Arhiva 09.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Sedam "zlatnih žlica" obiteljima Ujlaki i Kučan

U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza, Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Osijek, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, u Osijeku su održani Dani meda u Hrvatskoj u čijem je okviru obilježena 130. obljetnica kontinuiranog izlaženja časopisa Hrvatskog pčelarskog saveza Hrvatska pčela.
Za proizvođače meda i njihovih proizvoda najznačajniji je bio posljednji dan, kada su ti proizvodi ocjenjivani i kada su proglašeni najbolji u toj proizvodnji. Bilo je to XVI. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda, X. ocjenjivanje pakovina meda i pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira te VII. ocjenjivanje kvalitete pića od meda na njegovoj bazi.
Među 169 pčelara iz RH, čiji je med osvojio odličja - zlatne i srebrne žlice te diplome, bilo je i troje Međimuraca. Pčelarstvo Zlatka Ujlakija iz Kotoribe, OPG Pčelarstvo Vladimira Kučana iz Donjeg Vidovca i Željko Trupković iz Čakovca. Ujlaki je u ocjenjivanju prikupio 19,27 bodova (op.a., od mogućih 20), što ga je svrstalo na 14. mjesto u našoj državi, a Kučan je s 18,60 bodova osvojio 36. mjesto.Obojica su ovim bodovima postali dobitnici Zlatne žlice, dok je gospodin Trupković sa 17,53 boda osvojio Srebrnu žlicu i 77. mjesto. Svi su oni dobili i certifikat o ispravnosti, što znači da se njihov med može distribuirati na daljnje tržište. Svo troje odličja su osvojili za bagremov med.
- Žlica se dodjeljuje prema tabeli o postotku čistoće, odnosno kvalitete meda, a ona se dobiva sa što više mladog saća, što zahtijevaju, pored inog, i standardi EU - ističe zlatni Zlatko Ujlaki. Ponosan je što je u svojoj dosadašnjoj proizvodnji meda njegova kvaliteta, odnosno bijelo-zelenkasta boja poput gemišta, tako visoko kotira i što mu je to već četvrta Zlatna žlica, a još je ponosniji što je drugi zlatni njegov zet, izdanak njegove „škole“ koji je Žlicu osvojio treći put. Spomenuo je i drugog zeta, Marijana Cmrečaka iz Kotoribe koji se ove godine nije natjecao, a već u svom vlasništvu ima tri zlatne žlice. Ukupno je u obitelji 10 žlica, u što je velikim dijelom ugrađeno Zlatkovo mentorstvo te završene pčelarske škole koje su im donijele zvanje pčelara. Oni su i članovi čakovečke pčelarske udruge Agacija.
Zlatko je pčelar od 1982. godine - sasvim dovoljno za stjecanje brojnih iskustava u radu s pčelama, konzultaciji stručne literature i s ostalim pčelarima. Smatra da još nije dostigao pčelarski maksimum, a on će s vremenom doći jer je sada umirovljenik sa 61 godinom, dobroga zdravlja, volje i kondicije da se dade u koštac s novim izazovima zvanima pčele. Vladimir (41) je pčelar od 1997. godine, po struci je medicinski tehničar i zaposlen je u Županijskoj bolnici Čakovec. Pored toga, veoma je aktivan u svom mjestu, naročito među ribičima i Vidovskim zlatarima, no pčelarstvo mu je prioritet, pa za svoje prijatelje, odnosno sebe, kaže:
- Neki kopaju zlato po vodi, a ja ga skupljam pomoću pčela.
Obojica kažu da je za uspjeh, odnosno kvalitetu meda primarna kvalitetna ispaša koja se još uvijek može naći, što znači da još uvijek ima nezagađene prirode. Zlatko je mahom pronalazi na ušću Mure u Dravu, a slijedi ga u tome i zet, no ima perioda kada se u potrazi za kvalitetnom pašom razilaze.
Pričali su nam mnogo o čarima pčelarenja jednim okom gledajući zlato koje su poslagali na stolu, ali nisu zaboravili spomenuti niti svoje bračne družice koje s njima „dišu“ za svaku pčelu, svako saće… Zlatkova je supruga Marija i Vladimirova Anita. Vladimir u taj čarobni svijet slatkosti nastoji uvesti svoje sinove Nevena (16) i Aleksandra (6).
- Neven mnoge stvari već „kuži“, ali mu je, pored škole, sada najvažniji karate, dok će mlađi Aleksandar sigurno mojim stopama jer on već toliko toga zna o pčelama kao sigurno nijedan predškolac.

Mladen Grubić

Izvor: 2950