Arhiva 26.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠENKOVEC: Levačiću ne vrijede ni dvorana ni vatrogasci

Tlak i temperaturu vijećnicima Općinskog vijeća Šenkovec ponovo je svojim diskusijama i ponašanjem digao vijećnik Franjo Levačić (HDZ) iz Knezovca. Na sjednici održanoj 11. prosinca u raspravi o prijedlogu proračuna oštro se suprotstavio prijedlogu dogradnje dvorane šenkovečkog sportskog doma u Gorčici. Nakon toga je iskritizirao šenkovečke vatrogasce i na kraju zaprijetio tužbom Općini, vezano uz u proračunu predviđena sredstva za vatrogastvo.
Prije Levačića, proračun je pohvalio čak i uvijek kritičan nezavisni vijećnik Krešimir Trojko koji je, među ostalim, rekao:
- Ovo je prvi proračun koji ima elemenata zbog kojih bih ja mogao dići ruku za njega. Napravljen je tako što nam je na raspolaganju samo ono što imamo, i to podržavam. Druga stvar je trošenje sredstava. Smeta me kad se tijekom godine neke stavke probiju, pa se onda nekome drugome uzme. Nije u redu što jedino s Medikolom imamo potpisan ugovor za specijalističke zdravstvene usluge, a ne i sa svima ostalima koji ih pružaju.
Nakon njega, svoje viđenje dogradnje dvorane u Šenkovcu dao je Franjo Levačić te je izjavio:
- Šenkovec zaslužuje sportsku dvoranu koja ima dimenzije prave dvorane. Ja za ovakvu neću glasati. Ta dogradnja znači da radimo nešto na silu, a ja nisam za to. To nikad neće biti prava sportska dvorana. Dogradnja je za mene samo bacanje novaca.
Načelnik Vladimir Novak (HNS) odgovorio mu je da će takva dvorana zadovoljavati općinske potrebe.
- Sve općine i gradovi koji imaju prave sportske dvorane imaju probleme s njihovim održavanjem koje je jako skupo. Nama ne treba veća sportska dvorana, nego se moramo izboriti za novu školu i školsku sportsku dvoranu.
Nezavisni vijećnik i predsjednik povjerenstva za proračun i financije Miljenko Topličanec podržao je načelnika, rekavši:
- Slažem se s načelnikom. Bavim se sportom i mislim da nama ne treba veća dvorana. Ona mora biti funkcionalna za sportove koje mi imamo. Velike dvorane su veliki trošak, pa dvoranu moramo prilagoditi potrebama naših korisnika.
Diskusiju o dvorani Levačić je završio konstatacijom da se dogradnjom postojećeg objekta neće moći dobiti niti takva dvorana o kakvoj su govorili Novak i Topličanec. Šenkovečki prijedlog proračuna kao razvojni i socijalni pohvalio je i vijećnik Antun Juras (HSU). Napomenuo je jedino da je, s obzirom na stanje u Županiji i zemlji, socijalni dio vjerojatno trebalo još malo povećati.
Rasprava o proračunu zaoštrila se na pitanju izdvajanja sredstava za vatrogastvo. Vijećnik Franjo Turk (HSLS) predložio je dva amandmana. Prvi se odnosio na preraspodjelu predviđenih sredstava za DVD Knezovec i DVD Šenkovec. U predloženom proračunu, za DVD Knezovec bile su planirane 83.000 kuna, a za DVD Šenkovec 40.000 kuna. Turkov prijedlog bio je da se za Šenkovec planira 60.000 tisuća, a za Knezovec 63.000 kuna. Drugi Turkov amandman odnosio se na izdvajanje 5.000 kuna za Udrugu mladih Šenkovca. U diskusiju se uključio Levačić koji je prvo zamolio načelnika i predsjedavajućeg Vijeća Miju Belužića (SDP) da pročitaju planove rada dvaju DVD-a za 2013. godinu te dodao:
- Moj prijedlog je da se DVD Šenkovec ukine jer od njega nema koristi. Niti imaju djecu, niti imaju mladež, niti su bili na natjecanjima. Knezovec je s dobrovoljnim radom, 6.000 radnih sati, uštedio 100.000 kuna. Mislim da to može potvrditi i zapovjednik Meglić. Turkov amandman besmislen je. Nisam protiv Šenkovca i slažem se s načelnikom da se vodi računa o tome gdje je u svemu tome Šenkovec, a gdje Knezovec. Možemo im čak i izglasati sredstva, ali vidjet ćemo što će oni raditi. Oni su totalno neaktivni i ne prihvaćam taj amandman.
Nakon toga, načelnik Novak prihvatio je Turkove amandmane, a Vijeće je izglasalo prijedlog proračuna s glasovima svih vijećnika, osim Levačićevog. Nezadovoljan takvim ishodom, napustio je sjednicu, uz izjavu da će podnijeti tužbu vatrogasnoj inspekciji.
R. Topličanec

Levačić podnio tužbu

Odmah drugi dan nakon sjednice, Franjo Levačić podnio je tužbu vatrogasnoj inspekciji koju je najavio napuštajući sjednicu Općinskog vijeća. To nam je i potvrdio načelnik Vladimir Novak koji je rekao da je inspekciju obavijestio o izdvojenim sredstvima za vatrogastvo. Prema kriteriju od 5 posto izvornih prihoda Općine, šenkovečka Općina dužna je za vatrogastvo u 2013. godini izdvojiti 180.000 kuna. U proračun je stavljeno 213.000 kuna, odnosno i više od potrebnih 5 posto. Osim spomenutog iznosa od ukupno 123.000 kuna, izdvojeno je još 40.000 kuna za kredit za putničko vatrogasno vozilo za potrebe DVD-a Knezovec te još 50.000 kuna za garažu za vatrogasna vozila DVD-a Knezovec. (rt)

Izvor: 3009