Arhiva 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

REVIZIJA SOCIJALNIH POMOĆI: Težih zloporaba nije bilo?!

Ako ćemo vjerovati rezultatima revizije socijalnih pomoći, koju je od ožujka do sredine mjeseca lipnja provodio i čakovečki Centar za socijalnu skrb, u našem kraju nije bilo drastičnih slučajeva zloporabe, poput onih da netko prima socijalnu naknadu, a istodobno vozi skupocjen auto ili u vlasništvu ima više nekretnina. Informacija koju će neki prihvatiti i s nevjericom, no, tako kažu u službenoj ustanovi.
Upravo disproporcija, odnosno neusklađenost, jedan je od razloga zbog kojih je resorna ministrica Milanka Opačić naložila reviziju - sve da se u budućnosti spriječi zloporaba. Opačić je ovih dana objavila i podatak da je u polovici hrvatskih centara za socijalnu skrb u kojima je provedena revizija utvrđeno 2.500 korisnika koji su primali naknade bez potrebe. To pravo odmah im je uskraćeno.
- Zakon dopušta istodobno posjedovanje automobila i primanje pomoći za uzdržavanje ako se radi o obitelji s većim brojem djece te obitelji kojoj je prijevozno sredstvo nužnost jer se koristi za člana obitelji - starije i teško pokretne osobe, odnosno korisnika prava na doplatak za tuđu pomoć i njegu, ili osobne, pojašnjava za list Međimurje vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra za socijalnu skrb Čakovec Antonija Canjuga.
Ipak napominje da se, ukoliko korisnik socijalne pomoći kupi skup automobil, kreće u preispitivanje prava koja ostvaruje pri Centru. I takvih slučajeva je bilo, pa su pojedina prava uskraćena, no, neki ekstremi nisu zabilježeni, tvrdi. U posljednjem je razdoblju socijalna naknada uskraćena 60 obitelji, odnosno samaca, no, uglavnom je riječ o uobičajenom postupku. Brisani su jer pronašli posao, primjerice, na javnim radovima, otišli u mirovinu ili se prestali javljati Zavodu za zapošljavanje.
Pravo na socijalnu naknadu, primjerice pomoć za uzdržavanje ne može ostvariti niti onaj tko u svom vlasništvu ima više nekretnina.
- U Međimurju dosta ljudi posjeduje poljoprivredna zemljišta koja zapravo ni ne obrađuje. Međutim, imovinu koja ne služi za stanovanje potrebno je pokušati prodati i na taj način steći sredstva za uzdržavanje. Tek kad se ona potroše moguće je ponovo primati pomoć, ističe Canjuga.
POVEZIVANJE BAZA
PODATAKA
Kad je riječ o doplatku za tuđu pomoć i njegu, tu vrstu pomoći u našem kraju prima oko 2.200 ljudi, mahom starije životne dobi. U posljednjem razdoblju, nakon revizije, njih 103 izgubilo je pravo na doplatak jer su, što zakon ne dopušta, štićenici nekog od domova za starije i nemoćne osobe. Ako si smještaj u domu i sami plaćaju, ni tada nemaju pravo na doplatak.
Kao i u drugim centrima te vrste u zemlji, i u čakovečkom je u tijeku interno unošenje i sređivanje podataka o korisnicima. Po najavama, u skorije vrijeme njihova baza trebala bi se povezati s onom Porezne uprave i drugih javnih službi, pa će se spomenuta problematika lakše kontrolirati. Uz to, da se spriječe prijevare, potencijalni korisnik socijalne pomoći državi će morati omogućiti uvid u svu imovinu, prihode i bankovne račune. Ukratko, svi prihodi kojima netko raspolaže ujedno će biti kriteriji za dodjelu socijalnih naknada.
O ukupnom broju korisnika različitih oblika pomoći koje daje čakovečki Centar teško je govoriti jer brojka varira. No, prema dostupnim podacima, oko 74 posto svih korisnika pomoći za uzdržavanje čine pripadnici romske nacionalne manjine. Vjerojatno ih ima i više jer se, kao što je poznato, neki izjašnjavaju kao Hrvati.
MINIMALNA NOVČANA
NAKNADA
Prezentirajući proteklih dana nacrt novog zakona o socijalnoj pomoći koji bi na snagu trebao stupiti početkom iduće godine, ministrica Milanka Opačić izjavila je i kako bi država svoju pomoć trebala ciljati ponajprije na samce i samohrane roditelje koji su najviše izloženi riziku siromaštva.
Planira se i uvođenje usklađivanja osnovice za izračun socijalnih naknada u odnosu na proračunsku osnovicu, svake godine sukladno raspoloživim sredstvima, uvođenje radne aktivacije za nezaposlene korisnike te novi termin pomoći - minimalna novčana naknada. Ona će objediniti više prava - potpore za obrazovanje, pomoć za školske knjige, topli obrok koji će se prema diskrecionoj ocjeni Centra plaćati direktno školama i pomoć za podmirenje troškova stanovanja. Ta novčana naknada bit će limitirana iznosom minimalne prosječne plaće u Hrvatskoj.
- Smatram da će novi zakon uvesti red i povećati djelotvornost socijalnih davanja, zaključuje Canjuga.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3046