Arhiva 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

SIROMAŠTVO: ČAK 7.026 NEZAPOSLENIH!

Ako su pokazatelji kretanja na tržištu rada u Međimurju za prosinac prošle godine bili sumorni, za siječanj su već alarmantni. Broj nezaposlenih u Međimurju u siječnju je premašio psihološku barijeru od sedam tisuća, dosegao je 7.026 ljudi. To je za 547 osoba ili za čak 8 i pol posto više nego u prosincu 2009. godine. Takav mjesečni porast ne bilježi se nekoliko posljednjih godina, rekao je na redovnoj konferenciji za medije čakovečke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vladimir Zebec, njen pročelnik. Broj nezaposlenih za čak 1.648 osoba veći je nego u siječnju prethodne godine, što je porast od 30,7 posto. Na evidenciju Područne službe u siječnju je stiglo 897 osoba, od čega 718 iz radnog odnosa. S evidencije je brisano 350 osoba, od toga njih 124 zato što su se zaposlile. Najznačajniji i najrječitiji pokazatelj kretanja na tržištu, tzv. barometar zapošljavanja tako je izrazito negativan, za 594 radna mjesta. Nagli pad zaposlenosti kao posljedicu ima i skokovit rast broja korisnika novčane naknade - njih je u siječnju bilo 2.704, što je za 319 ili za 13,4 posto više nego u prosincu i čini 38 i pol posto ukupnog broja nezaposlenih. Korisnicima je na ime naknade u siječnju bilo isplaćeno 4,16 milijuna kuna, u prosincu su naknade iznosile 3,65 milijuna kuna. Tračak dobroga u svemu je da je država osigurala potreban novac i ove se naknade isplaćuju uredno, rekao je Zebec. Ocijenio je da nepovoljnim kretanjima na tržištu rada nije kraj jer su potrebe koje iskazuju poslodavci male. Određen pomak nabolje na strani ponude radnih mjesta treba očekivati u proljeće, s otvaranjem sezone radova u građevinarstvu, u poljoprivredi i u turizmu, rekao je.

U ožujku treći sajam poslova

Zebec je najavio ovogodišnji sajam poslova, već treći za redom, koji tako postaje i tradicija. Prva dva dala su dobre rezultate, rekao je Zebec jer se nakon njih pokazao lagan porast zanimanja za upise u deficitarna zanimanja, ona u kojima je zajamčeno da završetak školovanja ne vodi do čekanja na burzi. Mjesec ožujak u HZZ-u je mjesec ovih sajmova, održat će se 22. Sajam za međimursku županiju održat će se u srijedu, 24. ožujka, od 10 do 16 sati u sportskoj dvorani Graditeljske škole, ali ovaj put u samoj dvorani, a ne u njenom predvorju, kako je to bilo za prva dva sajma. Očekuje se sudjelovanje 75 izlagača, od čega će većinu činiti poslodavci, ali će tu biti i druge institucije koje izravno ili neizravno sudjeluju na tržištu rada, srednje škole, Obrtnička i Gospodarska komora, razvojne agencije i udruge civilnog sektora. Sudjelovanje su već najavili tradicionalni partneri, ponuditelji radnih mjesta u u turističkoj sezoni na Jadranu, dok je Međimurska županija potvrdila da će ponovo biti glavni pokrovitelj sajma. Razmišljalo se već i o tome da se sajam podigne na međunarodnu razinu, rekao je Zebec. Interes za sudjelovanjem pokazale su i srodne institucije u Mađarskoj i Sloveniji s kojima naša područna služba HZZ-a ima vrlo dobru prekograničnu suradnju. No, od tog se zasad odustalo, zbog ograničenja krize.
Dražen Kovač

Nastavlja se program poticanja zapošljavanja

S 8. veljače nastavljeno je s provedbom mjera Nacionalnog programa za poticanje zapošljavanja za 2009. i 2010. godinu, rekla je Marina Kodba, stručni suradnik za analitiku i statistiku Područne službe HZZ-a. Mjere programa usmjerene su prije svega na poticanje zapošljavanja, sufinanciranje i financiranje obrazovanja te sufinanciranje i financiranje programa javnih radova. Prvenstveno uključuju dugotrajno nezaposlene osobe, kao i druge skupine teže zaposlivih osoba kojima prijeti socijalna isključenost, ali i zaposlene kojima prijeti gubitak posla. Za ovu je godinu na državnoj razini predviđen obuhvat od 7.746 osoba, za što je u državnom proračunu osigurano 120 milijuna kuna. Dosadašnje iskustvo pokazuje da je naša područna služba po uspješnosti u provedbi mjera u samom vrhu među područnim službama, a očekujemo da će se tako nastaviti i ove godine, rekla je Marina Kodba. Dodala je da se nastavlja i provođenje nacionalnog programa za Rome. Njime će biti obuhvaćeno 260 osoba, za što je osigurano 4,9 milijuna kuna, u čemu će naša područna služba također imati značajan udio. Poslodavci zainteresirani za mjere poticanja zapošljavanja potrebne informacije mogu dobiti na telefone 396-818 i 396-819 ili osobnim posjetom sjedišta službe u Ulici Josipa bana Jelačića 1 u Čakovcu. Može se dogovoriti i posjet djelatnika službe zainteresiranoj tvrtki. Sve se informacije može naći i na internet stranici www.hzz.hr .

Dva projekta prekogranične suradnje

Marina Kodba izvijestila je i da su u sklopu programa IPA – prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske odobrena dva projekta u kojima sudjeluje i Područna služba HZZ-a. To su projekt Mobile Region: Jačanje konkurentnosti prekograničnog tržišta rada, kojem je nositelj Međimurska županija. Ukupna mu je vrijednost 211 tisuća eura, a udio službe nešto manje od 27 tisuća eura. Drugi je projekt Suradnja bez granica: Mađarsko-hrvatska ekspertna akademija, za promicanje prekogranične suradnje između stručnjaka za razvoj ljudskih resursa. Nositelj projekta je Zavod za zapošljavanje Južnog Zadunavlja iz Mađarske. Ukupna mu je vrijednost 200 tisuća eura, a udio naše službe 16 tisuća.

Izvor: 2860