Arhiva 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Revitalizacija kompleksa Staroga grada

Ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan i njegova zamjenica Maša Hrustek Sobočan na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 5. ožujka predstavili su nekoliko projekata koji će biti sufinancirani iz fondova Europske unije, a u Muzeju su ih sami osmislili, aplicirali i, naposljetku, osigurali njihovo financiranje. Za ovu priliku izdvajamo onaj najveći. Pod nazivom Regija digitalnih muzeja sjeverozapadne Hrvatske krije se projekt cjelokupne obnove kompleksa Staroga grada Zrinskih, ali i znatno proširenje sadržaja, kako u okviru Muzeja, tako i općenito u dvorcu i fortifikaciji.
Službeni početak realizacije, pod vodstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, je svibanj ove godine, a u iduće 4 godine, koliko je predviđeno trajanje, u dvorac Zrinskih bit će uloženo ukupno 4,000.000 eura. Pri tome će 15 posto izdvojiti Međimurska županija te je, odlukom županijske Skupštine iz prosinca 2012. godine, Županija za izradu projektne dokumentacije već osigurala participaciju od 450.000 kuna.
- U okviru projekta Regija digitalnih muzeja, sredstvima strukturnih fondova Europske unije potpuno će se sanirati Stari grad te oblikovati njegovo daljnje funkcioniranje. Uredit će se palača, fortifikacija, zidine, bastioni. Ponovo će se izgraditi zgrade srušene u XVIII. stoljeću, uredit će se dvorište, dok će se postojeća zemljana rampa kod glavnog ulaznog bastiona zamijeniti drvenim pokretnim mostom. Uz uređenje stalnih muzejskih postava u kojima će se smjestiti i 17 digitalnih jedinica, odnosno multimedijalnih sadržaja (13 u palači, 4 u fortifikaciji), dio palače namijenit će se i za komercijalne sadržaje, poput restorana, kao i za svečane, protokolarne prostore Međimurske županije. U realizaciju tako kompleksnog projekta, najvećeg dosad na jednom spomeniku kulture na području Međimurja, bit će potrebno angažirati sve stručne i znanstvene potencijale te ukupnu društvenu i političku javnost, rekao je ravnatelj Kalšan.
Podsjetimo. Gradnja Staroga grada Zrinskih počela je još u XIII. stoljeću, a u današnjem je obliku od obnove u XVIII. stoljeću. Nova sustavna obnova počela je 80-ih godina XX. stoljeća. Sredinom devedesetih godina obavljena je statička sanacija te je obnovljeno krovište, dok su trenutno u tijeku zahvati na dijelu zidina i rekonstrukciji jugozapadnog i sjeverozapadnog bastiona. Ukupna površina palače na 4 etaže inače je oko 5.000 kvadratnih metara, a fortifikacije 2.370 metara.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3072