Arhiva 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

SERDAHELJ: Međimurska gibanica u Mađarskoj

U mađarskom pograničnom naselju Serdahelju održan je 14. festival gibanice koji iz godine u godinu poprima sve šire razmjere, a u prvi plan stavlja žene-domaćice koje se natječu u spremanju te popularne poslastice. Događaj je to kojem su nazočili brojni Međimurci predvođeni  županom Matijom Posavcem, a tu su bili i načelnici svih donjomeđimurskih općina.

Stjepan Tišler, načelnik Serdahelja, biranim je riječima pozdravio goste, a u ime Međimurske županije nazočnima se obratio župan Posavec, dok je dobru suradnju  Serdahelja i donjomedimurskih općina istaknuo je Mario Moharić, načelnik Općine Goričan i saborski zastupnik.

Nakon otvaranja Festivala, uz pratnju Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava te mažoretkinja Goričana, svi su se uputili na otvaranje novouređenog prostora u kuriju Fedak. Nagrađen burnim pljeskom, prostore je otvorio Matija Posavec.

- Granice i rijeke ponekad su prepreka i ograničenja, no, kada ima volje i želje za suradnjom, tada spajaju žitelje s obje strane. Upravo je suradnja načelnika Serdahelja s načelnicima donjomedimurskih općina primjer cijeloj Hrvatskoj kako se zajedno realiziraju brojni projekti, na dobrobit žitelja tih općina, i na tome svima čestitam. Uz domaće kuharice, svoje vještine u spravljanju gibanice ovdje su predstavile i žene iz Donje Dubrave i Goričana.

Dan je nastavljen folklornim programom na velikoj pozornici pod šatorom na kojoj je bio koncert Bojana Jambrošića i njegovog sastava, a potom i veliki vatromet.

Izloženi su i predmeti lončara i drvorezbara.

M. Grubić

Izvor: 3095