Arhiva 02.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Sindikat protiv MTČ-ovog direktora Krajačića

Žele stečaj pod svaku cijenu?

Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske ponovo je proteklog petka sazvao konferenciju za novinare i otvorio novi sukob s Upravom MTČ Tvornice čarapa. Savo Šmitran, regionalni povjerenik Sindikata TOKG-a, ovaj se put obrušio na politiku menadžmenta MTČ-a Tvornice dječje trikotaže Prelog koja je u većinskom vlasništvu MTČ Tvornice čarapa. Direktor preloškog MTČ-a, u kojem radi oko 150 ljudi, je Ivan Krajačić (Krajačić je direktor i u MTČ Tvornici čarapa, op. nov.), a na udaru Sindikata našao se zbog nedavnog otpuštanja pet sindikalnih predstavnica u Čarapariji.
Prema riječima Save Šmitrana, u MTČ-u u Prelogu proteklog je tjedna direktor Krajačić ponovo ozbiljno prekršio pozitivne zakonske propise na štetu radnika. Prema Šmitranu, Krajačić je proteklog tjedna, uz dobre vijesti o isplati polovice plaća za srpanj, donio i vijesti da tridesetak radnica iz Preloga mora preseliti u MTČ Tvornicu čarapa Čakovec. Radnicama je ponuđen sporazumni raskid ugovora o radu u Prelogu i potpisivanje novog u Čarapariji bez, tvrdi Šmitran, mogućnosti da se radnice očituju o ponuđenim opcijama i bez savjetovanja s Radničkim vijećem. Istovremeno, započelo je i seljenje strojeva.
Šmitran je skeptičan prema obrazloženju Uprave da se radnici iz Preloga u Čakovec preseljavaju jer je u Čarapariji došlo do značajnog povećanja obujma posla budući da iz Preloga s radnicima i strojevima seli i proizvodnja dječje trikotaže. Sindikalisti zato “opravdano sumnjaju” da direktor Krajačić “svjesno obmanjuje državne institucije, odnosno Državno odvjetništvo i Državni inspektorat, zbog državne potpore koju je Čaraparija dobila za 2009. godinu”.
Državna potpora podrazumijeva obvezu neotpuštanja radnika najmanje godinu dana.
Regionalni sindikalni povjerenik također je pobrojao obveze jedne i druge tvornice prema državi s osnova neuplaćenih poreza i doprinosa, kao i hipotekarna opterećenja imovine, a ponovo je spomenuto da je i jedno i drugo društvo već odavno “zrelo za stečaj”. Vezano za ranije otpuštene predstavnice radnika u Čarapariji, napomenuo je da se čeka eventulna odluka Uprave o povratku istih na posao.
V.Trstenjak

Osim deklarativne brige za radnike, posljednja događanja na relaciji MTČ Tvornica čarapa - Sindikat TOKG-a, otrivaju i mnogo više nego što sami akteri žele priznati. Osobna netrpeljivost između predsjednice STOKG-a Hrvatske Svjetlane Šokčević i obitelji Krička seže unatrag nekoliko godina, od vremena u kojem je Šokčevićki zabranjen ulazak u krug tvornice, a nekako u to vrijeme razišli su se i STOKG i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Sindikalni povjerenik Franjo Veble svojevremeno je na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća tražio da Porezna uprava obzani dugovanja tekstilnih i obućarskih tvrtki prema državi, a protiv “nepoznatih osoba u gradovima i općinama” (zapravo direktora tekstilnih poduzeća) Državnom je odvjetništvu podnio i kaznene prijave. Sindikat tekstila nikad to nije zaboravio Vebleu (pa ga se optužuje i za formiranje “paralelnog” sindikata u Čarapariji), a čini se da forsiranjem stečaja u Čarapariji STOKG sada želi umiriti vlastitu lošu savjest jer su se (pre)dugo vremena opirali stečaju u MTČ Tvornici rublja i MTČ-u d.d.
Tamo je stanje bilo daleko teže, ali se na obje oči žmirilo i dopuštalo nezakonita plaćanja preko sindikalnog računa. STOKG , što zbog gašenja radnih mjesta, što zbog drugih razloga, svaki dan gubi sve više članova, pa se tjeranje inata čini kontraproduktivnim. Izvorna uloga zaštite radničkih prava sve se više razvodnjava u difamiranju “nepoželjnih” poslodavaca. Skretanje pozornosti na Čarapariju upravo u ovom trenutku, htjeli mi to ili ne, u prvi plan gura čakovečki Čateks u kojem Čaraparija ima značajan kapital na koji ne može utjecati jer nema nikoga u upravljačkoj strukturi niti u Nadzornom odboru. U slučaju stečaja Čaraparije, taj bi utjecaj i teoretski i praktično bio ravan nuli. Uskoro će se u Čateksu održati skupština dioničara na kojoj će se odlučivati i o tim stvarima, a znakovito je da se Čateksov sindikalni povjerenik Nenad Leček (ujedno i potpredsjednik STOKG-a na nacionalnoj razini) redovito pojavljuje na konferencijama posvećenim MTČ Tvornici čarapa. Upitan hoće li Čaraparija “dobiti” dva, ili tri člana u NO-u Čateksa, što im i pripada sukladno vlasničkom udjelu, Leček je diplomatski odgovorio da se “sada vidi da je bit problema u Čarapariji i da je sada dokazano da takav poslodavac kakav je Čaraparija Čateksu ne treba”. Ovako, ispada da je trenutak napada na Čarapariju posložen tako da se prije skupštine Čateksa Čaraparija pokaže u što gorem svjetlu. Daleko od toga da je u Čarapariji stanje radničkih prava na zadovoljavajućoj razini, ali i jedna i druga strana morale bi pokazati malo više kompromisa jer ipak je u pitanju petstotinjak radnih mjesta i opstanak zadnjih ostataka bivšeg tekstilnog diva. (vt)

Izvor: 2888