Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

REFORMA PRAVOSUĐA: Općinski sud ipak ostaje u Čakovcu!

Zbog odluke ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će u najavljenoj velikoj reorganizaciji u hrvatskom pravosuđu Općinski sud u Čakovcu, ipak, unatoč drugačijim najavama, zadržati svoj dosadašnji status, odnosno da će mu sjedište ostati u Čakovcu, protekle je srijede izvanrednu konferenciju za novinare sazvao župan Matija Posavec. Prema prijedlogu ministra koji će kao Vladin prijedlog biti proslijeđen Saboru, od 1. siječnja 2015. godine cijela Hrvatska bit će podijeljena na 15 pravosudnih područja sa županijskim sudovima i 23 općinska te 21 prekršajnim sudom i isto toliko općinskih državnih odvjetništava. Budući da je to sasvim na tragu prijedloga koje je Matija Posavec upućivao mjerodavnima kao reakciju na verziju prijedloga Ministarstva po kojem je bilo jasno da će Međimurje ostati bez “svojih” pravosudnih institucija.
- Svjedoci ste koliko sam o toj temi govorio prije nekoliko mjeseci, a temeljem konkretnih brojki i argumenata detaljno proučivši dokument prijedloga održao brojne sastanke, sudjelovao na raspravama, slao pisma sa stavovima i u konačnici dao konkretan prijedlog. Prijedlog koji je i prihvaćen te će se kao takav odnositi na cjelokupnu Republiku Hrvatsku. Razgovarao sam s mnogim ljudima i ovo je veliki uspjeh te se takvom odlukom neće narušavati ustaljena praksa sudovanja u Čakovcu, a građanima Međimurja bit će znatno olakšano ostvarivanje njihovih prava, bit će izražena sigurnost zbog svijesti da postoji sud i na našem području, rekao je Posavec i pobrojio sve s kojima je o toj temi razgovarao i nudio im argumente. Od predsjednika Ive Josipovića, preko potpredsjednice Vlade RH Vesne Pusić, ministra Miljenića, do pomoćnika ministra Ivana Crnčeca i drugih. Posavec je svima zahvalio na podršci. Iako je u pozivu za izvanrednu koferenciju bilo naznačeno da će na njoj govoriti samo župan, na konferenciji za tisak pojavili su se i njegov zamjenik Zoran Vidović (HSS) i predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak. Novak je naglasio da se, “kad se zajedno rješavaju problemi koji se tiču cijelog Međimurja, do rješenja dolazi brže. Drago mi je da je inicijativa Županijske skupštine i Deklaracija o jedinstvenosti koju je ista donijela prihvaćena i prepoznata u Zagrebu kao uspješna”. Na pitanje tko je ipak zaslužan za to što je ministar prihvatio argumente iz Međimurja, Novak je naglasio kako oko važnih projekata stranačke boje nisu bitne jer se to tiče cijelog Međimurja i da se svakom takvom problemu mora pristupati jedinstveno.
Niti ovaj put nije moglo proći bez iskrica. Naime, na pitanje kako to da je o najnovijem razvoju događaja dan ranije govorio gradonačelnik Stjepan Kovač i tako preduhitrio župana, Posavec je odgovorio “da se ne želi osvrtati na one koji ovim projektom žele skupiti jeftine političke bodove. To im se u konačnici vrati na ovaj ili onaj način”.
V.Trstenjak

Izvor: 3079