Arhiva 18.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

ŠENKOVEC: Park Europske unije

Na sam dan ulaska Hrvatske u posebno za političke elite željenu integraciju, u ponedjeljak 1. srpnja dio Šenkovca, zvan Budina, dobio je zanimljivo osmišljen prostor – nazvan Park Europske unije.
Idejni začetnik i autor projekta je šenkovečki općinski vijećnik te profesor geografije i povijesti Mario Šestak, a rezultat njegove zamisli svečano je otvoren uz nazočnost najviših županijskih i općinskih dužnosnika te brojnih mještana.
- To je dosad bio neiskorišten prostor. Osmislio sam šetnicu, izvor, drveni most, kameni labirint, križ… Svaki od tih elemenata simbol je nečega. Primjerice, šetnica s 12 žutih grmova simbolizira 12 zvjezdica Europske unije. Kameni labirint podsjetnik je na duge pregovore, ali i staru europsku civilizaciju, dok križ ima dvostruko značenje. Simbol je kršćanske civilizacije, ali i dviju međimurskih prometnica – prve željezničke pruge Kotoriba - Čakovec - Macinec te moderne autoceste koja naš kraj povezuje s drugim dijelovima Europske unije, kaže profesor Šestak.
Načelnik Šenkovca Saša Horvat naglasio je kako Park predstavlja poklon mještanima, ali i trajnu uspomenu na ulazak Hrvatske u EU. Ujedno je najavio da će mu se pridodati još neki elementi, poput igrala za djecu, ali i betonskih roštilja na kojima će mještani i drugi namjernici moći održavati piknike.
Radove na uređenju Parka EU potpomogle su Hrvatske vode, izveli djelatnici Hidrogradnje te oni zaposleni na javnim radovima. Općina je financirala manji dio.
- Ovakav projekt, na kojem su se okupili politika, javni sektor i građani zapravo je i formula uspjeha, odnosno način kako se radi u Europskoj uniji, poručio je na svečanosti međimurski župan Matija Posavec.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3038