Arhiva 28.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Odgovorni za poplavu analizirat će svoj rad!?

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Poslovničko nasilje župana Perhoča!

U maniri najboljih političkih majstora, međimurski župan Ivica Perhoč uspio je na noge dignuti oporbu svojim inzistiranjem da mu se omogući da pred Skupštinom Međimurske županije, čija je sjednica održana proteklog četvrtka, podnese informaciju o nedavnoj poplavi. Županovo informiranje vijećnika o poplavi dovelo je do toga da i prije nego je sjednica započela HDZ zatraži deset minuta pauze. Naime, oporba je tražila da se ta točka uzvrsti u dnevni red kako bi se problematika detaljno raspravila, ali to nije prošlo, pa je župan vijećnicima ipak pokušao pojasniti tko je i za što kriv kod protekle poplave. Istina, Perhoč je obećao da će biti prilike da “to definiramo kao točku dnevnog reda”. Nije se, međutim, izjasnio kada će i hoće li zaista tako i biti.
Uglavnom, ponovio je kronologiju događanja i poduzetih radnji, najavio da će se riješiti i pitanje odgovornosti krivaca. Priznao je pritom da su najorganiziraniji u cijeloj ovoj priči bili dobrovoljni vatrogasci, a da je sustav funkcioniranja zaštite i spašavanja loš.
- Proglasio sam izvanredno stanje, aktivirao sam one snage koje su tražene u tom trenutku.Svima onima koji sada dijele lekcije što treba i što bi trebalo raditi poručujem neka uzmu propise u ruku, da znaju da tog trenutka na scenu stupa stožer Općine – ako Općina ne može aktivirati snage, traži Županiju za aktiviranje pojačanih snaga.
Općinski stožer rukovodio se svojom procjenom koju je imao i funkcionirao je po procjeni koju je usvojilo Općinsko vijeće Nedelišća. Ako moja ostavka rješava bilo kakav problem, onda je rješenje vrlo jednostavno, ali smatram da vrlo ozbiljno treba nastupiti, napraviti detaljnu analizu. Odgovornosti će biti, bit će i krivaca, zborio je župan i svojim nastupom uskratio mogućnost oporbi da mu skupštinskom raspravom, na koju se oporba sigurno pripremala od poplave, “vadi mast”. Dodatno je “sol na ranu” oporbi Perhoč nasuo kad je objavio da je osnovao povjerenstvo za istraživanje poplave. Vladimir Ivković (HDZ) zatražio je da povjerenstvo osnuje Skupština, a ne župan, ali je i ta njegova inicijativa bila preglasna.
Osim što je uspio progurati vlastito viđenje događaja i odgovornosti, svojim nastupom župan je prilično umrtvio ostatak sjednice iako su na dnevnom redu bile prevažne teme kao što su rebalans proračuna za ovu i proračun za iduću godinu, prijedlog odluke o usklađivanju djelatnsoti Županijske bolnice Čakovec, prodaja nekretnine, kratkoročno zaduženje...
Uzalud je oporba raspravljala i bila protiv (a o proračunu i rebalansu su se izjasnili svi klubovi). Dnevni red odrađen je većinom glasova.
Vlado Trstenjak

ŽUPANOVO
POVJERENSTVO
Analizirat će svoj rad?!
Župan Ivica Perhoč donio je rješenje o imenovanju povjerenstva za analizu izvanredne situacije – poplave u Pušćinama, koje bi, pretpostavljamo, trebalo detaljno analizirati događaje i utvrditi odgovornost. Povjerenstvo ima 17 članova, a na čelu su predsjednik Ivica Perhoč i zamjenik Matija Posavec. Članovi su Alan Resman, Mladen Horvat, načelnik Općine Nedelišće, Darko Dania, zamjenik načelnika, Franjo Logožar, zapovjednik Civilne zaštite Općine Nedelišće, Damir Posavec, VMO Pušćine, Dražen Bence i Milan Herceg, predstavnici mještana Pušćina, Leonard Sekovanić i Ladislav Grđan iz Hrvatskih voda, Tomislav Pintarić iz HE Čakovec, Ratko Ivković iz HEP-a, Ladislav Söke iz PU za zaštitu i spašavanje, Krunoslav Gosarić, načelnik PU međimurske, Ivan Krištofić, Županijski vatrogasni zapovjednik i Ljubomir Kolarek, veterinarski inspektor.
Gotovo svi oni koji su označeni kao odgovorni za lošu pripremu obrane od poplave. Tako će oni analizirati sami sebe!

- Dakle, vi ste danas mogli donijeti zaključak da mi moramo izaći van, a kad govorim vi-mi, govorim o vlasti i oporbi. Imate ruke, ne poštujete Poslovnik. Nećete u Poslovniku naći rješenje po kojem bi bilo dopušteno ovakvo jednostrano obraćanje, ovo je jednoumlje. U Poslovnik smo ugradili odredbe po kojima ispada da o svemu odlučuje župan. Pa onda čitamo u novinama kako je “ovo skupština koju bi trebalo zaboraviti”. Za razliku od Zagreba ili drugih koji sve više ovlasti daju Skupštini, mi smo sve ostavili županu i to se sad odvija negdje na nepoznatom mjestu. Imamo nepoznate odluke, imenuju se nadzorni odbori, školski odbori, članovi skupština trgovačkih društava, sve bez znanja Skupštine, mislim tu na oporbu, vladajući valjda znaju... Župan, koji sa Skupštinom nema nikakve veze, prije sjednice održava tiskovnu konferenciju. On prije Skupštine veli što smo mi danas radili, zaključili i kakve smo odluke donijeli. Ja bih se na vašem mjestu, predsjedniče Skupštine, crvenio, “oprao” je nadahnuti Ivković i Petra Novačkog. Narogušenog Ivkovića predsjednik Skupštine uputio je da - ako nije zadovoljan, neka se obrati Odboru za statut i poslovnik.
- Istina je da ovo nije predviđeno Poslovnikom, ali je istina da ne treba na nesreći i nevolji skupljati političke poene - branio je Novački Perhoča.

- Skupština u Međimurskoj županiji više ne postoji u njezinom pravom smislu, sve je jednostrano, a krajnji dokaz te jednostranosti je ovo istražno povjerenstvo doneseno za poplavu, žestio se HDZ-ovac Vladimir Ivković s govornice. - Još nikada u demokraciji nisam čuo da istražno povjerenstvo bude sastavljeno od onih koji su sudjelovali u tome, ili su trebali sudjelovati... Istražno povjerenstvo bez predstavnika oporbe nema smisla, predsjednik povjerenstva morao bi biti predstavnik oporbe...(vt)

Monolog
U raspravu oko županovog izvješća uključio se i vijećnik Josip Posavec: Bio sam u ovoj dvorani još 1995. kao oporbeni vijećnik i nikada, ali nikada do sada nije se dogodilo da se Skupština pretvara u to da ne raspravljaju vijećnici, već da slušamo monologe izvršne vlasti. (vt)

Toliko znanja i iskustva...
- Slušam Josipa Posavca i imam osjećaj da je to osoba koja ima toliko iskustva, toliko znanja u svemu tome da je prava šteta što čovjek sjedi samo kao vijećnik u Županijskoj skupštini. On je svoju ocjenu rada o tome kako je vodio Županiju dobio pred tri i pol godine, kad je izgubio izbore - odgovorio je Perhoč na Posavčevo izlaganje o proračunu. (vt)

Izvor: 3005