Arhiva 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Šampionsko zvono simentalki Armi Z. Novaka

Tradicionalna stočarska izložba koju već jedanaest godina priređuje MESAP, paralelno sa sajmom poduzetništva, ove je godine zgusnuta u dva dana, pa su u subotu izlagali govedari, kozari i svinjogojci, a po običaju, nedjelja je bila rezervirana za uvijek atraktivnu izložbu konja, u prvom redu domicilnih, međimurskih konja. Bilo je, rekli bismo - od svega pomalo na izložbi, ali u svakom slučaju, premalo da bi se stekla potpuna slika o međimurskom stočarstvu.
Samo po pet grla u tri izložbene kolekcije goveda uspjele su organizirati uzgojne udruge i čakovečki ured Hrvatske poljoprivredne agencije (bivši HSC). Izlagane su prvotelke holstein pasmine te krave holstein i simentalske pasmine s dvije i više laktacija.
Među holstein prvotelkama najbolje grlo je Afrodita Milana Miklina iz Preseke, druga je Lidija Marija Vranovića iz Gardinovca, a treća Kaja Katarine Sklepić iz Macinca.
Najbolja holstein krava s dvije ili više laktacija je Nensi Marija Vranovića iz Gardinovca, druga je nagrada pripala Brezi Đure Vranovića iz Gardinovca, a treće je mjesto osvjila krava Aff Agate Prelog iz Jurovca.
Prvonagrađeno grlo među kravama simentalske pasmine je Mila Brankice Hegeduš iz Donjeg Hrašćana, drugonagrađena je krava DE 0939847809 Vladimira Šalkovića iz Preloga, a treće je mjesto zauzela krava Vilma Augusta Cirkvenčića iz Male Subotice.
Šampionskim zvonom izložbe zakićena je simentalska krava Arma Zlatka Novaka iz Sv. Urbana.
U raspoloživim izložbenim boksovima na stočarskoj je izložbi u subotu bilo nešto i svinja (samo promocijski, ne za ocjenjivanje).
Dragutin Janković iz Male Subotice izložio je dva nerasta pasmine njemački landras, a Dražen Kirić iz Trnovca nerasta pasmine durok.
Ivan Lovrenčić iz Palovca izložio je krmaču pasmine njemački landras, s leglom od deset prasadi, a u istoj pasmini izložena je i kolekcija nazimica Stjepana Belića iz Preloga.
Ovčara nije bilo u programu izlaganja stoke sitnog zuba, a kozari su izložili tri kolekcije jarica francuske alpine, tri kolekcije rasplodnih koza iste pasmine te četiri rasplodna jarca, pa nitko nije otišao doma bez nagrade. Jarice su izlagali Marina Golub iz Gornje Dubrave, Dušanka Kolar iz Novog Sela Rok (najbolju kolekciju) i Josip Bermanec iz Preloga.
Tri kolekcije koza izložili su Milan Rajilić iz Savske Vesi, Stjepan Vuraić (prvonagrađena kolekcija) iz Svetoga Križa i Robert Balaž iz Peklenice.
Od četiri izložena rasplodna jarca, prvonagrađen je jarac Milana Rajilića iz Savske Vesi, drugonagrađen je jarac Josipa Bermanca iz Preloga, trećengrađen je jarac Dušanke Kolar iz Novog Sela Rok, a šampionskim je zvonom zakićen jarac Stjepana Vuraića iz Svetoga Križa.
Izložba konja u nedjelju bila je nešto manja nego inače jer su zbog najave lošeg vremena uzgajivači međimurskih konja ostavili doma kobile u osjetljivoj fazi bređosti, ali ipak je publika uživala.
Izložena kolekcija međimurskih konja, zavičajnog simbola Međimurja, pasmine koja je kritično ugrožena, pokazala je da se u naporima da se međimurski konj očuva ipak uspijeva, da su izložena grla doista reprezentativna.
Međimurske su konje izlagali Josip Hren iz Pribislavca, Dražen Topličanec i Vladimir Belović iz Totovca, Marijan Bužić iz Novog Sela Rok, Vladimir Vršić iz Hlapičine, Danijel Petković iz Štrukovca te Mladen Novak iz Preloga i Antun Kostelić iz Zagreba.
Ponije su izlagali Nenad Vinko iz Murskog Središća i Dušan Florijanić iz Gornjeg Kuršanca, Vladimir Kutnjak iz Preloga izložio je dva lipicanska grla i jednu kobilu hrvatskog hladnokrvnjaka, a prvi je put na izložbi konja predvedena i jedna posavska kobila sa ždrebetom Vladimira Šalkovića iz Preloga.
Najmlađi je izlagač bio Matija Novak iz Preloga koji je u izložbeni ring ponosno ujahao na specifičnom kopitaru – dalmatinskom sivom tovaru Bepu i ubrao najveći aplauz brojne publike.
M. Belčić

Izvor: 2879