Arhiva 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Recesiji usprkos, Mesap Libar obećaje

Ovogodišnje izdanje sajma knjiga nedelišćanskog Mesapa treće je za redom i upravo vrijeme u kojem se održava, vrijeme privrednih izazova, potvrđuje da njegova profilacija doživljava uzlet. Mesap Libar 2010. otvara se ovog petka u 11 sati i traje do nedjelje na večer. Osim izložbenog, sajam će imati i prodajni karakter, pa će naslovi biti ponuđeni uz popularne cijene. Na to se nadovezuje još nekoliko tema iz svijeta izdavaštva - multimedija, glazba, audiovideoindustrija. Na najavnoj konferenciji za novinare direktor Mesapa Marjan Novak istaknuo je potvrdu dolaska, sada već, uvriježenih uglednih izdavača.
- Izlagat će Školska knjiga, Globus, Matica hrvatska, Kršćanska sadašnjost, Nova stvartnost... U petak će sajam organizirano obići međimurski školarci i njihovi nastavnici. Županija im organizira besplatan prijevoz, a kako je prvi dan sajma posvećen upravo školskoj literaturi, posjetiteljima će biti zanimljivo pogledati novosti iz tog područja. Nakon otvaranja u 11 sati, u podne ćemo ugostiti kazalište Svarog iz Zagreba u predstavi Miljenka Muršića Avionko se ženi. Posjetiteljima će kroz prezentaciju govoriti urednica školskog časopisa Modra lasta Željka Horvat Vukelja koja je školarcima poznatija kao autorica igrokaza i kratkih priča, romana i slikovnica - ističe Marjan Novak.
U subotu će središnja tema sajma biti Međimurska tiskarska tradicija za koju se pripremaju Muzej Međimurja, Tiskara Zrinski, List Međimurje, Općina Nedelišće i Međimurska županija. Dio dana bit će posvećen beletristici, stručnoj literaturi i onoj namijenjenoj hobistima.
Za svakog ponešto
- Bit će i tema za poduzetnike. Iz Tehnološkog parka Zagreb dolazi nam direktor Marijan Ožanić, predavač, autor stručnih članaka i knjiga s temom poslovnog života Hrvatske. Njegovo predstavljanje je potvrđeno, no o terminu će posjetitelji saznati naknadno na sajmu - ističe Novak.
Mesap Libar bit će i domaćin natjecanja u informatici za učenike koje organizira međimurski IT klaster. Najbolji će osvojiti vrijedne nagrade, pa će motivacija biti dobra. Posljednji dan sajma bit će posvećen religijskoj literaturi i kazalištu. Ulazak na sajam sva tri dana bit će besplatan.
- Fasciniran sam interesom koji se ovdje pokazuje za knjigu. Kad sam s kolegicom došao na prvi Mesap Libar, malo smo ostali u čudu. Ne samo da smo u selu, nego nismo ni u njegovu centru. Ispalo je da tradicija sajmovanja u Nedelišću ima svoje prednosti i da je zanimanje za knjigu sve veće. To raduje jer kad djeca žele kupovati knjige i imati vlastitu biblioteku, znači da su željni crpiti znanja i širiti horizonte - istaknuo je na konferenciji za novinare Zvonimir Maštrović iz Nove stvarnosti koja na Mesapu Libar izlaže po treći put
Sajam rabljenih
automobila, motora i mehanizacije
Svake subote Mesap održava Sajam rabljenih automobila, motora i mehanizacije. Nakon sajma knjiga, sljedeća velika priredba bit će 12. po redu Mesap, koji će biti održan od 18. do 20. lipnja, s povećanim brojem inozemnih izlagača.
- Zasad interes izlagača pokazuje da će domaći izlagači doći u manjem broju od inozemnih, no ostavimo vremenu da pokaže točan omjer - izjavljuje Marjan Novak.
Mesap će biti domaćin 7. ocjenjivanja vina koje će 14. i 15. svibnja obaviti peteročlana međunarodna komisija.
A. Ličanin

Izvor: 2868