Arhiva 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Sa sajma poslova

Nedavno održan Sajam poslova u Međimurskoj županiji okupio je dosad najveći broj izlagača - bilo ih je ukupno 84, od čega je 61 bio poslodavac. U kratkoj povijesti Sajma, to je dosad najveći broj izlagača, ali je i broj posjetitelja bio rekordan - procjenjuje se 3 tisuće. Ponuditelji poslova (i/ili informacija o tržištu rada) i oni koji posao traže imali su mnoštvo kontakata, vjerojatno se broje u desecima tisuća. Zabilježili smo nekoliko epizoda, tek sićušan detalj iz cijelog mozaika, ali vjerujemo znakovit za ono što se događa na tržištu rada u Međimurju.
Ugovor je bio na
određeno vrijeme...
- Radila sam kao ekonomistica, što mi je i struka, u Veleprometu iz Pušćina, a kao trgovkinja u tvrtki WGW Tom Tailor u Čakovcu, No, ugovor je bio samo na određeno vrijeme. Kad je prestala potreba, ostala sam bez posla - rekla nam je Martina Novak iz Dunjkovca. Martina je sad već deveti mjesec na burzi. U Općinskom državnom odvjetništvu traže daktilografa, dala sam molbu, ali ću tu pogledati može li se naći posao trgovkinje, bliže mojoj struci, rekla nam je.
Spremna sam raditi i sezonski
- Pred mjesec dana sam završila sam stručni studij računovodstva u Osijeku, rekla nam je Nives Petermanec iz Brezovca. Po prvi put tražim posao, bila bih spremna raditi i nešto sezonski, do 3 mjeseca, dok ne nađem posao u struci. Ne znam kakvi su izgledi, neizvjesno je.
Posao treba tražiti i izvan struke
Na štandu Meisa iz Goričana za posao se interesirala Petra Nestić iz Donjeg Vidovca. Završava školovanje za inženjera odjevne tehnologije, ali se mora interesirati za posao gdje ga bude mogla naći. U Meisu su i na sajmu tražili šivače i krojače obuće. Blisko je Petrinoj struci, mogla bi se zaposliti bez puno problema i lakše bi napredovala nego drugi. Budu li me pozvali iz Meisa, ozbiljno ću razmotriti tu ponudu, rekla nam je.
Ekonomisti se ne
zapošljavaju
najlakše
Za stolom HZZ-ovog Kutka za roditelje bili su Marko Hlišć i njegova majka Biljana Forgač iz Pribislavca. Marko bi u ekonomsku školu, ali ga je majka za ovaj stol dovela baš zato da provjere koje struke daju najsigurniju perspektivu zaposlenja. Ekonomisti u tome nisu u najboljem položaju, trebalo bi razmotriti mogućnost da bude rukovatelj numerički upravljanog stroja, u sada najstabilnijoj metalskoj branši, savjet je Maše Sarić iz PS-a HZZ-a
Međimurcima ide dobro
Na sajmu su bili i predstavnici turističke industrije u potrazi za sezoncima. Enco Korlević predstavljao je Plavu lagunu iz Poreča.
- Na Sajmu sam drugi put, ali angažirajući sezonce, u Međimurje dolazim već trideset godina, sjećam se kad je Hotel Park još bio u kukuruzištu. U najboljim godinama imali smo i 130 sezonaca iz Međimurja, a sad će ih biti osamdesetak. Uglavnom su ta mjesta već popunjena onima koji su i lani i prijašnjih godina kod nas radili, ali ću možda tu još koga naći. Imamo još potreba, a to što je zanimanje ljudi manje nego je bilo ranijih godina znak je da Međimurcima dobro ide. Sad je loše, to je jasno, ali Međimurje je jedna od onih županija koje će se prve oporaviti. Uvijek smo odlično surađivali s vašom područnom službom. Njegove djelatnice u tome su najbolje u Hrvatskoj, o ljudima kojima pomažu da nađu posao brinu kao o svojoj djeci.
U Plavoj laguni već je 11 puta bio Mario Hižman iz Nedelišća, kao kuhar. I ove će sezone, odluka je već pala. Na Sajam je došao kako bi se pozdravio sa starim prijateljem, a ostalo će pogledati iz radoznalosti.
- Lani sam dolje otišao 10. travnja i radio do 18. listopada, rekao nam je. U špici se radi i 12 sati dnevno, tako sam u obračunu sabrao radnih i njima priračunatih slobodnih dana sve do 23. veljače. I ovih pedesetak dana do pune godine Plava laguna će platiti mirovinskom osiguranju.
To je stalna politika Plave lagune i Mario za 11 sezonskih angažmana ima 11 punih godina staža za mirovinu. Tvrtka koja ne pazi da ne bi radnicima dala previše - to je u Hrvatskoj, na žalost, izuzetak. Plaća je dobra, preračunato (s obzirom na broj sati) iznosi 4 do 4 i pol tisuće kuna za KV kuhara. No, i u Međimurju ima potreba za kuharima i pitali smo Marija ima li tu alternative sezonskom radu.
- Razmišljao sam o tome da si tu nađem radno mjesto, ali ću dobro odvagnuti prije nego se na to odlučim. Neki naši poslodavci skloni su tome da na radnika prevale sav teret posla. Na nekim mjestima na kojima sam probao ni nož ni dasku mi nisu dali.
Dražen Kovač

Izvor: 2868