Arhiva 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Simentalka Branka otelila trojke!

Nada i Dragutin Žarković u Držimurcu na svom obiteljskom gospodarstvu drže trenutno dvadeset tri simentalske krave. Zapravo, jedanaest je muznih krava, pet je bređih junica koje po oteljenju trebaju ući u mužnju, tu su još četiri manje telićke, a prošle nedjelje njihova četverogodišnja krava Branka otelila je – trojke! Jednog bikića i dvije telićke koji su još malo nesigurni na nogama, ali uz brigu i pažnju vlasnika, uskoro će biti i te kako živahni.
Brige je sad puno, kaže Nada, jer telad nije uz kravu, već u posebnom boksu:
- Ne hranimo ih zamjenicom, nego ja podojim, pa im onda dajemo mlijeko na muzeke... To je briga, ali nama nije teško jer nas dvoje imamo samo štalu na brizi, sve ostalo – sa zemljom i traktorima, obavi naš sin Dejan bez kojega – makar je zaposlen, pa doma radi nakon posla – ne bismo mogli gospodariti.
No, Dragutin kaže da na gospodarstvu nisu sad prvi put od jedne krave dobili više od jednog teleta:
- Dvadeset pet godina smo u poljoprivredi, a sad je prvi put da nam krava ima trojke. Imali smo već dva puta dvojke jer dobre krave imamo, brinemo za njih. Dobro da nam je, kad se krava telila, došao pomoći susjed Josip Horvat. Kad je rukom krenuo po tele, malo mu je bilo čudno. Rekao je da nije jedno, a nisu niti samo dva. Otelila se Branka brzo i kako vidite - sve je u redu. (Marijan Belčić)

Izvor: 2866