Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

S plavim dizelom NE u Sloveniju!

S neugodnim osobnim iskustvom javio se uredništvu poljoprivrednik iz gornjeg dijela Međimurja (koji zbog izbjegavanja mogućih daljnjih neugodnosti želi ostati anoniman): u Sloveniju je, zbog povoljnije otkupne cijene, vozio kukuruz u zrnu. Sa slovenskim otkupljivačem ima dobra iskustva, kako s otkupnom cijenom, tako i s plaćanjem još od kampanje otkupa pšenice, no, imao je neočekivane poteškoće s – prometnom policijom.
Nije znao da se tamo ne smije koristiti plavi dizel, nego samo eurodizel! Naime, u kontroli prometa zaustavljen je, uzet je uzorak goriva iz traktora, testiran na licu mjesta, što i nije trebalo jer im je sam rekao da koristi (legalno i sasvim u skladu s propisima u Hrvatskoj) plavi dizel, pa je krenulo pisanje papira...
Premda su mu traktor i dvije prikolice uredno registrirani, platio je kaznu (nominalno) od 400 eura, što je zapravo povoljno, plaćanjem na licu mjesta iznos je prepolovljen, pa je uz taksu to izašlo 206 eura. No, to je bilo zato što je traktor (slučajno) registriran na njegovo ime (fizička osoba), a ne na OPG ili PG jer, da je traktor registriran – poučili su ga slovenski policajci – na pravnu osobu, kazna bi bila 1.600 eura!
Pitao je idućih dana pri hrvatskoj carini i Ministarstvu financija o čemu se radi, ali bezuspješno. Umjesto jasne i vjerodostojne informacije i odgovora na pitanje zašto naši poljoprivrednici o tome nisu obaviješteni, prekoren je što on uopće hoće više kad mu je naša država dala plavi dizel za rad na polju, a on se vozi u Sloveniju!
Sad je u strahu da ga prometna policija u Hrvatskoj ne dočeka na cesti s kaznom jer s polja svakodnevno izlazi na cestu – lokalnu, županijsku, državnu. Po svemu što je saznao, na prilazu s polja cesti najbolje bi mu bilo urod prekrcati u helikopter jer plavi dizel nije dobio za vožnju po cesti!? (MB)

Izvor: 3054