Arhiva 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

SABORSKI ZASTUPNICI: Nadica najglasnija, Glavina neaktivan!

Nekako su i međimurski saborski zastupnici u tišini otišli na godišnji odmor poslije proljetnog napornog rada u Hrvatskom saboru u kojem je u 32 mjeseca ovog, sedmog saziva održano ukupno 12 (slovima: dvanaest) sjednica.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je na kraju zasjedanja da je samo u 2014. godini (u 68 radnih dana) odrađeno 248 točaka dnevnog reda, doneseno 130 zakona, od čega 103 po hitnom postupku, koji su usklađeni sa zakonodavstvom EU-a, da su se saborski zastupnici za riječ javili 6.000 puta, najviše za replike. Mnogi su bili aktivni, a još brojniji preskupi.

Iako nisu među onima koji su najviše trošili za prijevoz i dnevnice, ipak da vidimo kako su i koliko radili međimurski saborski zastupnici, njih šest: Dragutin Glavina iz Hrvatske narodne stranke (HNS), Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista - Stranke rada (HL-SR), Sunčana Glavak iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te Dragica Zgrebec, Nadica Jelaš i Mario Moharić, svi iz Socijaldemokratske partije (SDP). Obično su na kraju sezone barem neki od njih znali održati konferenciju za novinare i pohvaliti se onim što su radili u proteklo vrijeme, ali već dvije godine i to je izostalo. Čak više ni ne primaju građane na razgovor, kao što je to bio običaj ranijih godina. 

No, iz Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora dobili smo podatke o njihovim “nastupima” koji su, u najmanju ruku - zanimljivi. Idemo redom!

Kao što smo to već pisali prošle godine u ovo vrijeme, od naših saborskih zastupnika, tradicionalno je najneaktivniji je Dragutin Glavina (HNS) iz Preloga. On je imao ukupno 9 javnih nastupa u 32 mjeseca i 12 sjednica: 6 puta je govorio u ime Kluba zastupnika, 2 puta sudjelovao u pojedinčanoj raspravi i jednom dao odgovor na repliku. Za ta 32 mjeseca Glavina je primao mjesečnu plaću s dodacima oko 20 tisuća kuna, što je ukupno oko 640 tisuća kuna.

Nije puno više radio ni Mario Moharić (SDP) iz Goričana. On se u 32 mjeseca čak (!) 23 puta javio za riječ: 9 puta govorio je u ime Kluba zastupnika, imao je i 5 pojedinačnih rasprava, 1 repliku i 8 odgovora na repliku.

Dragica Zgrebec (SDP) iz Čakovca potpredsjednica je Sabora, a ima, prema službenoj evidenciji, ukupno 103 istupa: najviše odgovora na repliku (44), replika (18), pojedinačnih rasprava (14), govora u ime Kluba zastupnika (18),  ispravaka netočnih navoda (7) te je po jednom iznosila obrazloženje predlagatelja, izvjestila u ime odbora.

Sunčana Glavak (HDZ) iz Čakovca drži četvrto mjesto s respketabilna 162 istupa u Saboru: najviše replika (čak 83), govor u ime kluba zastupnika (21), pojedinačnih rasprava (12), odgovora  na repliku (36), ispravak netočnog navoda (7) i povreda poslovnika (3).

Dragutin Lesar (HL-SR) više nije najaktivniji od naših zastupnika, kao ranijih godina, kada je čvrsto držao prva mjesta u Saboru po nastupima. U protekla 32 mjeseca za govornicom je bio 234 puta: najviše je govorio u ime kluba zastupnika (77 puta), imao je 56 replike, 76 odgovora na repliku, 9 ispravaka netočnog navoda, 7 puta je obrazlagao prijedloge (zakona), imao 4 pojedinačne rasprave, 9 ispravaka netočnog navoda i 5 puta ukazao na povredu poslovnika.

Nadica Jelaš (SDP) iz Strahoninca u protekloj je godini bila naša najaktivnija saborska zastupnica. Imala je ukupno 246 istupa, a najviše odgovora na repliku (87), replika (79), pojedinačnih rasprava (50), govor u ime Kluba zastupnika (29) i ispravak netočnog navoda (1).

Iako su dosta radili, naši saborski zastupnici bili su disciplinirani i nisu dobili nijednu stegovnu mjeru: ni opomenu, ni oduzimanje riječi, ni udaljenje sa sjednice.

Ivica Jurgec

 

 

Naših šest 777, a Vukšić sam 1.268 istupa u Saboru

Svih naših 6 saborskih zastupnika imalo je ukupno 777 javna istupa za govornicom ili iz klupe! To je gotovo dvostruko manje nego što je imao laburist Branko Vukšić sam! Vukšić je rodom iz Nedelišća, a već godinama živi i radi u Zagrebu. Kao član Hrvatskih laburista - Stranke rada, Vukšić je u protekla 32 mjeseca u Saboru govorio 1.268 puta, i to u svim kategorijama: od obrazloženja predlagatelja, kao izvjestitelj odbora, u ime kluba zastupnika, u pojedinačnoj raspravi, replikama, odgovoru na replike, ispravku netočnog navoda i povredi poslovnika.

K tome, ukupno je ministrima iz koalicijske Vlade postavio 115 pitanja: 3 na sjednici i 112 u pisanom obliku.

 

 

Karamarko 4 puta

Najaktivniji zastupnik od početka sedmog saziva Sabora je HDSSB-ovac Boro Grubišić koji se za riječ javio 1.364 puta, dok je drugi Branko Vukšić s 1.268 istupa. Nijednom se za riječ nisu javili Željko Kerum te SDP-ov Josip Vuković. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko govorio je samo 4 puta. Svi oni uredno dobivaju svoju plaću koju im osiguravamo mi, porezni obveznici.

 

 

Moharić i Zgrebec nisu ništa pitali!

Zanimljiva je i evidencija o tome koliko su pitanja vladajućima postavili naši saborski zastupnici u vrijeme ovog, sedmog saziva Sabora. Tu je redoslijed nešto drugačiji. Laburist Dragutin Lesar postavio je 175 pitanja, Sunčana Glavak (HDZ) 19, Dragutin Glavina (HNS) 5, Nadica Jelaš (SDP) 4, dok preostala dva SDP-ovca Dragica Zgrebec i Mario Moharić nisu smatrali potrebnim da u dvije i pol godine nešto pitaju članove svoje vlade.

Izvor: 3097