Arhiva 03.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Sa sjednice Županijske skupštine

Davor Sokač, diplomirani inženjer sigurnosti iz Preloga, novi je ravnatelj Županijske uprave za ceste. HSS-ovca Sokača većinom je glasova u četvrtak izabrala Županijska skupština. Protiv su bili jedino vijećnici HNS-a. Iako je prije sjednice Skupštine održan niz sastanaka kako bi se izbjegla nadmudrivanja oko izbora novog ravnatelja i smirile političke tenzije, HNS-ovci nisu mogli “progutati” gubitak Zorana Šarića.
Tenzija je bilo i kod same procedure izbora jer je već na upravnom vijeću, koje je odradilo izbor između kandidata rezultata, bio prilično tijesan. Za novog ravnatelja tada su glasala 4 člana - jedan je glas pripao sada već bivšem ravnatelju Zoranu Šariću, a dva su člana bila suzdržana. Na odboru za izbor i imenovanje Sokač je dobio 4 glasa, jedan je bio suzdržan, a jedan protiv.
Vladimir Peršić, potpredsjednik Skupštine i predsjednik Kluba vijećnika HNS-a, upozorio je da testiranje koje je provedeno nije smio raditi netko iz Zagreba, da su to mogli učiniti jedino gradonačelnici i načelnici.
Također je upozorio na nove zakonske odredbe po kojima se do lipnja iduće godine sadašnja Uprava za ceste mora transformirati u trgovačko društvo, što znači da će ravnatelj svoju funkciju obavljati pola godine, a zatim će trebati izabrati novog direktora. Peršić je branio Šarića, uz konstataciju da HNS-u nije svejedno tko će biti ravnatelj, kao što je možda svejedno strankama koje nemaju svoje načelnike.
Ljigavci iz HSS-a
HSS-ovac Zvonimir Siladi podsjetio je da je u Županijskoj skupštini uvijek bilo problema oko prihvaćanja izvješća o poslovanju ŽUC-a te da je bilo puno nezadovoljstva oko rada ravnatelja u Skupštini. Siladija, kako je rekao, brine poruka koja će se poslati javnosti, ne budu li se poštovali kriteriji i pravili nekakvi izuzeci.
- Što se tiče nas “petero ljigavaca iz HSS-a”, mi ćemo podržati predloženog kandidata, zaključio je Siladi aludirajući na izjave koje su se nedavno čule o HSS-u.
HNS-ovka Štefanija Damjanović također je upozorila na predstojeću transformaciju ŽUC-a i predložila da se do tog razdoblja imenuje v.d. ravnatelja (Šarić), čime bi se uštedjelo oko pola milijuna kuna.
Sunčana Glavak iz HDZ-a pojasnila je da se nikoga ne smjenjuje, već da je Šariću istekao mandat, a također i upozorila da imenovanje novog ravnatelja nema nikakve veze s funkcioniranjem zimske službe.
SDP-ovka Roberta Barat rekla je da se način izbora rukovodećih ljudi stubokom promijenio nakon dolaska ove vlasti, a osnova svega je kompetentnost, a ne stranačka pripadnost. To je izazvalo Mladena Križaića koji je u Baratovoj izjavi “prepoznao” kritiku bivše vlasti. Budući da je iz rasprave bilo vidljivo kako će se raspodijeliti glasovi, ponovo je reagirao Vladimir Peršić:
- Vidim kamo to sve vodi i baš mi je drago što SDP i HDZ imaju isto mišljenje. Jedino u čemu se slažem s Ivom Sanderom je njegova rečenica: “Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada.” Ova Peršićeva izjava na noge je digla župana Ivicu Perhoča: Smatram ovu izjavu nekorektnom. Sve je bilo postavljeno po proceduri, molio sam u pripremi Skupštine da se ne dižu tenzije. Neka mi netko kaže jesam li bilo kojem članu svoje stranke dao naputak kako glasati? Svatko će glasati prema svojoj savjesti - rekao je Perhoč
V. Trstenjak

AKTUALNI SAT

Neuobičajeno malo pitanja bilo je postavljeno na aktualnom satu protekle sjednice Skupštine Međimurske županije. Aktualac je otvorio Josip Kolarić (HSP) pitanjem zašto još nije počela realizacija izgradnje sportske dvorane u Belici jer, iako je, deklarativno, belička dvorana vlastima prioritet, prije realizacije, pojave se neki novi prioriteti. Kolarića zanima je li istina da netko moćan kažnjava Općinu zbog izbornih rezultata.
Župan Ivica Perhoč odgovorio je da je sportska dvorana u Belici u programu EIB-a, a omjer financiranja 60 posto resorno ministarstvo, a 40 posto lokalna i regionalna samouprava. Natječaj raspisuje Ministarstvo, prvi natječaj otprije dvije godine (koji je raspisala Općina) je poništen, a novi nije raspisan. Ministar Božidar Pankretić obećao je raspisivanje natječaja do kraja mjeseca. Vijećnika Branka Krnjaka (HDZ) zanimalo je što je s besplatnim prijevozom studenata kojem je mogućnost korištenja istekla krajem listopada. Župan je potvrdio da će se sufinanciranje prijevoza nastaviti s 1. siječnjem iduće godine.
Podravska regija
Željko Pavlic iz MDS-a pitao je župana hoće li Međimurska županija postati dio nekakve Podravske regije, kao što je to navedeno u studiji Ekonomskog instituta iz Zagreba, predstavljenoj županima na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zadru. Perhoč je potvrdio da je studija naručena, da sadrži korisne podatke, ali da je Ekonomski institut svojim zaključkom izašao izvan svojih okvira, a stav je naišao na negodovanje županija, pa i Međimurske.
Žele podršku, a ne žele se družiti
Nezavisna vijećnica Nevenka Bereslauer pitala je može li Veleučilište ove godine računati na predviđen novac i na financijsku podršku za treći studijski program. Problem su i povećani troškovi za vanjske suradnike budući da Veleučilište ima premalo zaposlenih profesora.
Župan nije mogao reći kolika će biti realizacija poračuna, a time i mogućnost “pokrivanja” korisnika, a za podršku trećem studijskom programu Breslauerovoj je zamjerio premalo kontakata sa Županijom i njim osobno, pa saznanja koja ima o projektu trećeg studijskog programa dobiva od drugih, a ne Veleučilišta. Perhoč je to nazvao nekorektnim.
Sve po jednu kunu
Mladenu Križaiću (HDZ) nije ništa više jasno oko najavljivanog javnog prijevoza za “jednu kunu”, pa je zamjenika župana Matiju Posavca pitao “kako zapravo glasi projek tlinijskog prijevoza u Međimurskoj županiji i po kojoj ćemo se cijeni mi Međimurci voziti?”
Zamjenik župana rekao je da je prihvaćena ponuda prijevoznika po ekstra povoljnim cijenama, da su rješenja pred izdavanjem, ali i upozorio da prema članku 43. Zakona o prijevozu, “ukoliko se prijevoznik koji dobije posao na natječaju za obavljanje linijskog prijevoza ne pridržava kriterija koje je dao u natječaju, ima mu se pravo oduzeti dozvola za obavljanje prijevoza”. Matija Posavec rekao je da će se prijevoznik morati pridržavati svih kriterija (cijena, starost autobusa, zapošljavanje), inače će posao dobiti drugi prijevoznici.
Nezavisna vijećnica Adrijana Višnjić Jeftić upozorila je da se u samo dvije županije u Hrvatskoj (među njima je i Međimurska) provodi naplata koncesije za obavljanje zdravstvene djelatnosti, pa je zanima zašto međimurski liječnici trebaju plaćati koncesiju? Zatražila je pisan odgovor, isto kao i na pitanje zašto je iz sufinanciranja predškolskog odgoja za pripadnike romske nacionalne manjine izostavljeno sufinanciranje boravka romske djece u Romskom obiteljskom centru u Kuršancu.
Pisan odgovor zatražila je i SDP-ova vijećnica Roberta Barat koju zanima koliko su poslova Međimurske vode vode sklopile direktnom pogodbom s Hidrotehnikom (dakle, bez javnog natječaja, op.nov.), za potrebe izgradnje vodovodnih i kanalizacijskih mreža. Vijećnica želi znati i vrijednost radova od trenutka u kojem je Hidrotehnika djelomično privatizirana te nakon potpune privatizacije.
Sliku svoju ljubim
Vijećnik Vladimir Ivković (HDZ) nezadovoljan je odgovorom koji je dobio na pitanje o načinu imenovanja članova školskih odbora i ponovo aktualizirao zamjerku njegove stranke oko (ne)snimanja i emitiranja aktualnog sata na lokalnoj televiziji. Ivković je podsjetio da je SDP prijedlog da se ne snima aktualni sat Sabora proglasio “sumrakom demokracije”. Odgovor o štednji Ivković ne prihvaća i ponovo traži prijenos aktualnog sata, a ako se to ne ostvari, zaprijetio je da vijećnici HDZ-a više neće sudjelovati na aktualnom satu. Ivković smatra da bi, ako prijenosa ne bude, sudjelovanje na aktualnom satu bilo gubitak vremena.
V. Trstenjak

Izvor: 2897