Arhiva 16.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

"SIGURNO U PROMETU": Našima treće mjesto

Pula je krajem svibnja bila domaćin 19. državnog natjecanja Sigurno u prometu. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja bila je pulska Osnovna škola Veli vrh.Ove je godine u natjecanje bilo uključeno više od 20.000 učenika petih i šestih razreda iz 250 škola. Međimursku su županiju predstavaljali dvije prvoplasirane djevojčice i dva prvoplasirana dječaka sa županijskog natjecanja održanog početkom svibnja u Osnovnoj školi Štrigova - Gloria i Jana Kovač (OŠ Donji Kraljevec - mentorica Nevenka Reif), Lovro Hozmec (OŠ Strahoninec - mentor Boris Tomašić) i Dino Dolenec (OŠ Donji Kraljevec - mentorica Nevenka Reif). U ekipnom su poretku zauzeli izvrsno treće mjesto u konkurenciji ekipa iz svih hrvatskih županija i Grada Zagreba. I u pojedinačnom poretku osvojili su uglavnom do 10. mjesta, a najbolja je bila Gloria Kovač s osvojenim 4. mjestom. Kako mladi Međimurci već dugi niz godina na državnim natjecanjima ostvaruju blistave rezultate (bilo je do sada i nekoliko prvaka) u ovoj prometno-edukativnoj manifestaciji, nameće se logičan zaključak o nastavku dobrog rada s najmlađima u području prometne kulture u osnovnim školama naše županije. Zasluge za to prije svega pripadaju njihovim učiteljima - mentorima, u suradnji s Autoklubom Čakovec, Policijskom upravom međimurskom i nadležnim službama Županije koji su i ovom prigodom osigurali sredstva za nabavku trenirki i majica za članove naše ekipe.
Glavni cilj ove manifestacije je educirati školsku djecu kako bi se smanjile nezgode i stradavanja najmlađih u prometu. To je i glavni razlog što je Hrvatski autoklub pokrenuo takav program, s ciljem da ga prihvate i nadležne državne institucije s obzirom da u pedagoškim standardima Republike Hrvatske ne postoji nijedan sličan program. To je još važnije ukoliko se zna da je razdoblje od 2011. godine do 2020. godine proglašeno Desetljećem sigurnosti u cestovnom prometu UN-a, s ciljem 50-postotnog smanjenja žrtava u prometu.
Na drugo se mjesto plasirala ekipa Zadarske županije, dok je najbolja bila ekipa Grada Zagreba. Republiku Hrvatsku na europskom će natjecanju u Parizu, koje će se održati u rujnu, predstavljati ekipa od dvije najbolje djevojčice i dva najbolja dječaka.
U pratnji naše ekipe na ovogodišnjem natjecanju u Puli bili su mentorica Nevenka Reif te Neno Ban, djelatnik Autokluba Čakovec. Organizatori natjecanja Sigurno u prometu 2011. bili su Hrvatski autoklub, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo unutarnjih poslova, dok je domaćin bio Autoklub Pula - Rovinj.
B. Tomašić

Izvor: 2929