Arhiva 16.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Saznajte kako doći do novaca iz EU fondova za ruralni razvoj

Poduzetnici, obrtnici te svi ostali koji su zainteresirani za stjecanje novih poslovnih znanja će 27.travnja 2015. u Čakovcu  (Zgrada Scheier, Matice hrvatske 1) imati priliku poslušati besplatne edukacije pod nazivom „Poslovni uzlet Međimurske županije“. Bit će riječi o mogućnostima financiranja projekata s područja ruralnog razvoja i poljoprivrede EU sredstvima, kreditima koje HBOR nudi poduzetnicima, kako restrukturirati mala i srednja poduzeća te kako uz uspješnu motivaciju i samomotivaciju doći do cilja. Svi sudionici saznat će kako se oglašavati uz mali budžet, koje su prednosti cloud usluga te kako vam factoring može pomoći u poslovanju. Popis svih edukacija, kao i raspored predavanja možete vidjeti ovdje. 

 

Predavanje pod nazivom „Milijuni spremni za hrvatsko selo- kako do novca iz EU fondova za ruralni razvoj“ održat će Davorka Hajduković pomoćnica ministra poljoprivrede. Republika Hrvatska očekuje odobrenje Europske komisije Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.- 2020., za koji su osigurana sredstva od gotovo 2.4 milijarde eura. Temeljem izrađenih sektorskih analiza i provedena dva kruga javne rasprave, Ministarstvo poljoprivrede odabralo je 16 mjera koje bi trebale osigurati investicijski zamah i razvoj ruralnih područja RH. Prva je na redu mjera 5 – Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala, iz koje će se sufinancirati ulaganja u poplavama opustošenom području, a do kraja godine će se raspisati natječaj i za podmjere 4.1. (Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva) i 4.2. (Ulaganja u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda) mjere 4, kao i za podmjeru 7.1 – Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima.  

 

Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede rekla nam je što mogu saznati i koje koristi mogu imati sudionici predavanja.  

 

Što će konkretno poduzetnici i obrtnici dobiti dolaskom na vašu edukaciju? Koje informacije ćete im ponuditi? 

Edukacija nudi uvid u prihvatljivost pojedinih ulaganja namijenjenih razvoju poljoprivrede, šumarstva i prehrambene industrije, ali i onih namijenjenih razvoju ruralnih područja. Edukacija koju ću održati trebala bi pomoći svim sudionicima, među kojima će vjerojatno biti i veliki broj potencijalnih korisnika našeg Programa, da spoznaju sve mogućnosti ulaganja koja se mogu sufinancirati sredstvima ovog Programa. Uz to, detaljnije će se prezentirati mogućnosti sufinanciranja ulaganja za male i mlade poljoprivrednike u sklopu mjere 6, za koje će natječaji biti raspisani uskoro, kao i ona namijenjena jedinicama lokalne samouprave.

 

Koja je posebnost vaše edukacije? Zašto je važna? 

Kroz korisne primjere iz prakse, kao i odgovorima na konkretne upite, pokušat ću ukloniti nedoumice s kojima se potencijalni korisnici susreću iščitavajući Pravilnike o provedbi mjera. Iako će se sudionici upoznati sa svim mjerama programa, posebni osvrt bit će dan na mjere i podmjere natječaja koji su u objavi, odnosno one za koje objava natječaja slijedi.  

 

Koje prednosti će imati poduzetnici koji dođu na predavanje, kako će im to pomoći u poslovanju?

Vjerujem kako će edukacija koju ću održati, pomoći svima onima koji već imaju spremne projekte ili tek ispituju mogućnosti sufinanciranja svojih ulaganja ali i potaknuti sve one koji imaju „strah“ od natječaja da, najprije, krenu u osmišljavanje svojih ideja i projekata a potom se i prijave na natječaje.

 

 

Program ostalih edukacija pogledajte ovdje, a prijaviti se možete na sljedećem linku. 

Izvor: 3129