Arhiva 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

(R)EVOLUCIJA MEĐIMURSKE KUHINJE: Fiš’n’Čips

Nakon kraćeg odmora, evo me ponovo. Dosta smo tijekom ovog vremena veličali pajceka. Riba također može biti jednako ukusna, i to ona domaća, iz Mure ili Drave. Ovo jelo fenomenalno je u vrućim danima, pogotovo ako krenete na kupanje na neku od rijeka. Usput nabavite ribe i onda pripremite fini obrok. Ovo je recept za ručak prije ili poslije kupanja. Dobre riječne ribe ima i na našem placu, pa da se fokusiramo na nju i na lokalne namirnice. Znači, riba ‘z Mure ili Drave, a krumpir ‘z Belice. Pa krenimo. Za naš čips koristimo mladi krumpir. Narežite ga po dužini na 4 dijela, kao na fotografiji. Dobro ga posolite, poparite i premažite međimurskim slaninama. Stavite ga u rol i pecite na 190 stupnjeva Celzija, oko 45 minuta, uz redovito miješanje. Zadnjih 5 minuta ubacite nekoliko grančica timijana i dobro promiješajte.
Idemo na ribu!
Preporučam, ako nemate druge ribe, filete soma. Ima ga u našim rijekama. Isfiletirajte ga ili ga jednostavno kupite već isfiletiranog. Posolite ga i poparite te ostavite sa strane. Bučine sjemenke izdrobite na sitne komadiće i pomiješajte zajedno s krušnim mrvicama, sitno sjeckanim peršinom i malo naribanog limuna. Ostavite paniranje sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte gustin s mlijekom i u tu smjesu stavite prstohvat soli. Neka smjesa bude dosta rjeđa od smjese za palačinke (pretpostavljam da znate raditi palačinke, he, he). Umočite filete soma u zdjelu s tekućom smjesom, pa hop do našeg paniranja. Lagano napanirajte sve filete. Zagrijte suncokretovo ulje na 180 stpnjeva C i pecite filete do zlatnožute boje. Ulje mora pokriti cijeli file, znači - pržimo ih u dubokom ulju. Osušite filete na papirnatom ručniku i odmah ih posolite.
Još jedan mali prilog koji savršeno spaja ovaj par. Uzmite 200g svježeg kravljeg sira i 200g svježeg vrhnja te ih izradite pjenjačom ili blenderom. Posolite i popaprite po želji te dodajte sitno sjeckan vlasac i dobro promiješajte. To je to. Jednostavno, brzo i FINO, da riba ne dosadi.
Dobar tek!

Izvor: 3041