S čakovečke tržnice srijedom
Kao i svake, tako je i ove srijede, 11. srpnja čakovečka tržnica bila odredište mnogobrojnim kupcima. Sezona je voća i povrća poput rajčica, paprika, breskvi i marelica, a za vas smo saznali njihove cijene: rajčica – 10 kn/kg, paprika rog – 12 kn/kg, paprika babura – 10 kn/kg, krastavci – 7 kn/kg, luk – 5 kn/kg, krumpir – 3 kn/kg, breskve – 10 kn/kg, šljive – 10 kn/kg, marelice – 10 kn/kg, mrkva – 8 kn/kg i grah – 25 kn/kg.
Prosječna je cijena staklenke meda 40 kn, jedne litre bučinog ulja 60 kn, a oni željni vedrih boja „pušlek“ cvijeća mogu kupiti već za 10 kn.
Znači li certifikat išta?
Tragom svakodnevnog „bombardiranja“ savjetima poput „jedite zdravo, jedite domaće“, proveli smo istraživanje među trgovcima na čakovečkoj tržnici. Cilj je bio saznati broj trgovaca koji imaju certifikat kojim se potvrđuje da prodaju domaću, zdravu hranu.
Snježana Premec iz Dugovica jedna je od 37 prodavača na čakovečkoj tržnici koji posjeduju certifikate. Utječe li izloženi certifikat na porast broja ljudi koji kupuju njene proizvode?
- Iako imam certifikat, isto bi bilo i da ga nemam. Papir na kojem je ovjereno da prodajemo domaću hranu najmanje je bitan. Kupci sami znaju gdje mogu kupiti kvalitetno voće i povrće, a kada im kažem da imamo certifikat koji to i dokazuje, samo odmahnu glavom i kažu da ne bi kupili da nije domaće.
Vera Levak prodavačica je koja je prije četiri godine bila prva na čakovečkoj tržnici koja je imala certifikat.
- Nekada smo bili jedini s certifikatom i ljudima to nije bilo bitno. Kako očekujemo da će biti bitno danas kada je na tržnici 37 trgovaca s certifikatom? Jedino je cijena bitna, ništa više.
Od različitih prozvođača koji posjeduju certifikate voće i povrće otkupljuje i prodaje Zvonko Lajtman.
- Iako sam ne proizvodim, nego otkupljujem od drugih proizvođača, ljudi koji kupuju proizvode imaju različita stajališta. Postoje oni koji smatraju da roba s certifikatom vrijedi kupovine, dok je nekima to nebitno jer vjeruju da je sve što se prodaje uvozna roba i da su certifikati besmislice.
Bitno je da je domaće i jeftino
Kupce smo također pitali koliko im je bitno da neki proizvođač posjeduje certifikat. Međutim, kupci već imaju svoje kumice od kojih kupuju te se većina slaže u jednome: certifikat im nije bitan, bitno je da je domaće! Tako Marija Srpak ističe kako godinama kupuje od jedne gospođe s tržnice.
- Nije mi bitno ima li certifikat ili ne. Razlika između domaćeg i uvoznog voća i povrća osjeti se, a ja kupujem samo ondje gdje po okusu osjetim da je domaće.
Ostali kupci navode kako im je u današnje vrijeme najbitnija samo cijena, dok je certifikat nešto što ne cijene.
Razlika u cijeni?
Ne postoji.
Iako bi neki kupci izdvojili i nekoliko kuna više kako bi dobili domaći, međimurski, proizvod, na čakovečkom placu to nije potrebno. Cijene su iste kupujete li proizvode s certifikatom ili bez njega.
- To je tržišna utakmica – ne možemo tražiti više za naše proizvode dok kupci paze na svaku kunu u novčaniku, govori jedna od prodavačica koje posjeduju certifikat.
Tekst i snimci
Gabrijela Lipić
Izvor: 2987
Ostalo iz kategorije "Arhiva"
09.11.2015
Cvrčak i mrav iz druge basne
08.11.2015