Arhiva 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Razočarani smo nestručnošću ministra prosvjete!

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizirao je od 17. do 19. prosinca potpisivanje peticije kojom traže razrješenje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. U pratećem tekstu peticije naslovljenom “Mijenjajte ga” stoji kako je nezadovoljstvo radom ministra eskaliralo nakon isplate umanjenih plaća za studeni i neisplate troškova prijevoza zaposlenicima škola, ali i zbog svih ranijih propusta koji ukazuju na nekvalitetno obavljanje njegove ministarske dužnosti.
U 30 osnovnih i 5 srednjih međimurskih škola je oko 1.500 članova Preporoda, no, uz njih, peticiju su minulih dana potpisali i oni koji su članovi drugih sindikata. Povjerenica Preporoda za MŽ Irena Levačić za list Međimurje kaže da je prikupljeno 745 potpisa te u prvi plan stavlja posljednje događaje vezane uz primanja nastavnika. Pitali smo je ujedno o iznosu za koji je umanjena njezina plaća.
- Moja plaća za studeni je 1.980 kuna manja od one za listopad. Sve nas je slomio pogled na zadnju platnu listu. Šokirani smo. Ovo još nismo doživjeli, no, izostala je naša akcija.
Zato sada potpisujemo peticiju, a razmatra se i mogućnost da sindikalne podružnice daju pozajmice nastavnicima ukoliko si ne mogu podmiriti troškove prijevoza.
Planirali smo i prosvjed za četvrtak, 19. prosinca, međutim, odgodili smo ga zbog toga što u školama priređujemo božićne svečanosti koje djeci nismo željeli uskratiti, kaže Irena Levačić koja nam je u drugom danu potpisivanja peticije potvrdila veliki odaziv kolegica i kolega.
Očekuje se da će nakon Božića sva tri sindikata - Preporod, Hrvatski sindikat učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama RH - organizirati prosvjed kojim će ponoviti traženja da se ministra Željka Jovanovića razriješi.
Uvreda “prvog čovjeka”
- Razočarani smo što u našem resoru nismo dobili stručnu osobu za ministra. Sindikat Preporod odlučio se na peticiju zbog isplate umanjene plaće, no, prethodio je cijeli niz propusta.
Od sedmomjesečnog umanjenja plaća samo učiteljima i nastavnicima, preko različitog odnosa prema plaćanju štrajka u zdravstvu i obrazovanju, do ignoriranja svih inicijativa sindikata i nastavničkih udruga, ističe Irena Levačić.
U proglasu Preporoda stoji da ministar Jovanović svojim netočnim izjavama diskreditira struku. Sindikat ocjenjuje da se ministar za posljednje poteze “pokušao opravdati s više uvredljivih izjava”.
- Prvo se ministar opravdavao objašnjenjem da se troškovi prijevoza u osnovnim školama ionako isplaćuju s plaćom, odnosno sredinom mjeseca. Time je priznao kršenje važećeg Kolektivnog ugovora prema kojem se prijevoz plaća unaprijed, tj., do zadnjeg dana u mjesecu za idući mjesec.
Čuli smo od ministra da kašnjenje s isplatom troškova prijevoza za prosinac i nije problem jer od 20.12. do 13.1. vjerojatno neće biti nijednog učitelja u školi. Izjava dolazi od ministra koji je propustio obavijestiti škole da zaposlenici nisu dužni dolaziti u školu za vrijeme, npr., zimskih praznika.
Ministar bi morao znati da se od učitelja i nastavnika zahtijeva da, unatoč troškovima prijevoza, za zimskih praznika redovito dolaze na posao, stoji također u pratećem tekstu Preporoda uz peticiju.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3061