Arhiva 25.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Sandra Percač raskinula postizborni sporazum

Sporazum o postizbornoj suradnji i koaliciji u Općinskom vijeću Donjeg Kraljevca između Hrvatske demokratske zajednice te nezavisnih lista Antuna Marodija i Sandre Percač kojim je formirana osmočlana većina među 15 vijećnika raskinut je odlukom nositeljice jedne od nezavisnih lista - Sandre Percač.
Odluku je, sada već bivšim koalicijskim partnerima, S. Percač dostavila u pisanom obliku, navodeći između ostalog da se krši potpisan sporazum u kojem stoji obveza dogovaranja i sporazumijevanja sudionica sporazuma u upravljanju Općinom, uz uvažavanje mišljenja ostalih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću, te posebno naglašava:
- Smatram da u radu sudionica sporazuma na koalicijskim sastanicma nema dogovaranja i sporazumijevanja. Donose se odluke o kojima nije bilo ni riječi na koalicijskim sastancima i stoga smatram da se ne poštuje koalicijski partner, ni njegovo mišljenje, a kamoli mišljenje ostalih stranaka zastupljenih u općinskom vijeću... Zbog vrlo lošeg odnosa unutar potpisnika koalicijskog sporazuma i različitosti stavova oko interesa za razvitak lokalne samouprave i obavljanja poslova iz naše nadležnosti, u interesu žitelja Općine Donji Kraljevec, raskidam sporazum.
U Općinskom vijeću Donjeg Kraljevca većina je formirana suradnjom četiriju vijećnika HDZ-a, triju vijećnika s liste A. Marodija te jedne vijećnice (Mirjane Međimurec koja je, inače, supotpisala dopis partnerima) s liste S. Percač.
Manjinu sada čine četiri vijećnika SDP-a, dva su iz HSS-a te jedan iz MDS-a, no ne djeluju kao kompaktna skupina.
Situacija će na prvoj idućoj sjednici Vijeća svakako biti zanimljiva jer, matematički gledano – dosadašnja vladajuća koalicija sa sedam preostalih glasova u Vijeću ne može održati vlast, a ne formira li se većina od preostalih vijećnika – izlaz je samo jedan, novi izbori!
Josip Mlinarić, predsjednik Općinskog vijeća, ne želi prognozirati daljnji razvoj događaja:
- Ozbiljni smo ljudi i nije pametno sada nešto gatati ili prognozirati što će se ili što se neće dogoditi na prvoj idućoj sjednici Vijeća. Upoznat sam s odlukom nositeljice liste Sandre Percač. Iz općenitih rečenica o neslaganju u koaliciji može se samo zaključiti da postoje problemi o kojima se mora otvoriti rasprava. Pitanje formiranja većine u Vijeću pitanje je koje se rješava samo na jednom mjestu, na sjednici Vijeća u jasno propisanoj proceduri, i nema razloga da se to pitanje na smiren i politički korektan način ne riješi. Rješenja ima više, a koje će se iskristalizirati kao najbolje, vidjet ćemo jako brzo. (MB)

Izvor: 2900