Arhiva 30.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Sada je službeno: Hrvatski „Radio Sjever“ imat će sjedište u Čakovcu

Nakon što je u Međimurju osnovan HRT-ov regionalni centar Čakovec i Varaždin stigla je i nova potvrda kojom se ističe podrška nacionalne televizije prema emitiranju vijesti sa samog sjevera zemlje. Danas su naime u sjedištu Hrvatske radio televizije u Zagrebu glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor TIC-a – Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko potpisali ugovor o zakupu poslovnog prostora bivše čakovečke vojarne za proširenje regionalnog centra koji je s radom krenuo početkom godine te pritom ujedno najavljeno kako će početkom 2016. godine na tom prostoru krenuti s emitiranjem nova radijska postaja HRT-a, radnog naziva „Radio Sjever“. 

Ispravljamo nepravdu i u Međimurju dovodimo javnu radijsku postaju!

Ovime ćemo omogućiti stvaranje novog radijskog sadržaja, a našim slušateljima mogućnosti 24-ero satnog specifičnog regionalnog emitiranja programa. Dakako, na tome zahvaljujem Međimurskoj županiji, TIC-u i svima u HRT-u koji su to omogućili na sjeveru, siguran sam kako ćemo uskoro moći i posvjedočiti zajedničkom pokretanju radija, u uvodu je rekao glavni ravnatelj i pritom pozdravio prisutne, uz župana i direktora, još i zamjenika ministra kulture RH Alena Kajmovića, Borisa Sruka, šefa poslovanja HRT-a, Tamaru Peras, rukovoditeljicu HRT centra Čakovec i Varaždin te predstavnike produkcije HRT-a.

- HRT na sjeveru Hrvatske nema svoju radiopostaju te nema dvojbe da to moramo ispraviti i u Međimurje dovesti javnu radijsku postaju, 9. u nizu takvih diljem zemlje, koja će biti dostupna u pet županija sjeverozapadne Hrvatske kroz televizijsku, radijsku i internetsku platformu“, objasnio je Radman te dodao kako upravo trendovi ukazuju na porast značaja regionalnih tema u programima elektroničkih medija. 

- Ovo je samo dokaz dobrog odnosa kojeg jedinice lokalne samouprave imaju s ovom upravom i HRT-om, čime zajednički radimo u interesu svih građana. Ovakvi centri, radio i tv postaje su nužni, jer svaka regija ima svoje raznovrsnosti, specifičnosti i potencijale koji moraju doprijeti u svako domaćinstvo - rekao je prilikom potpisivanja međimurski župan te objasnio kako je ovo jedan pravi uspjeh nakon dugo vremena, da svaki kutak Hrvatske bude na malim ekranima u zemlji i inozemstvu.

Najavljena su ulaganja u ljude, opremu i infrastrukturu, što donosi i nova zapošljavanja.

- Ovo je korak dalje u nastavku suradnje koja će rezultirati velikim brojem sinergija, kod nas je u inkubatoru već smješteno 21 poduzeće, a ovim iskorakom HRT-a prema sve jačem korištenju tehnologija, bez sumnje u njima vidimo potencijalnog partera. Međimurje i TIC kao dio jedne pozitivne regije mogu biti izvor vijesti kojima se gleda u bolju budućnost i razvoj vrhunskih tehnologija - rekao je Plačko. 

Vijesti sa sjevera bit će vidljivije u hrvatskom medijskom prostoru 

Doprinos tome, ali i cijelom projektu dalo je i Ministarstvo kulture RH. „Ovakve projekte nije problem podržavati i biti dio ovakvih razvojnih ideja kada su toliko uspješno postavljeni. U istom smo zajedno od samog početka, a tada ni nismo znali da ćemo imati sve ovo što imamo danas. Dokazali smo da stvari kod nas ne ostaju samo na riječima, a to će pokazati program, kako televizijskog tako i radijskog centra“, naglasio je zamjenik ministra kulture. 

 

Izvor: 3153