Arhiva 27.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Sandrin put uspjeha

Šesnaestogodišnja Sandra Ružman, učenica 2.G2 razreda u Srednjoj školi u Prelogu na dva aktualna županijska natjecanja - iz hrvatskog jezika te geografije - osvojila je prvo mjesto, a za svoj uspjeh zaslužnim smatra i poticajno okruženje na koje je naišla u ovoj školi.
Već u osnovnoj školi Sandra je voljela hrvatski jezik, a u srednjoj ju je kao natprosječnu na tom području već u prvom razredu zamijetila Melita Pesek, prof. S nadarenom učenicom kasnije je nastavila raditi Đurđica Katanec, prof., a rezultat je ovogodišnje prvo mjesto u Međimurskoj županiji iz hrvatskog jezika i poziv na državno natjecanje koje će se u travnju održati u Poreču. Spremajući se za natjecanje iz hrvatskog, Sandru je istovremeno motivirala još jedna ambicija - da se okuša i na području geografije.
- Fascinira me naša profesorica geografije Valentina Pirc Mezga. Kad vidim s koliko žara i volje radi svoj posao i pokušava nam dati maksimum na svakom satu, poželim biti dio njenog tima. Zato sam joj nešto prije Božića rekla da bih se voljela i ja okušati u školskom natjecanju iz geografije, što je ona odmah podržala. Iako je ostale učenike pripremala već dva mjeseca, meni je posvetila dovoljno pažnje i s voljom me pripremala ubrzanim tempom, kako bih stigla do natjecanja sve naučiti. Donijela mi je svoje knjige, sjedila sa mnom kada god bih „zaštekala“, strpljivo mi pomažući. I, eto, rezultat je sjajan - kaže Sandra Ružman.
Na pitanje koliko dnevno uči, Sandra kaže da uči nekoliko sati, ali da joj to ne predstavlja neki veći problem. Ono što kod nje posebno fascinira je što o svemu što radi i postiže priča kao nečemu što je „normalno i ništa posebno“. Iz njenog nastupa i riječi iščitava se prirodna lakoća, ali i nevjerojatna fokusiranost na ciljeve.
Neopterećena, promišljena i ugodna djevojka kaže da joj sve to uspijeva zato što uči svaki dan jer želi znati nove stvari, ali i postići nešto u životu. Iako je još prerano planirati budućnost, vidi se na studiju geografije u Zagrebu ili nekom srodnom smjeru.
- Kod mene se zapravo posložilo nekoliko dobrih stvari zahvaljujući kojima mi dobro ide.
To su, prije svega, obitelj koja me podržava i pomaže da radim ono što volim, odlične mentorice, genijalna škola koja svakome tko to želi omogućuje da se afirmira u onom području koje ga najviše privlači, dobri prijatelji koji su uvijek tu, i kad je teško i kad je lijepo i veselo – ističe naša sugovornica Sandra Ružman.
Sanja Pigac

Izvor: 2970