Arhiva 22.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

SEDMERO VIJEĆNIKA OPĆINSKOG VIJEĆA U GORIČANU TRAŽI HITNU SJEDNICU VIJEĆA

Nakon što se raspao kvorum (2. rujna), na 26. sjednici Općinskog vijeća Goričana predsjednik Vijeća Mladen Varošanec sazvao je novu sjednicu za 9. rujna, pa je odmah i odgodio. Sedmero oporbenih vijećnika - Ivan Marđetko (nezavisni), Damir Belec, Silvana Špoljarić i Valent Pandur (još bez prisege) iz HNS-a, Marina Stanko (HDZ), Ivan Horvat (HSP) i Stjepan Blagus (HSU), 12. rujna dostavilo je u općinski ured zahtjev temeljen na članku 57. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Goričana za hitno sazivanje sjednice 13. rujna, uz (također u skladu s Poslovnikom) prijedlog dnevnog reda.
Odgađanje sjednice na kojoj je trebalo utvrditi tko sad ima većinu postaje jasnije - uz činjenicu da sjednica nije sazvana ni prošlog tjedna - zašto se oteže sa zakazivanjem nove sjednice.
Naime, sedmero vijećnika već u prvoj točki dnevnog reda predlaže smjenjivanje predsjednika Općinskog vijeća i njegovog zamjenika te biranje novog predsjednika Vijeća i njegovog zamjenika.
Na dnevnom je redu predloženo i donošenje odluke o naknadi općinskom načelniku i njegovom zamjeniku, zatim donošenje odluke o proširenju broja članova skupštine OKP-a Gorinka d.o.o. na pet članova i biranje komisije za financiie i proračun od tri člana.
Dnevnim se redom predlaže i preispitivanje odgovornosti općinskog načelnika Marija Moharića.
Vijećnici I. Marđetko, D. Belec, S. Špoljarić, V. Pandur, M. Stanko, I. Horvat i S. Blagus ocjenjuju da aktualni predsjednik Vijeća u sprezi s načelnikom opstruira rad Vijeća te da iskazuje samovolju, ali i nesanalaženje i neinventivnost u vođenju Vijeća, a odgađanje sjednice vide tek kao instrument kojim se pokušava spriječiti polaganje prisege novog vijećnika i uspostavljanje nove većine.
Za naknadu načelniku Općine sedmero vijećnika u obrazloženju dnevnog reda ističe – u odnosu na rad načelnika – da je neopravdano visoka, a za naknadu njegovom zamjeniku tvrde da je neopravdana.
Zahtjev za proširenje sastava skupštine OKP-a Gorinka već se duže od godinu dana ne pojavljuje na dnevnom redu Vijeća jer načelnik Općine to blokira te samovolno upravlja poduzećem kao jedini član skupštine.
Također, više od godinu dana nema komisije za proračun i financije jer je njeno konstituiranje opstruirano, komisija nije održala niti jednu sjednicu, pa Općinsko vijeće nema vjerodostojne informacije o općinskim financijama.
Na kraju, sedmero vijećnika potpisanih na zahtjevu za hitnu sjednicu Općinskog vijeća Goričana ocjenjuje da načelnik Općine Mario Moharić u svom trećem mandatu ne radi u korist razvoja Općine, nego su mu na prvom mjestu osobni interesi. Poslovanje Općine prepustio je ljudima bez iskustva i kompetencija jer, zbog svog redovnog zaposlenja, nije prisutan u Općini, pa se zato traži preispitivanje njegove odgovornosti. (MB)

Što pokazuje
jedno priopćenje?
Iz ureda Općine Goričan medijima je upućeno priopćenje s potpisom načelnika Marija Moharića koje je zapravo dvostruko zanimnljiva informacija. Piše, naime, da Općina Goričan nastavlja sufinancirati prijevoz učenika i ove godine sa 70 kuna po učeniku te da će se ugovori s prijevoznicima potpisati u listopadu - nakon što Općinsko vijeće donese odluku o izmjenama proračuna, što se očekuje narednih dana. Sjednica Vijeća će, dakle, sudeći po priopćenju, ipak biti sazvana (valjda još ovaj mjesec) jer se u priopćenju navodi i da će spomenuta naknada od 70 kuna za rujan školarcima biti isplaćena u listopadu. (mb)

Izvor: 2943