Arhiva 23.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

SDP I STJEPAN KOVAČ PREKO "MEĐIMURSKIH VODA" ZABILI "GOL" HNS-U

 

Međimurska županija ipak je ostala bez svog člana Nadzornog odbora u Međimurskim vodama. Odlučili su tako većinom glasova suvlasnici tog trgovačkog društva - predstavnici međimurskih  gradova i općina na Skupštini održanoj u četvrtak. Time je ujedno, čini se, završena još jedna politička igra između službeno koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a te posredno međimurskog župana Matije Posavca i čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, s obzirom da Čakovec ima najviše udjela. Ovaj je put pogodak postigao Kovač.

 

Podsjetimo ponajprije na ono o čemu smo pisali nedavno. Međimurska županija nedavno je donijela odluku o prijenosu poslovnog udjela u Međimurskim vodama, nominalno vrijednog 10.457.200 kuna (knjigovodstveno nešto više od 14,000.000 kuna), odnosno 3,48 posto, na gradove i općine u Međimurskoj županiji, bez naknade. Knjigovodstvena vrijednost udjela je nešto više od 14 milijuna kuna. Međimurska županija svojeg se udjela trebala "riješiti" jer tako nalažu izmjene i dopune  Zakona o vodama, a suprotno nekim tvrdnjama, udjel nije mogla prodati, jer se prema tumačenju zakonodavca ne radi o naplatnom, već nenaplatnom pravnom poslu (prijenosu). Relativnu utjehu  Međimurskoj županiji predstavlja činjenica što će, kako je za List Međimurje potvrdio gradonačelnik Kovač, dosadašnji predstavnik Županije u Nadzornom odboru i dalje biti Vjenceslav Hranilović samo što će sada formalno biti predstavnik Grada Čakovca.To je i poanta odluke o izmjenama i dopunama Društvenog ugovora sa Skupštine Društva kojom će, a što je i predložio Grad Čakovec  kao vlasnik 34.44 posto udjela,ta jedinica lokalne samouprave umjesto jednog imati 2 člana Nadzornog odbora ( drugi predstavnik Grada je Jurica Horvat - ujedno i predsjednik NO).

 

- Nije to bilo „bildanje mišića“ ili odmjeravanje snaga već se pridržavamo zakona. Ako Županija više nema suvlasnički udio, nema ni pravo na predstavnika u Nadzornom odboru - kratko je za naš tjednik prokomentirao Kovač.

 

Plaća Vladimira Topolnjaka 17.000 kuna

 

Sve ostale „redovne“ točke dnevnog reda prihvaćene su uglavnom bez rasprave. No, kad je riječ o Nadzornom odboru spomenimo da je načelnik Orehovica Franjo Bukal (HNS) predložio da se članovi tog tijela ubuduće biraju na mandat od 2, a ne 4 godine, sve da bi kroz Odbor „cirkuliralo“ više ljudi. Bukala je zanimalo i kolika je plaća direktora Međimurskih voda Vladimira Topolnjaka te prosječna plaća zaposlenika Međimurskih voda. Topolnjak mjesečno, kako je sam kazao, prima oko 17.000 kuna, a zaposlenici 5.800 kuna. –To je 300 kuna više od hrvatskog prosjeka, no oni to zaslužuju s obzirom da su Međimurske vode u državnom vrhu u svojoj djelatnosti, istaknuo je.

 

Načelnik Male Subotice Vladimir Domjanić ocijenio pak je da otkako načelnici i gradonačelnici prema zakonu više ne smiju biti članovi Nadzornog odbora izostaje kvalitetna komunikacija o događanjima u tvrtki. Topolnjak se složio s njim da bi bilo bolje da Nadzorni odbor i dalje čine predstavnici suvlasnika, ali obećao da će ubuduće protok informacija nastojati poboljšati.

 

Na kraju spomenimo i da je sjednica Skupštine Društva, inače održana na Gradskim bazenima „Marija Ružić“,  počela pola sata kasnije od najavljenog termina.  Čekalo se načelnika ŠtrigoveStanislava Rebernika (SDP). Kašnjenje je naljutilo  Franju Bukala  koji je u jednom trenutku i napustio prostoriju da bi se kroz koju minutu ipak vratio. Politički gledano, SDP sad ima praktički potpunu kontrolu nad Međimurskim vodama. Član te stranke je direktor poduzeća, a gotov apsolutno „vladaju“ i Nadzornim odborom.

Izvor: 3134