Arhiva 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

SEDMA SMOTRA I UZGOJNI PREGLED MEĐIMURSKOG PSA MEĐIJA

Članovi Udruge Međimurska lastavica 9. svibnja organizirali su u Donjoj Dubravi već tradicionalan uzgojni pregled i smotru malog međimurskog psa Međija. Ovom autohtonom pasminom bavi se jedna od sekcija ove udruge.
Koordinator tijeka smotre bio je Vladimir Čižmešija, uz stručnu pomoć tajnice Vlatke Čižmešije. Pregled se odvijao u dva ringa, pod budnim okom dvojice sudaca - Dražena Kipkea i Dragutina Matulica. Na uzgojni pregled pse je privelo jedanaest vlasnika - Karlo Hunjadi Selendić iz Svete Marije, Luka Radmanić i Renata Fundak iz Kotoribe, Biserka Šestak iz Donjeg Vidovca, Marija Purgar iz Goričana, Andrija Mikloška iz Preloga i Josip Krumpić iz Bogdanovca. Iz Donje Dubrave uzgojno su pregledana četiri pasa vlasnika Domagoja Kuzmića, Dalibora Kunaja, Vladimira Čižmešije i Miljenka Kočiša.
Suci su od jedanaest privedenih jedinki šest pasa ocijenili odličnim, tri su dobila ocjenu vrlo dobar, dok su dva primjerka zbog tjelesnih nedostataka ostala neocijenjena. Kod uzgojnog pregleda jedan pas dobio je „prvu uzgojnu vrijednost“, sedam pasa „drugu uzgojnu vrijednost“, jedan primjerak „treću uzgojnu vrijednost“, dok su dva primjerka dobila zabranu parenja u okviru kontroliranog uzgoja autohtonog Međija.
Smotra i uzgojni pregled u dvorištu Zalanove zgrade sve više dobiva na pozornosti i posjećenosti, u cilju očuvanja izvornih pasa kao vrijednog segmenta međimurske i hrvatske baštine.
Zinka Čižmešija
Snimila Lana Zvošec

Izvor: 2873