Arhiva 08.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

RODITELJI! Drogu je probao svaki treći srednjoškolac!

Trendovi u korištenju psihoaktivnih supstanci iz korijena se mijenjaju. Dostupnost droga sve je veća, jednostavnost uporabe također. Stručnjaci iz Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti  Zavoda  za  javno  zdravstvo  Međimurske  županije,  osmislili  su  edukativnu akciju i letak namijenjen prvenstveno  roditeljima, a onda i ukupnoj javnosti. 

Uz pitanje jesu li roditelji danas svjesni u kojoj je mjeri droga dostupna i koliko lako, u romskom naselju Sitnice je Povjerenstvo  za  suzbijanje  zlouporabe  opojnih droga Međimurske županije već organiziralo promociju letka o novim drogama.

- Izrada ovog letka samo je nastavak aktivnosti Povjerenstva koje svakim danom u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo prati stanje na terenu te pribavlja informacije o korištenju droga među mladima. Uz preventivno djelovanje, odlučili smo edukaciju usmjeriti i prema roditeljima koji moraju prepoznati problem kod svog djeteta te mu pritom pomoći, stoga i ovaj letak te predavanja - ističe predsjednica  Povjerenstva  za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i  zamjenica  župana Međimurske županije Sandra Herman.

Lani je u sustav ušlo novih 205 ovisnika, što jest smanjenje u odnosu na ranije godine, no na uzbunu poziva podatak da je prosječna dob prvog uzimanja droge sve niža - 16,1 godina.

- Zabrinjava nas korištenje novih psihoaktivnih tvari koje svojim djelovanjem oponašaju učinak tzv. tradicionalnih droga, a interes je primjetan i u Međimurju“, naglasila je članica povjerenstva dr. med. Dijana Uvodić Đurić iz ZZJZ Međimurske županije.

Među ispitanim srednjoškolcima, gotovo su svaki treći mladić i svaka deseta djevojka probali neku od novih droga, kao što su sintetski kanabinoidi – mješavina bilja koja se prodaje kao „osvježivač prostora“, pod imenima Galaxy, Rainbow, Spice, Solar, Atomix i slično. 

Uz sve rečeno valja dodati i to da će na jesen krenuti intenzivne akcije edukacija za roditelje.

- Nastojat ćemo roditelje upoznati s time koliko je droga među mladima dostupna. Iznenađujuće je lako doći do supstanci - kaže Andreja Zadravec Baranašić, županijska koordinatorica školskih preventivnih programa.

Izvor: 3141