Arhiva 16.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

René Hoblaj autor slikovnice Magistalije

Iz tiska je nedavno izašla slikovnica pod nazivom Magistalije za koju je tekst napisao i ilustrirao ju René Hoblaj iz Merhatovca. Dječaku, koji je završio četvrti razred Područne škole u Zebanec Selu, tek je 11 godina. Knjigu je izradio uz pomoć i na poticaj svoje učiteljice i mentorice Sunčice Vugrinec, ali i roditelja, majke Danijele i oca Kristijana koji zajedno potiču sinov talenat i volju za likovnim izražavanjem.
Kako je došlo do izrade slikovnice, rekla nam je njegova učiteljica i mentorica :
- Protekle godine objavljen je natječaj za izbor pod nazivom Moja prva knjiga koji je raspisala hrvatska Udruga knjižničara Karlovac, u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti. Nas je o natječaju izvijestila naša školska knjižničarka Ana Špoljarić. Kako sam već ranije zapazila Renéov izniman dar za likovnost, predložila sam mu da se prijavi. Izdvojio se po tome što je likovni dio radio uljanim bojama na papiru. Slikovnica je nastala tako što je prvo naslikao slike i kasnije sastavio tekst. Na natječaju je osvojio treću nagradu.
S. Vugrinec ispričala nam je i kada je uočila talentiranost svog učenika te ponešto o tome na koji se način on očituje.
- Još kad je iz vrtića došao u posjet Školi, imali su zadatak predstaviti se slikom. Već se tada vidjelo da se izdvaja od ostale djece. Kad sam mu postala učiteljica razredne nastave, njegove slike počeli smo slati u školske časopise i novine. S njegovom majkom Danijelom dogovorila sam se da na planu likovnosti radimo i izvan nastave. Tako smo se počeli nalaziti subotama i crtati. Tražila sam i stručnu potvrdu njegovog talenta koju sam i dobila od profesora Darija Štokića, zatim Mihajla Mihajlova te, na kraju, i Miroslava Huzjaka, stručnjaka za područje metodologije i likovnosti. Izradili smo i mapu s Renéovim radovima. Tijekom godina, prošli smo sve likovne tehnike, ali puno toga nam je još i ostalo, pa namjeravamo i dalje raditi iako on u jesen kreće u peti razred i neće više biti u mom razredu. On ima bujnu maštu i može nacrtati sve što god zaželi. Vrlo dobro zapaža, minimalist je i detaljist.
Majka Danijela veli da njen sin i kod kuće stalno nešto crta. Rekla je i kako i zašto je došlo do izdavanja slikovnice:
- Iako je na natječaju osvojio treće mjesto, to nam nimalo nije pomoglo kod izdavanja knjige. Nagrade na natječaju bile su knjige. Mi smo odlučili izdati sinovu slikovnicu. Naklada od 500 komada stajala nas je 5.000 kuna. To smo platili sami. Jedino nam je Letis iz Pretetinca, u kojem je tiskana, o svom trošku plastificirao omot knjige. Naknadno je tvrtka u kojoj radi suprug, Elektro centar Petek iz Ivanić Grada, donirala 2.000 kuna. Sredstva sada dijelom pokušavamo namaknuti prodajom slikovnice. Ona se po cijeni od 20 kuna može kupiti kod nas, a zainteresirani se mogu raspitati na broju telefona 091/792-30-11. Na izdavanje knjige odlučili smo se zato da se njemu, ali i ostaloj djeci pokaže da to što radi nešto vrijedi, zbog motivacije za njega, ali i druge. Da vide kako se talentom i radom može nešto postići i da se isplati raditi.
Ponešto o slikovnici i slikanju rekao nam je i René. No, nije baš bio razgovorljiv. I majka za njega veli da je samozatajan. Pisanje i slikanje idu mu puno bolje od razgovora.
- Tema slikovnice je čudesno putovanje u magičnu zemlju Magistaliju, prema kojoj je knjiga i dobila naziv. Priča govori o bratu i sestri koji su bili sami kod kuće i u podrumu su pronašli kovčeg koji se otvorio i povukao ih u novi svijet. Što se kasnije događalo i kako priča završava, pročitajte sami, veli mali autor.
Od slikarskih tehnika najviše volim olovku i voštane boje, a od motiva prethistorijske i mitske životinje. U posljednje vrijeme rado volim crtati i junake iz stripova, dodaje René.
Slikovnica je sredinom lipnja predstavljena javnosti u selničkom društvenom domu. Kako je do toga došlo, ispričala je Renéova majka:
- Htjela bih još spomenuti da nam je u izdavanju knjige pomogao čakovečki Ogranak Matice hrvatske. Tekst je prvo lektorirala učiteljica, a nakon toga i Vera Zemunić. Kod organizacije predstavljanja knjige pomogao nam je voditelj glumačke družine Sarcas Vladimir Mesarić koji je, kao i V. Zemunić, član Matice hrvatske. Predstavljanje je izvedeno u vidu razgovora s autorom, dok su priču pričali glumci Sarcasa. Oni su se pobrinuli i za tehničku podršku jer je istovremeno postavljen i videozid s ilustracijama iz knjige. Knjigu je čitala članica glumačke družine Ksenija Mesarić, dok se za prigodnu glazbu pobrinula Paula Mesarić. Program je vodila Julijana Kočila.

R. Topličanec

S nadarenima treba više raditi
Učiteljica Sunčica Vugrinec ističe da u povijesti selničke Škole nikad ništa slično nije napravljeno:
- Uvijek ima nadarene djece na raznim područjima, ali su ona jednostavno prošla Školom, a da ih nitko nije zapazio ili, jednostavno, nije posebno radio s njima. Ja sam se prihvatila tog posla jer mislim da ljudima treba pokazati da se puno toga može napraviti. Vrijedno je pokazati da i u našim malim sredinama, kao što je Merhatovec, ali to isto vrijedi i za druga mjesta, ima izrazito nadarene djece koja svašta mogu i znaju, samo ih treba izdvojiti, voditi i raditi s njima.

Izvor: 2990