Arhiva 09.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Siromašna Županija, siromašniji vozini park

Nakon što je Međimurje dobilo status županije, čelni ljudi počeli su razmišljati i o statusnim simbolima – jer ipak, ne može se jedan župan voziti u bilo kakvom automobilu jer bi to valjda pružalo lošu sliku. Ali Međimurci, skromni kakvi već jesu, nisu niti u tome pretjerivali. Tako je prvi međimurski župan Marijan Ramušćak, nakon dolaska na tu dužnost, za potrebe svojih službenih putovanja u svojstvu župana izabrao i kupio vw passat koji je “umirovljen” za vrijeme župana Branka Levačića. Levačić je pred Županijom parkirao renault velsatis i dva plava ford focusa. “Čudna boja” velsatisa nije se svidjela Levačićevom nasljedniku Josipu Posavcu. Renault nije bio mnogo korišten, prešao je tek 15-ak tisuća kilometara, a njegovo održavanje pojelo je poprilično novca. Velsatis je Posavec “proslijedio” razvojnoj agenciji koja ga je prodala za otprilike 150 tisuća kuna. U to je vrijeme prodan i Ramušćakov passat, kao i cijelo desetljeće stara opel vectra, a umjesto njih, Posavec je odlučio nabaviti tri ford focusa za službenike županijskih ureda i jedan luksuzniji primjerak automobila za dulja službena putovanja. Posavec je izabrao crni BMW serije 5.
Crn, brz i skup
BMW 530 xd, uzet u srpnju 2007. godine na operativni leasing, izazvao je brojne polemike, što zbog cijene, što zbog prigovora kako županu nije potreban toliki luksuz. Na kraju balade, ispalo je da je BMW, koji je do sada prešao 155.000 kilometara, porezne obveznike koštao točno 699.400 kuna.
Naime, prve tri godine operativni leasing iznosio je 11.350 kuna mjesečno te je produžen za još godinu dana po mjesečnoj rati od 11.400 kuna. Tijekom trajanja operativnog leasinga Županija, osim goriva, nije imala nikakve dodatne troškove korištenja vozila (servis, registraciju, rezervne gume i sl. plaćala je leasing kuća).
Aktualni župan Ivica Perhoč, nakon što je zasjeo u najveću fotelju u Županiji, pokušao se riješiti BMW-a, ali se ipak predomislio, pa je - uz troškove leasinga, trebalo izdvojiti još 154 tisuće kuna za otkup vozila od leasing kuće, što je i učinjeno, pa je crni BMW postao vlasništvo Županije. Tako se vozni park Županije u ovom trenutku, uz BMW, sastoji od četiri crna ford focusa (također su uzeti na operativni leasing, a otplaćeni su početkom 2011.) i dva plava focusa prve generacije koji su kupljeni za vrijeme Branka Levačića te caddy kupljen prije 10-ak godina. Prosječna starost vozila je 6 godina, a svi - bez izuzetka, imaju preko 100 tisuća prijeđenih kilometara. Zanimljivo je da Županija ni s jednom tvrtkom nema potpisan ugovor o održavanju vozila, a budući da su vozila nabavljena kod AMC-a Međimurje, kod njih su i servisirana. S izuzetkom BMW-a koji je kupljen kod Baumgartnera, gdje se i servisira. Servis BMW-a stoji oko 2 tisuće kuna.
U Županiji zasada ne razmišljaju o obnovi voznog parka. Raspored korištenja crnih službenih fordova koje službenici koriste za teren radi se u uredu župana kod pročelnika Davida Vugrinca. Vugrinec tvrdi kako vožnje nastoje kombinirati tako da na dulje rute u automobil stave više ljudi. Kad je u pitanju BMW, njega se baš ne vidi puno na cesti, a koriste ga uglavnom župan i zamjenik Matija Posavec te pročelnici ureda samo za dulja putovanja i povremene odlaske za Zagreb.
Vlado Trstenjak

ŠTEDNJA
Sve donedavno, izlazilo se ususret raznim udrugama kojima su se na korištenje davali županijski automobili. Iz više razloga, a najviše zbog štednje, to je u značajnoj mjeri smanjeno. Sada se automobili udrugama ili poduzeću, koje nije županijsko, ili povezano sa Županijom, daju bez cestarine i goriva - tko ga koristi, mora to sam i platiti. To su uglavnom vikendi kada udruge idu na razne seminare - jedan je primjer Udruga Kalinka čije predstavnice dosta često na seminare idu županijskim autima. (vt)

ŽUPAN PERHOČ U POLIĆU

Župan Perhoč po Međimurju i na kraće relacije uglavnom se vozi sam u svom deset godina starom poliću koji se nakon 150 tisuća prijeđenih kilometara polako počeo raspadati. Perhoč si ne obračunava putne troškove, a dosta rijetko koristi i službenog vozača.
Ne voli da ga voze, a najduže službeno putovanje službenim BMW-om koje su si priuštili županijski čelnici bilo je županovo i putovanje pročelnika Vugrinca prije dvije godine u jedno mjesto blizu Stuttgarta.

DOŽUPAN POSAVEC UVIJEK U FOKUSU

Matija Posavec često, umjesto službenog, koristi i vlastiti BMW, za što si ne obračunava naknadu, a najčešće ga se može vidjeti u fordu fokusu registarskih oznaka ČK 409 EF koji je prešao 106 tisuća kilometara. Posavec ima pravo koristiti fokus 24 sata dnevno, ali ga obvezno vraća u garažu nakon kraja radnog vremena ili službenog puta. (vt)

DRŽAVNA UPRAVA PREFERIRA VOLKSWAGENE

U Uredu državne uprave, čija su vozila parkirana u garažama nasuprot županijskim, prema očitovanju predstojnika Branimira Posavca, nemaju službenog vozača, već svi korisnici službenih vozila, uključujući tu i predstojnika, sami upravljaju vozilima. Osim službenicima Ureda, službena vozila na raspolaganju su i službenicima drugih tijela državne uprave koja imaju svoje službenike na području Međimurske županije, a nemaju svoja vozila ili ih imaju nedostatan broj. Vozila VW passat i polo u pravilu se koriste za službena putovanja izvan područja Međimurske županije. Od voznog parka, Ured državne uprave raspolaže s 8 automobila.
U vlasništvu imaju 11 godina staru volkswagen boru, dvije škode fabije 1,2 iz 2007. godine i jedan polo kupljen 1999. godine. Krajem 2011. godine, na leasing je uzet pasat, a na leasing su 2008. uzeli i dva pola i caddy. (vt)

Izvor: 2998