Arhiva 10.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

SAVJET MLADIH ČAKOVCA O OPIJANJU, NASILJU I VANDALZIMU

Pije se čak i na vrhovima stambenih zgrada 

 

U petak, 9. siječnja u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je još jedna u nizu rasprava o problemu opijanja, vršnjačkog nasilja i slučajeva vandalizma koje čine mladi. Ovaj puta na inicijativu i u organizaciji Savjeta mladih Grada Čakovca.

 

-Povod sjednici posljednji su slučajevi nasilja među mladima, rekao je uvodno predsjednik Savjeta mladih Matija Kikelj, dok je zatim gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač kazao da je i prije nekoliko tjedana s komunalnim redarima i osobno obišao pojedina mjesta na kojima se okupljaju mladi. –Statistike su u nekim segmentima poražavajuće. Svi zajedno moramo raditi na tome da mlade odvučemo od alkohola, konstatirao je Kovač.

 

Njegov zamjenik, ujedno i čelnik gradskog Vijeća za prevenciju Mario Medved podsjetio je na sve ono što Grad čini kako bi smanjio negativna ponašanja kod mladih poput akcija „Alkohol nije cool“, „Coolijada“ i sličnih. –Kad komunalni redar u 2 navrata zatekne maloljetnika u opijanju, piše mu opomenu, no treći puta obavještava policiju i roditelje i tada može birati – kazna od 500 kuna ili obaveza pohađanja predavanja o štetnosti konzumiranja alkohola koja organizira Centar za socijalnu skrb, istaknuo je Medved, dodavši da su tijekom 2013. godine na području grada u ispijanju alkohola zatečene 284 maloljetne osobe, dok se prošle godine taj broj znatno smanjio. Zabilježen je 181 slučaj. -Srž problema je u obiteljima u kojima se na konzumiranje alkohola nerijetko gleda kao na poželjni oblik ponašanja, napomenuo je između ostalog glasnogovornik Policijske uprave međimurske Radovan Gačal, a njegovu je tezu potvrdila i dr.med. Narcisa Slugan iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, kazavši da mladi alkohol prvi puta najčešće probaju u vlastitom domu, uz nazočnost ukućana.

 

Opširnije u tiskanom izdanju lista Međimurje. 

 

Izvor: 3115