Arhiva 26.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

SDP: Sumrak demokracije!

RASPUŠTENI ŽUPANIJSKI ODBOR I PREDSJEDNIŠTVO SDP-a MEĐIMURJA

Ivica Perhoč postavljen za povjerenika SDP-a

U sjeni događanja oko izbora SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, vrh SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem gotovo u tajnosti donio je odluku o raspuštanju Županijskog odbora i Predsjedništva međimurskog SDP-a te postavljanju aktualnog predsjednika Županijske organizacije Ivice Perhoča za povjerenika. Dok se na službenim stranicama SDP-a može pronaći kratko priopćenje da će Rajko Ostojić umjesto Davora Bernardića biti kandidat za gradonačelnika Zagreba, o raspuštanju međimurskog SDP-a nema niti slova. Ovom odlukom Predsjedništva izvan snage je stavljena odluka Županijskog odbora otprije dva tjedna koji je s dvije trećine glasova za budućeg SDP-ovog kandidata za međimurskog župana izabrao Deana Hunjadija, SDP-ovog načelnika Općine Sveta Marija. Perhoč sada kao povjerenik može samostalno donositi odluke, preuzima sve ovlasti Odbora i Predsjedništva, a njegove odluke obvezujuće su za članstvo međimurskog SDP-a. To ujedno znači da će najkasnije tijekom tjedan, dva početi “mesti metla” koja će s političke scene pomesti mnoge SDP-ovce koji su otkazali poslušnost Perhoču i odbili ga ponovo kandidirati za župana. Teško je vjerovati da će Perhoč zaboraviti ono što su mu stranački kolege priredili i da bi sve moglo proći bez ozbiljnih posljedica. Pa i pod cijenu velikog raskola unutar međimurskog SDP-a u kojem je Perhoč izgubio velik dio poklonika. Nakon iznenađujuće odluke Županijskog odbora, u prvi je mah izgledalo kako se Perhoč pomirio s odlukom i da će se predati bez borbe, međutim, nakon samo nekoliko dana “shvatio je kako ga za predsjednika nije birao Županijski odbor, nego svi članovi SDP-a Međimurja”, što je bilo dovoljno da krene u akciju. Perhočevi protivnici očito su pogrešno procijenili vlastitu važnost i težinu u vrhu stranke.
Perhoč nije znao za raspuštanje?
Akciju derogiranja odluke Županijskog odbora trebalo je izvesti tako da se neposlušnima pošalje jasna poruka kako iza Perhoča čvrsto stoje vrh stranke na nacionalnoj razini i Zoran Milanović osobno, a on se držao držao po strani i naizgled nije sudjelovao u cijeloj toj priči oko raspuštanja. I dan nakon raspuštanja, Perhoč se pravio neobaviješten, gotovo iznenađen odlukom Predsjedništva, a neugodna pitanja o tome što se dogodilo s “demokratskom procedurom” unutar SDP-a najradije bi prespavao.
- Prije svega, volio bih razgovarati o temama vezanima uz blagdane koji nam dolaze, a ne o ovim događajima. Nisam sretan zbog događanja u stranci budući da sam jedan od onih koji je stvarao stranačku insfrastrukturu od njezinih početaka. Mislim da SDP to ne zaslužuje, pogotovo ne zaslužujemo da budemo na naslovnicama u negativnom kontekstu, odgovarao je Perhoč na upite novinara dan nakon što je postavljen za povjerenika.
- Ono što je meni poznato, a ne znam puno detalja, je da je raspuštena Županijska organizacija, raspušteno je Predsjedništvo i ja sam postavljen za povjerenika. Sve ostale detalje znat ćemo drugi tjedan budući da tada planiramo sjednicu s predsjednicima općinskih i gradskih organizacija na koju će doći i netko iz Predsjedništva SDP-a Hrvatske, da se dogovorimo o daljnjim aktivnostima. Ono što je meni prezentirano je da imam punu potporu rukovodstva stranke i predsjednika, rekao je Perhoč, ne želeći komentirati izjave Deana Hunjadija kako je ovo što se dogodilo pljuska demokraciji. Ono što je izvjesno je da neće biti izborne konvencije prije lokalnih izbora, tako da će Perhoč do novih unutarstranačkih izbora samostalno voditi stranku. Mnogi članovi SDP-a na terenu su bili začuđeni načinom na koji je Perhoč, odlukom Županijskog odbora, bio izbačen iz utrke za novi mandat župana, a sada su zaprepašteni načinom na koji je reagirao vrh stranke. Niti u prvom, a još manje u drugom slučaju obično članstvo nitko ništa nije pitao. Toliko i o demokraciji. Sigurno je da se aktualnom svađom unutar SDP-a priča oko izbora novog župana zakomplicirala. Raskol u SDP-u vjetar je u leđa potencijalnim drugim kandidataima, prije svega Matiji Posavcu, ako se odluči kandidirati, i bivšem županu Josipu Posavcu koji je, kako nam je potvrdio, na korak od odluke o kandidaturi.
Dean Hunjadi, koji figura kao potencijalni novi župan Međimurske županije jer ima dvotrećinsku podršku dosadašnjeg Županijskog odbora, neće se (a još manje oni koji stoje iza njega) tako lako pomiriti s pljuskom koju mu je opalio vrh stranke.
V.Trstenjak

DEAN HUNJADI:

Dean Hunjadi raspuštanje Županijske organizacije nazvao je “sumrakom demokracije u SDP-u, što će sigurno dovesti do raskola u stranci ili do pasivnosti dijela nezadovoljnih članova”.
Upitan smatra li se još uvijek kandidatom za župana, shodno odluci Županijskog odbora, Hunjadi je rekao da - ako je službeni stav Predsjedništva da je Županijski odbor raspušten, onda on više nije kandidat za župana.
- Međutim, budući da ništa službeno nisam dobio, čekam sastanak s glavnim tajnikom stranke u četvrtak i onda ću moći komentirati.
Vjerujem da će glavni tajnik dati službeno objašnjenje, do tada su sve samo naklapanja i neslužbene informacije.
Tek tada moći ću reći kakve ću korake dalje poduzeti, rekao nam je Hunjadi prije zaključenja ovog broja Međimurja.
Neposredno nakon sjednice Župnijskog odbora, na kojoj je premoćno pobijedio Perhoča, za portal e-međimurje izjavio je kako ne vjeruje da će doći do raspuštanja Županijske organizacije.
- Ne vjerujem da je takav scenarij, karakterističan za nedemokratske stranke (poput HDZ-a u svojim najtamnijim fazama), moguć i u SDP-u. Poništavanjem rezultata izbora, otvorila bi se i mogućnost političkog revanšizma prema članovima i općinskim organizacijama koje su me podržale...(vt)

Izvor: 3009