Arhiva 18.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Sad nam vjerujete da su Romi naoružani?

Udruga Roma Međimurja, odnosno Josip Balog (st.), njen predsjednik, i Josip Balog (ml.), član Romskog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske, održali su u četvrtak, 11. srpnja konferenciju za novinare povodom nedavnog incidenta s vatrenim oružjem u Lončarevu, kraj Podturna u kojem je u višekratnom pucanju iznimno bilo ugroženo više osoba, a došlo je i do ozbiljnih oštećenja javne imovine.
J. Balog (ml.) izjavio je:
- Žalosna je činjenica da je vatreno oružje u romskim naseljima stalna prijetnja, samo se čeka da nešto pukne. Romi su ipak (sad nam se valjda vjeruje) naoružani, a pitam se zašto? Republika Hrvatske dobila je rat, čemu sad oružje, da nam se počnu događati incidenti kao u Americi? Devedeset posto Roma ima vatreno oružje, u naseljima stalno pucketa, nevini će stradati. Većinski narod maltretiraju romski maloljetni adolescenti - delikventi, a nitko ne poduzima ništa. Zašto u Hrvatskoj za Rome nije primijenjen mađarski ili slovenski model? Sustav prava i obveza i jednakost pred zakonom? Tu je sve dopušteno! Do kada? Kriminal očigledno ima potporu i u Vijeću romske nacionalne manjine Međimurske županije!
J. Balog (st.) tome je dodao:
- Ne znam zašto već tjedan dana šuti Vijeće romske nacionalne manjine Međimurske županije? O tome se nema što reći? Nijednom riječju nisu osudili incident. To vijeće je elementarna nepogoda za Rome. Šuti, ne ragira, ne radi ništa... U pucnjavi je oštećen transformator, Podturen je ostao bez struje... Samo da pokažu što mogu. Dokle će većinsko stanovništvo to šutke podnositi? Mi smo u problemima zbog kojih se jednom već moraju naći za istim stolom, ali tu - u Međimurskoj županiji, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, socijalne skrbi, prosvjete i Državnog odvjetništva, da se jednom - ne u pola sata samo za slikanje, pa kuda koji mili moji – ozbiljno vidi što se događa, koji su probelmi, kako ih riješiti ili ubuduće spriječiti... Inače nam se ne piše dobro nikome. Sad se pokazuju posljedice stanja u kojem se nekritično dijele prava, a obveza nikakvih nemamo. S druge strane, ne provode se nikakvi programi koji bi osigurali normalan suživot Roma s većinskim stanovništvom, počevši od odgoja od predškolske dobi.
Marijan Belčić

Izvor: 3038