Arhiva 28.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ROMI SE MASOVNO NAORUŽAVAJU AUTOMATSKIM ORUŽJEM!

Došlo je vrijeme da se konačno progovori o problemu koji nije samo problem Roma, već i sve veći društveni problem. Događa se sve više krađa, nasilja, počelo se koristiti vatreno oružje. U zadnje vrijeme bilo je nekoliko oružanih incidenata, a da se apsolutno ništa nije poduzelo, osim što je policija napravila uviđaj, a oružje nisu pronašli.
Na području Lončareva vatrenim oružjem tinejdžer je uništio trafostanicu, uoči Nove godine rafalnom paljbom uništen je električni vod, naselje je ostalo bez struje, a stanovici Lončareva bili su zastrašivani, ispričao je u srijedu Josip Balog, predsjednik Udruge Roma Međimurja, na konferenciji za novinare održanoj u Podturnu pod nazivom Stop romskom teroru. Balog je prozvao Vijeće romske nacionalne manjine zbog toga što se nije oglasilo u povodu nemilih incidenata i iznio stavove kojima bi se svakako trebali pozabaviti državni organi.
- Ja vam ovdje odgovorno tvrdim da se Romi masovno naoružavaju. Naoružavaju se sa zloglasnim kalašnjikovima, pištoljima, pa i eksplozivnim napravama. Pitam se zbog čega? Zašto? Protiv koga i za koga se naoružavaju? Niti jednom jedinom riječju Vijeće romske nacionalne manjine nije spomenulo što se događa.
A zašto i bi kada su upravo ti ljudi oni koji rade ekscese. Odgovorno to tvrdim, argumentirano, i tome bi se trebalo stati na put. Lončarevo je bila oaza mira niz godina i nije se dogodio niti jedan jedini incident sve dok se nije umiješalo Vijeće romske nacionalne manjine i dok se iz Pribislavca nije, zbog patološke ljubomore što je u našem naselju mir, počelo kod nas stvarati nemir. Umjesto oaze mira, Lončarevo je postalo oaza zla. Većinski nas je narod na neki način počeo gledati kao neprijatelja, sa strahom. U nekoj mjeri, dajem im za pravo jer tko zna kad će neki balavac uzeti kalašnjikov s kakvim slobodno šetaju naseljima, pucaju kad im se prohtije i stalno izazivaju napetost među većinskim narodom. Apeliram na vlasti u Međimurskoj županiji, prvenstveno na župana Ivicu Perhoča, da poduzme nekakve mjere i da se konačno tome stane na kraj. Neka pozove to vijeće koje je kao “tužibaba”, podsjeća me na bivši sustav. U Pribislavcu je “centralni komitet”, a ovi su članovi “partije”, pa zovu velikog vođu, lažu da ih napadamo, a veliki vođa tada poziva državnog odvjetnika, policiju, pa se nama vrše premetačine. Nama koji smo upozoravali i signalizirai da se te stvari više ne rade... Neće to biti samo udar na Rome, nego i udar na većinski naro. Ja vam to odgovorno tvrdim. Jednog dana će se dogoditi ono što se dogodilo u Americi. Zar stvarno čekamo da se takvo zlo dogodi ovdje u Međimurju, pa da se tek onda nešto poduzme, rekao je, između ostalog, Balog.
Zdravstveni
odgoj -
“psihoneurološki odgoj”
U drugom dijelu konferencije za novinare, koji je najavljen pod gornjim naslovom, bilo je riječi o obrazovanju romske djece, govorila je i Tanja Zulim, diplomirana učiteljica i voditeljica projekata za fondove EU iz Varaždina. Pohvaljen je ministar Željko Jovanović zbog uvođenja predškolskog odgoja, a kritizirana činjenica da je oko 200 romske djece smješteno u “nekakve specijalne škole” (Centar za odgoj i obrazovanje, op.nov.) među djecu s posebnim potrebama iako se radi mahom o zdravoj djeci kojoj fali tek predznanje, a kojima je na taj način “sudbina zapečaćena”, a sve je to napravljeno bez znanja roditelja.
Zulim je naglasila kako u osnovnim školama postoje specijalizirani programi i individualizirani pristup, a želja joj je da do ulaska u EU svi zajedno rade (od udruga civilnog društva do države) i da se aktivnosti oko obrazovanja bolje koordiniraju. Zulim je također ustvrdila da hrvatski građani - budući da plaćaju porez ovoj državi, imaju pravo na ankete, ispitivanja i da kod donošenja odluka (o odgoju i obrazovanju, op. nov.) nisu dovoljna tri čovjeka... Zdravstveni program, po njezinom mišljenju, nikako ne smije krenuti bez povratne informacije (izjašnjavanja) građana koji plaćaju porez.
Uz Josipa Baloga, sazivači konferencije bili su predsjednik Udruge za boljitak Roma Bojan Balog i predsjednik Ekološke udruge Romski san Josip Petrović (Petrović se na kraju nije odazvao na konferenciju).
V.Trstenjak

Izvor: 3014