Arhiva 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Romi iz Paraga duguju pola milijuna kuna!

Perhoč: Država nam mora pomoći, oprost duga nemoguć je

Na sastanku koji su općinski načelnici na čijim područjima žive Romi ovih dana održali sa županom Ivicom Perhočem jednoznačno je potvrđen stav da obaveza plaćanja komunalnog doprinosa vrijedi za sve, pa tako i za Rome. O čemu je riječ?
U projektima kojima upravlja delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, a financiraju se kroz program Phare 2005., izgrađena je ili se gradi komunalna infrastruktura po romskim naseljima u Međimurju. Uz taj se program odvija i urbanizacija naselja koja podrazumijeva postavljanje granica zona građenja izvan kojih gradnja obiteljskih kuća nije dopuštena. Preteča u tim poslovima je romsko naselje Parag na području Općine Nedelišće i njegovi su mještani prvi suočeni s obavezom plaćanja komunalnog doprinosa kojem podliježu temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu.
- Romi iz Paraga trebali bi platiti oko 500 tisuća kuna komunalnog doprinosa za obiteljske kuće u kojima žive, čime podliježu mjerodavnom zakonu. Mi se tog prihoda ne želimo ni, još važnije, ne možemo odreći jer zakon to niti ne dopušta. Poznavajući socijalni status Roma, svaki od nas načelnika ozbiljno razmišlja što poduzeti - kaže za list Međimurje načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat.
Župan Perhoč potvrđuje da je socijalni status otežavajuća okolnost u pitanju podmirenja komunalnog doprinosa kod Roma i da ga općinski proračuni ne mogu podmiriti. Načelnik Horvat dodaje da je takva sugestija već došla do njih, a upućena je s više razine.
- Ministarstvo nam je sugeriralo da iz proračuna namirimo taj iznos. Mi ga naprosto nemamo odakle namiriti, niti bi to bilo pošteno prema drugim građanima koji svoje obaveze uredno ispunjavaju. Najviša razina vlasti treba pronaći rješenje tim više što je nacionalna manjina u svakoj zemlji prvenstveno briga najvišeg državnog aparata - kaže Horvat.
- Dogovorili smo da se i kao Županija i svi načelnici obratimo zajedničkim zahtjevom prema Ministarstvu financija da iznađe novac kojim će se namiriti komunalni doprinos za romsku populaciju s obzirom da je urbanizacija u tijeku. Po romskim će naseljima u predstojećem razdoblju trebati graditi kanalizaciju i novac od komunalnog doprinosa dobrodošao je da se ti poslovi obave. U Nedelišću, Maloj Subotici i Pribislavcu problem naplate komunalnog doprinosa već osjećaju, a u Murskom Središću i Orehovici tek predstoji. Moramo se s tim suočiti i tražiti državu da pomogne. Baš smo ovih dana poslali zahtjev da se komunalni doprinos plati iz državnog budžeta - kaže za Međimurje Ivica Perhoč.

A. Ličanin

Izvor: 2868