Arhiva 26.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

SANJA KRIŠTOFIĆ: Ostajem u politici

Načelnica Općine Strahoninec Sanja Krištofić (SDP) preuzela je vođenje lokalne samouprave prije desetak godina, kad je pritisak financijske obveze za izgradnju kanalizacije bio gotovo neizdrživ za općinski proračun. I danas je breme kredita teško, ali je mandat na izmaku obilježen i nekim pozitivnim pomacima u radu.
- U četverogodišnjem mandatu kraju smo priveli izgradnju kanalizacije u cijelom Strahonincu i rekonstruirali prometnice tamo gdje smo dovršavali taj posao. Završili smo zahtjevnu investiciju koja nas je financijski izuzetno opteretila jer smo ju gradili samostalno. Izrađivali smo i prostorne planove, kako bismo proširili stambena područja, izgradili Centar za kulturu, otvarali i otvaramo gradilišta.
Hrvatske su vode u Strahonincu vrlo malo sudjelovale u izgradnji kanalizacije. Druge općine i gradovi imaju bolja iskustva.
- Da, kod nas je udio Hrvatskih voda i razvojnih fondova bio simboličan. Ovo je samostalna investicija općinskog proračuna. Danas vidimo koliko druge sredine sada lakše realiziraju izgradnju kanalizacijske infrastrukture, no, to ne znači da nismo snalažljivi. Ovdje je projekt izgradnje započeo puno prije, no, onemogućio nas je da idemo u zaduženja za neke druge programe.
Strahoninec je atraktivan za život, pa je interes mladih obitelji da dosele ovamo velik. Koliko ste gradilišta otvorili?
- Pošto smo prigradsko mjesto, pritisak upita je velik i zato smo prostornim planovima širili stambena područja. To je bilo i težište našeg rada u minule četiri godine. Otvorili smo dvije nove ulice koje treba komunalno opremiti. Samo ulaganje u komunalije veće je od povrata po kupnji gradilišta, ali nije na Općini da zarađuje, već da građanima omogući kvalitetan život. Potpisani su svi ugovori za izvođenje struje, plina, vode i kanalizacije. Na spoju Čakovečke i Poljske ulice imamo novih 70 gradilišta, a u Ulici Ivana Hižmana oko 100.
Novo središte
življenja i
okupljanja
Prodajete li ta gradilišta?
- Prodano je više od polovice. Drago nam je što smo zanimljivi mladim obiteljima. Pripremamo i treću ulicu koja će ići paralelno s Prvomajskom i Ulicom Matije Gupca, na preko 2 hektara, i tu će biti oko 80 gradilišta.
Ipak bilježite simboličan pad broja stanovnika.
- Broj stanovnika nam je pao, neznatno, ali je pao. Prvi put, otkako se obavlja popis stanovništva, imamo pad. Nadamo se da će idući popis donijeti bolje brojke.
Ovih dana dovršavate i useljavate u Centar za kulturu. Podsjetite nas na najvažnije elemente izgradnje.
- Jasno je da nam je takav objekat bio nužan. Neprihvatljivo je da se u XXI. stoljeću članovi naših udruga okupljaju po obiteljskim kućama. Ministarstvo regionalnog razvoja preuzelo je 40 posto, a mi 60 posto financiranja izgradnje vrijedne 7 milijuna kuna. Kao i s kanalizacijom, i u tome smo zakinuti jer je uobičajeno da lokalna samouprava ima manju obvezu.
Tko useljava u Centar?
- Ovdje će svoj prostor naći DVD Strahoninec, udruga Mladi informatičari Strahoninca, Udruga žena, Udruga umirovljenika, Šahovski klub, Udruga branitelja i Ured Općine. U Sportskom domu ostaju Mala škola nogometa, nogometni klub i streljaštvo. Uz Sportski dom se podiže dvorana u kojoj će se odvijati još neke sportske i društvene aktivnosti, za što već imamo interes.
Čarobnjaci novca
Novac...?
- Čarobiramo. Novaca nema. Ne volim spominjati riječ kriza, ali stalno je neka kriza, što nije razlog da se nešto ne radi. Od 2000. do 2020. obvezivat će nas kredit za jednu ulicu i izgradnju kanalizacije u njoj. To je upravo nevjerojatno, ali ponavljam - to nije razlog da se ne radi.
Koji je daljnji prioritet?
- Izgradnja školske sportske dvorane. To je bio i ostao naš prioritet. Doduše, on je u nadležnosti Županije, ali škola je naša i dvoranu trebamo i želimo. Imamo 350 djece u školi i nedopustivo je da nemaju prostor za nastavu, no, puno je šire značenje tog objekta u našoj sredini.
Napore u to ulažemo svi - i škola i mi i Županija. Općina je spremna sufinancirati projekt s 10 posto vrijednosti, a cijena je oko 10 milijuna kuna. Mislim da će početak 2013. godine biti ključan za izgradnju svih sportskih dvorana u Međimurskoj županiji po bilo kojem modelu. Izaći će nam i drugi put izdana građevinska dozvola, pa će se svi troškovi ponovo povećati. Ne smijemo se razbacivati novcem.
Mandat na
izmaku, mandat na izborima
U mandatu koji polako ističe zacijelo ste imali suradnike koji su Vam bili velika podrška.
- U Općini imam jaku ekipu, što je činjenica, i konstantno radimo timski. Kad sam 2001. godine preuzela vođenje Općine, svaka je pomoć bila dobrodošla, a tako je i danas.
Ovdje imamo jak tim, što je možda neobično čuti, ali odmah nakon lokalnih izbora - kod nas prestaju stranačka natjecanja. To u maloj sredini nema rezona, strančarenje bi nam uzelo previše energije. Imamo po jednog vijećnika iz HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i dva HNS-a, oporba je konstruktivna, primjedbe i situacije na terenu su dobrodošle jer i oni kao vijećnici zastupaju interese građana.
*Koje su Vaše političke ambicije na izborima u proljeće 2013.?
- Mislim ostati u politici, mislim da još uvijek mogu puno dati. Osjećam potrebu za novim izazovima, a sreća je što ne živimo u dosadna vremena, pa će toga sigurno biti. Na bilo koji način.
Hoćete li biti kandidatkinja za zamjenicu župana?
- Ovog trenutka ne mogu dati jednoznačan odgovor na vaše pitanje. Bit će to tema o kojoj će stranka tek odlučivati.
Moji su afiniteti poznati i tijekom kratkog vremena znat će se puno više.
Ne budete li na županijskoj listi, hoćete li biti na općinskoj?
- U svakom slučaju. Moju kandidaturu za mjesto načelnice Općine Strahoninec realno je očekivati.
Aleksandra Ličanin

ŠTO KAŽU MJEŠTANI

Dragica Kolar, prodavačica:
- Zadovoljna sam općinskim vodstvom Strahoninca. Mislim da je komunalna uređenost na visini i da građani generalno mogu biti zadovoljni kvalitetom življenja.

Jelena Varga, domaćica:
- U Strahonincu imamo sve potrebno za solidan život, što valja zahvaliti dobrom vođenju Općine. Zanimljivi smo mladim obiteljima, a upravo je na politici da za to stvori uvjete.

Markus Pilić, prof. povijesti i filozofije:
- Treba nam sportska dvorana u Osnovnoj školi, a sve ostalo je dobro. Smatram da aktualna općinska vlast dobro radi svoj posao i razumno upravlja resursima koji su na raspolaganju.

Izvor: 3009