Arhiva 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Sandra Herman izašla iz HNS-a

Potpredsjednica međimurskog HNS-a, zamjenica župana Sandra Herman proteklog je četvrtka istupila iz HNS-a i podnijela ostavku na dužnost potpredsjednice ŽO-a HNS-a. Istovremeno, pozvala je vrh HNS-a na čelu s Vesnom Pusić, ali i cijelo Predsjedništvo, da podnesu odgovornost za pad rejtinga stranke koji je, prema istraživanjima Ipsos Pulsa, trenutno na mizernih 2,3 posto.
(Ne)očekivan potez dojučerašnje ugledne članice HNS-a uslijedio je samo tjedan dana nakon što je iz međimurskog HNS-a, nakon što je Herman dala javnu podršku izbačenim HNS-ovcima iz Varaždina, javnosti prezentirano “umiveno” priopćenje sa sastanka Predsjedništva, po kojem “međimurski HNS ostaje stabilna i jedinstvena stranka, nema izlaska članova i za nas je ova tema, zasad, završena... Predsjedništvo HNS-a podržalo je stav Matije Posavca da u ovom trenutku ne postoje elementi za pokretanje stegovnog postupka protiv ijednog člana međimurskog HNS-a, pa tako ni protiv Sandre Herman, a ono što je sigurno je da nitko neće biti kažnjen zbog iznošenja vlastitog stava i mišljenja”. Pa kad ju već nisu kaznili i izbacili, Sandra Herman sama je izašla iz stranke.
Objašnjavajući razloge izlaska iz stranke, Sandra Herman podsjetila je da već dugo javno iznosi svoj stav, stav većine članova međimurskog HNS-a, ali i jednoglasan stav predsjedništva Županijskog odbora kojim su se protivili isključenju Radimira Čačića iz stranke.
Vrh stranke
mora preuzeti
odgovornost za katasrofalan
rejting
- Isključenje Radimira Čačića i ljudski i politički ocijenili smo neprihvatljivim i upozorili da će to nanijeti ogromnu štetu stranci. Sve to javno sam ponovila i nedavno prilikom isključenja članova u Varaždinu. Jasno je vidljivo da su svi ovi postupci doveli do toga da je podrška stranci, prema zadnjim istraživanjima, prepolovljena u odnosu na rezultate anketa u trenutku u kojem je Čačić odlazio s pozicije predsjednika HNS-a. Po ovim vrlo mjerljivim i jasnim pokazateljima potpuno je jasno koliko smo bili u pravu iznoseći svoje stavove i upozorenja...
Stoga ponovo postavljam pitanje tko će snositi odgovornost za ovakvu situaciju i tko će preuzeti odgovornost za odluke koje su dovele do ovakvog pada rejtinga... Ja sam nekoliko puta javno rekla da sam spremna preuzeti odgovornost za svoje stavove, ali isto tako, sada smatram da i vodstvo HNS-a mora preuzeti odgovornopst za vrlo štetne odluke koje su dovele do ovakvog rejtinga. Dok vodstvo HNS-a to ne učini i ne poništi odluke, ja ne želim biti član te stranke i dajem ostavku na poziciju potpredsjednice te istupam iz članstva u HNS-u, rekla je Herman i dodala da njezina pozicija zamjenice župana ne bi trebala biti upitna.
- Mene su na tu poziciju izabrali građani na neposrednim izborima i sigurna sam da mi to neće biti onemogućeno, kao što je to učinjeno u Gradu Varaždinu, jer smatram da će stranačka organizacija HNS-a u Međimurju interese građana stavitim ispred naredbi iz Zagreba. Ja u tome imam punu podršku i naših koalicijskih partnera HSS-a i HSLS-a te članstva. Sigurna sam da ću ovaj mandat odraditi do kraja, kao i ova koalicija...Mojim istupanjem i eventualnim istupanjem drugih HNS-ovaca ništa se neće promijeniti u funkcioniranju Županijske skupštine niti u funkcioniranju izvršne vlati.
Uskoro nova stranka Radimira Čačića
Sandra Herman zasad će djelovati kao nezavisna, ali čim se pokrene inicijativa za osnivanje nove stranke na čelu s Čačićem, a to će biti vrlo skoro, ona će inicijativu voditi na razini Međimurske županije.
- Znam kako razmišlja većina članstva HNS-a, a to je na tragu onoga što ja javno govorim, a drugi iz raznih razloga to ne čine. Neću ništa prejudicirati, svaki član u Međimurju sam će odlučiti kada dođe vrijeme osnivanja nove stranke, ali ne samo naši članovi, nego i ostali birači, zaključila je Herman, ne otkrivajući koliko je “čačićevaca” u međimurskom HNS-u, i koliko će njih prijeći u novu stranku. Čini se kako računa na popriličan broj, ali i na prilično zvučna imena.
V.Trstenjak

Šutnja!
Iako mu u stranci doslovno vri i iza stranačkih kulisa ubrzano se zauzimaju pozicije, predsjednik međimurskog HNS-a Matija Posavec odlučio je ništa ne komentirati. Preko glasnogovornika (Posavec je navodno otputovao na ranije planiran put u Rim) poručio je da će svoje stavove iznijeti tek u utorak, punih pet dana nakon što mu je stranačka zamjenica okrenula leđa.(vt)

Izvor: 3075