Arhiva 14.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

SALONITNI POKROVI PUNI OPASNOG AZBESTA NA ŠKOLSKIM OBJEKTIMA

U jeku kampanja oko uvođenja jednosmjenske nastave i značajnih ulaganja u sanaciju i obnovu školskih objekata kao da se zaboravilo da je dio naših škola još uvijek prekriven salonitnim pločama punim opasnog azbesta. Desetljećima se taj, relativno jeftin i trajan, pokrov koristio na brojnim objektima javne namjene, ali i u privatnoj izgradnji.
U Međimurju još nema popisa svih objekata pokrivenih ili građenih salonitnim pločama, ali da ih ima značajan broj, to je sigurno. Kad su u pitanju školski objekti, salonitnim pločama pokrivena je sportska dvorana OŠ Hodošan, područne škole Hlapičina i Peklenica, Područna škola Dekanovec, dio OŠ Podturen i Područna škola Novakovec, dio OŠ Dr. Vinko Žganec u Vratišincu i unutarnji dio sportske dvorane OŠ Donja Dubrava. Premda struka smatra da su salonitne ploče gotovo bezopasne jer je azbest u njima povezan s cementom i kao takav neaktivan, to se može tvrditi tako dugo dok su ploče cijele i nitko ih ne dira. Naime, azbest je, sam po sebi, neutralan, otporan na kemikalije. Prava opasnost su azbestna vlakna koja su i tisuću puta tanja od ljudske kose i ako se udahnu, mogu stvoriti brojne probleme, kao i u javnosti najpoznatiju, neizlječivu azbestozu. Azbest se koristio u velikom broju materijala, može se naći praktički svuda. Međutim, tvrde stručnjaci, sve dok se ne nađe u zraku, ne predstavlja rizik. Udisanjem azbestnih vlakana nastaje opasnost - prije svega za pluća, prsište i abdomen. Azbestna vlakna nakon udisanja se zabijaju u plućno tkivo u kojem uzrokuju ožiljke, što dovodi do otežanog disanja i infekcija okolnog tkiva te do fatalnog ishoda. Dovoljno je tek nekoliko vlakana u plućima da izazovu azbestozu. Salonitne ploče kojima su pokriveni školski objekti u Međimurju već su prilično dotrajale i veliko je pitanje je li azbest u njima zaista “fiksiran” ili svakodnevna izloženost vremenskim prilikama “obogaćuje” prostor oko takvih objekata azbestnim vlaknima te tako predstavljaju opasnost i za djecu i za učitelje. Izmjena pokrova, bez obzira na opću besparicu, trebala bi biti prioritet i prosvjetne i županijske vlasti.
Dragutin Golubić, viši stručni referent za osnovne i srednje škole u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, rekao je da su u Županiji svjesni ovog problema te nam potvrdio da će se salonitne ploče i azbest maknuti sa svih školskih objekata, i to u relativno kratkom vremenu, najvjerojatnije na kraju školske godine.
V.Trstenjak

Kako postupati sa salonitnim pločama?
Vrlo, vrlo oprezno. Salonitne ploče ne smiju se razbijati, lomiti, rezati, bacati s visine. Kod demontaže ploča, ako to ne radi za to ovlaštena tvrtka, treba koristiti maksimalnu zaštitu, uz stalno polijevanje vodom, kako bi se spriječilo lebdenje azbestniih vlakana u zraku. Skinute ploče treba složiti i pričekati odvoz ovlaštene tvrtke za odvoz i zbrinjavanje. (vt)

Besplatno za građane
U Hrvatskoj je uspostavljena mreža za prikupljanje i zbrinjavanje proizvoda koji sadrže azbest, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2008. je potpisao ugovore s 14 ovlaštenih skupljača koji uslugu prikupljanja za građane vrše beplatno. Za deponiranje azbesta moraju se izgraditi posebne kasete na koje se otpad koji sadržava azbest smije odlagati. Na odlagalištu u Totovcu još nema takve kasete, pa se salonit tamo ne smije deponirati, a ČAKOM još nije dobio ovlaštenje za prikupljanje. Adrese i telefonski brojevi ovlaštenih skupljača nalaze se na stranicama Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nama najbliži je u Varaždinu. (vt)

Izvor: 2894