Arhiva 12.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

SDP: Svaka hiža ima križa!

Da za međimurski SDP dolaze teški dani moglo se naslutiti prije četiri-pet mjeseci, kad je Predsjedništvo otkazalo poslušnost svom predsjedniku Ivici Perhoču i odlučilo dvotrećinskom većinom kao svog kandidata za međimurskog župana predložiti Deana Hunjadija. I sve bi bilo u redu da Perhoč (možda ne osobno, ali putem emisara sigurno) na noge nije podigao središnjicu koja je potom raspustila Predsjedništvo međimurskog SDP-a i upravo njega postavila za povjerenika, odnosno prinudnog upravitelja. Perhočeva ekipa uspjela je uvjeriti predsjednika Zorana Milanovića da je on, Perhoč, najjači SDP-ov čovjek u Međimurju i da bez njega SDP gubi izbore.
Ovdašnji dobronamjerni prijatelji tada su mu savjetovali da je najbolje da odustane od kandidature, da se povuče iz borbe za novi županski mandat, da si osigura dobro plaćen direktorski posao u Čakomu, Međimurskim vodama ili nekom drugom javnom poduzeću i da drugima prepusti kandidaturu. Tako bi pokazao dobru volju u demokratizaciji stranke, a onda - ako nadobudni ne osvoje vlast, vratio bi se kao ponovni spasitelj međimurskog SDP-a. No, u njemu se pojavio inat, a kao povjerenik je imao neograničene ovlasti u prihvaćanju kandidata u pojedinim općinama i gradovima, a za župana je predložio – sebe! Naravno da je to u one dvije trećine članova Predsjedništva koji su glasali protiv njegove kandidature izazvalo negodovanje, što je dovelo do tihog raskola unutar SDP-a. Pokrivajući se povjereničkim mandatom, polako je micao sve one koji su bili protiv njega, ali i one kojih se želio riješiti Zoran Milanović. Među prvima je morao otići Branko Šalamon, gradonačelnik Čakovca i dugogodišnji član SDP-a, kojeg Milanović ni nakon višekratnih nastojanja nije želio primiti ni saslušati ili mu barem objasniti zašto je postao nepoželjan. Slično je prošao i Mladen Horvat u Nedelišću, jednoj od najjačih SDP-ovih utvrda. Njemu je “prevratnička ekipa” nudila mjesto župana, a kad ga je odbio, mjesto je ponuđeno neiskusnom Deanu Hunjadiju, dosadašnjem načelniku Općine Sveta Marija. Horvat im se zbog odbijanja toliko zamjerio da više nije mogao ni konkurirati za još jedan načelnički mandat u Nedelišću.
Da pasivizira Hunjadija i ekipu koja je stajala iza njega, jer Hunjadi sam doista nikad ne bi imao toliko hrabrosti kandidirati se protiv Perhoča, Perhoč mu je ponudio da bude kandidat za njegovog zamjenika. Isto je učinio i sa Sanjom Krištofić, dosadašnjom načelnicom Općine Strahoninec. No, šteta je već bila učinjena. Ne može se očekivati da će odbačeni ljudi i njihovi simpatizeri glasati za takvog Perhoča, a još manje za ljude koji su ga najprije htjeli smijeniti, a sad ga podržavaju kao njegovi mogući zamjenici.
Pa i kampanja, vjerojatno osmišljena u vrhu stranke, nije bila baš na visini. Glavna poruka s velikih i malih plakata glasila je “Svaka hiža je bitna”, kao da ju je izmislio mešetar za prodaju kuća. Dok se Perhoč, od Matije Posavca stariji 22 godine, bavio nekretninama, jer mu je svaka hiža bitna, dotle je Matija Posavec više bio usmjeren na pokretnine i govorio da mu je svaki čovjek bitan!
Dakle, mlakom i neinventivnom predizobrnom kampanjom (kao što mu je bio i cijeli mandat), a bez izravne podrške središnjice SDP-a (Milanović mu nije došao u službeni posjet ni prije, a ni nakon što je postao premijer), Perhoč kao da je želio da ne pobijedi, kako bi uništio političku karijeru onih koji su ga željeli smijeniti. Naime, ni Strahoninec, ni Sveta Marija poslije ovih izbora više nemaju načelnike iz redova SDP-a, a Dean Hunjadi i Sanja Krištofić ostali su bez posla. No, u stranci ipak ne vjeruju da je Perhoč to mogao tako predvidjeti i odigrati.
On će svoju plaću župana, ako se prije negdje ne uhljebi, primati još šest narednih mjeseci. U tom vremenu sigurno će SDP Međimurja morati dobiti novo predsjedništvo i predsjednika, a to sigurno neće biti Ivica Perhoč koji, kao povjerenik, ipak mora provesti unutarstranačke izbore. Više imena spominje se za funkciju budućeg predsjednika međimurskog SDP-a. Uz Marija Moharića iz Goričana, Nadicu Jelaš iz Strahoninca (oboje su saborski zastupnici), spominje se i ime Mladena Novaka, poduzetnika iz Slakovca, koji je i dosad za partiju odrađivao neke poslove. Ipak, zasad najviše šanse ima Mladen Horvat, dosadašnji načelnik Općine Nedelišće. S obzirom da je poznat kao sposoban rukovoditelj i beskompromisan borac za socijaldemokraciju, od koje se SDP pomaknuo prema liberalizmu, Horvat je idealna opcija koja ponovo može spojiti dvije raskoljene strane. On SDP-u može vratiti ugled kakav je u Međimurju imao prije nekoliko godina.
Inače, u petak je Perhoč predao vlast novom županu Matiji Posavcu i praktično se oprostio od aktivne politike. Oni koji ga dobro poznaju kažu da je već u ponedjeljak, dan poslije izbora, odahnuo, sretan što se svega toga riješio.
Iz dobro obaviještenih izvora u Međimurskoj županiji, u kojoj su svi dosadašnji šefovi upravnih odjela novom županu stavili svoje mandate na raspolaganje, stiže i vijest da će Ivica Perhoč uskoro ipak zasjesti u direktorsku fotelju jednog od javnih poduzeća. Najvjerojatnije će to biti Međimurske vode jer Josip Zorčec odlazi u - mirovinu!
Ivica JURGEC

Izvor: 3033