Arhiva 05.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Sanacija klizišta u Svetom Urbanu - sigurno od 15. srpnja

Na lokalnoj cesti koju Županijska uprava za ceste evidentira kao LC 20005 na potezu Železna Gora – Sv. Urban u punom je jeku saniranje oštećenja koja su stručnjaci u tehničkom elaboratu opisali u nekoliko opasnih stavki: klizanje terena (propadanje prometnice), pojava uzdužnih deformacija na kolniku (kolotrazi), pojava mrežastih i uzdužnih pukotina.
No, to su bili samo vanjski simptomi uzroka čijem se otklanjanju moglo pristupiti tek nakon preciznog snimanja oštećenja, projektiranja zahvata...
Pred dvadesetak dana operativci tvrtke Pavlic-asfalt-beton krenuli su s opsežnim sanacijskim radovima na trasi dugoj 65 metara na kojoj se u istočnu polovicu trupa ceste i susjedni teren zahvaća sedam do osam i pol metara, kako bi po završetku radova na spomenutoj dužini mogao biti kolnik širine šest metara, uključujući rigol širine pola metra s obje strane te istočnom stranom kolnika, i pješačka staza širine dva metra.
Da bi se sve to u sanaciji realiziralo, gradi se (nakon uklanjanja nenosivog tla) potporni gabionski zid od čeličnih košara koje se ispunjavaju drobljenim kamenim materijalom, a u potpunosti se uređenjem odvodnje oborinskih voda kroz porozni gabionski zid i drenažne cijevi prevenira buduće neželjene pomake konstrukcije ceste. Ukupno 550 kubika kamena zarobljenog u kaveze držat će potkonstrukciju i pokos prometnice, a cijeli posao mora biti dovršen do 15. srpnja.
M. Belčić

Izvor: 2984