj osobi koja obavlja knjigovodstvene usluge.
Slijedi odgovor predsjednice Srpak, također pisanim putem, saznajemo, koja odbija traženo uz napomenu da se dokumentacija ne smije umnožavati i iznositi te da je uvid moguć samo u prostorijama Udruge, niti smatra dopuštenom korespondenciju članova Nadozornog odbora s knjigovodstvenim servisom. Za državna, županijska i ostala sredstva NO upućuje na one koji su sredstva Udruzi darovali (?!).
Do polovice ožujka predsjednici Udruge invalida rada, tajniku te Izvršnom odboru stižu još dva zahtjeva (tada još tročlanog) Nadzornog odbora za pristup podacima o poslovanju.

IGRA MAČKE I MIŠA

Do sastanka “zaraćenih” strana - sada već dvočlanog NO-a i rukovodstva Udruge ipak dolazi 17. ožujka ove godine. No, članovima NO-a ponovo je uskraćen pregled dokumentacije što su tajnik Dragutin Šarić i predsjednica Srpak objasnili riječima da “baš sve isplate ne mogu vidjeti jer je to tajna koju mogu znati samo određene osobe”. Dogovoren je novi sastanak za dva dana. No, 19. ožujka tajnik Šarić priopćava predsjednici NO-a Dragici Braniši i članu Ivanu Horvatu da više ne mogu vršiti pregled dokumentacije jer NO više nema tri člana, već samo dva, što nije u skladu sa Statutom.
Dana 22. ožujka Nadzorni odbor donosi negativno mišljenje zbog onemogućavanja nadzora nad materijalno-financijskim poslovanjem Udruge te ga na vrijeme dostavlja rukovodstvu. Predsjednica Ivana Srpak nije sadržaj izvješća prenijela prisutnim članovima na izvanrednoj skupštini niti je iznošenje dopustila D. Braniša, što je prava šteta jer bi rasprava bila zanimljiva. U izvješću se, između ostalog, Skupštini predlaže hitno usklađenje Statuta Udruge s aktualnim zakonom te ograničavanje predsjedniku i članovima Izvršnog odbora ovlasti trošenja novca izvan potreba članova Udruge.

45.000 KUNA RUKOVODSTVU

U izvješću se također članove Udruge upozorava da je 45.000 kuna dobivenih za potrebe članova u 2009. godini otišlo u džepove rukovodstva Udruge invalida rada u obliku različitih naknada, putnih troškova i sl., dok je tek 10 posto dobivenih sredstava utrošeno na potrebe invalida.

POZIVNICA NADLEŽNIMA

Smijenjena predsjednica Nadzornog odbora Dragica Braniša pravovremeno je nadležnima uputila i - “pozivnicu” za djelovanje. Predstojniku Državne uprave u Međimurskoj županiji proslijeđeno je negativno izvješće o rukovođenju ove udruge s molbom i vjerom u daljnje postupanje. Bit će zanimljivo vidjeti u koliko će dokumenata i uplata - isplata ova instanca imati uvid, bude li volje s njihove strane.
Željka Drljić

Izvor: 2869