Arhiva 28.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

SKANDAL U ŽUPANIJI: 'Ode' pola milijuna kuna?!

Pilot projekt navodnjavanja izgrađen kod Kuršanca vrijedan oko 28 milijuna kuna još nije preuzet, a već bi se mogao pretvoriti u prvorazredni skandal. Naime, nadzorni inženjer priznao je i potpisao radove u iznosu od 500 tisuća kuna, a da oni nikad nisu izvedeni! Tvrdi se to, bez navođenja izvođača i imena nadzornog inženjera, u izvješću o radu župana za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2011. godine koje se našlo na dnevnom redu županijske skupštine održane proteklog četvrtka.
Vijećniku Zvomiru Siladiju (HSS) za oko je zapeo upravo taj dio županovog izvješća, pa je želio pojašnjenje.
- Molio bih da se zbog objektivnosti raščisti situacija oko navodnjavanja. U izvješću se koriste “nepoznate riječi” kao voditelj projekta, nadzorni inženjer, izvođač. Molio bih da se jasno kaže tko je bio voditelj projekta, koliko je novaca uloženo u ovaj sustav navodnjavanja koji još uvijek nije u funkciji i za koji sam iz neslužbenih izvora čuo da je i prije negoli je pušten u upotrebu u katastrofalnom stanju. Zanima me koji je to nadzorni inženjer koji je za 500 tisuća kuna dogovorio da će se napraviti pristupna cesta, ili ne znam što sve ne. Ovo je možda hrvatski običaj, ali nije nešto što priliči Međimurskoj županiji. Niti jedna garnitura koja je bila na vlasti i koja je participirala u ovom projektu nije ulagala vlastiti novac, novac Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede, da bi se projekt raspadao prije samog puštanja u pogon.
U istom stilu nastavio je i nezavisni vijećnik Predrag Kočila koji je potegao pitnje odgovornosti.
-Tko je dogovarao da se umjesto 500 tisuća kuna napravi asfalt, molim da se to dokumentira, odnosno što je konkretno dogovoreno i tko je odredio da je to upravo vrijednost od 500 tisuća kuna, zanimalo je Kočilu.
Dok se rasprava oko spornih pola milijuna kuna zahuktavala, vijećnica Maja Đurkin (HDZ) telefonski se u županijskom hodniku konzultirala s nekim oko razvoja događaja, nakon čega je stala u obranu izvođača radova. A izvođač radova bila je tvrtka Đurkin, u vlasništvu Majinog oca Zlatka Đurkina (HDZ). Mlada i politički još neiskusna vijećnica Đurkin, ničim izazvana, “uhvatila se na bačenu udicu” i u prilično nejasnom izlaganju pokušala objasniti o čemu se radi, a da je pri tome izgledalo kao da nastupa kao odvjetnik tvrtke Đurkin, a ne kao županijska vijećnica.
- Dakle, vezano uz samu primopredaju objekta, odnosno navodnjavanja u Kuršancu, rekla je Maja Đurkin, moram ovdje nazočne obavijestiti da je organiziranje i sazivanje primopredaje u ovlasti naručitelja, a ne izvođača. (A nekakvi tu, što se tiče, samo trenutak, da se snađem po ovom... niz nedostataka). Moram obavijestiti ovdje prisutne da je za jednu cirkulacijsku pumpu koja je bila reklamirana reklamacija i prihvaćena. Dakle, o ostalim nedostacima ne znam o čemu se tu radi, znači sam način i dinamiku radova organizira, odnosno određuje naručitelj, a ne izvođač. Ovo što je ovdje navedeno da je nadzorni inženjer priznao izvođaču 500 tisuća kuna za što se naknadno izvođač obvezao da će nekakve radove izvesti nije točno. Međimurska županija je naručila asfaltiranje pristupnog puta, isto kao i 30 komada priključaka za nove korisnike. Prema tome, to je obveza koja je na strani Županije, a ne obrnuto. Razgovaramo, dakle, o obrnutim situacijama, a ne ovako kako je navedeno.
Ako ima bilo kakvih nejasnoća ili primjedbi, to naučitelj mora riješiti s izvođačem, a ne na način da se krivo prezentira, odnosno informira javnost, pokušavala je vijećnica Đurkin objasniti situaciju.
Darinka Tompoš: Župane, je li to istina, ili ste to napamet napisali?
Župan Perhoč rekao je da je bio vrlo oprezan u odgovaranju na pitanje i izbjegavao spominjanje bilo kakvih imena, a vijećnici je predbacio da je ipak otišla malo predaleko.
- Iz jednostavnog razloga, jer ste vi odgovorni za objekat dok on nije predan, vama je, pardon - niste vi ovdje zastupnik izvođaču, vi ste ovdje vijećnica, izvođač je ogovoran i zanteresiran da preda objekt Županiji. Dok nije predan, za sve nedostatke i sve ostalo odgovoran je izvođač, pa bi izvođaču itekako trebalo stati da objekt preda i da on dalje bude problem Međimurske županije. Što se tiče radova i ostalog, ja bih ostavio da to bude predmet primopredaje, kako ne bi nešto krivo usmjerili. Ako je danas netko imao namjeru prozvati nekog odgovornog, ja bih predložio da pričekamo sam završetak i da nikoga ne osuđujemo i ne prozivamo, da ne napravimo nekome štetu, rekao je Perhoč.
Nezvisni vijećnik Josip Posavec podsjetio je da su za cijeli projekt odgovorne Hrvatske vode i nije mu jasno kako se dogodilo da je Međimurska županija preuzela obvezu plaćanja dijela duga prema izvođaču, po nekakvoj cesiji ili ugovoru o preuzimanju duga, umjesto prema Hrvatskim vodama, ali je daljnju raspravu prekinula je SDP-ovka Darinka Tompoš koja je od župana zatražila pisano izvješće.
- Ja bih ipak da mi razgovaramo o pravim stvarima. Nije poanta cesija, plaćanje, ili neplaćanje, poanta je u tome da u izvješću župana doslovce piše da je netko potpisao situaciju u kojoj je obračunato 500 tisuća kuna radova koji nisu izvedeni.
Župane, molim da za iduću sjednicu pisano date svakom vijećniku tko je potpisao, tko je izvođač, je li to zaista istina, ili ste to napisali napamet - zaključila je Tompoš raspravu u kojoj su svi vrlo pažljivo izbjegavali da ne spomenu ime izvođača, tvrtku Đurkin i nadzornog inženjera Ivicu Mustača (HDZ) iz Hrvatskih voda.
V.Trstenjak

Izvor: 2966